УКР РУС

Анонс 18-го туру Прімери. "Еспаньйол", дай нам сенсацію у каталонському дербі!

7 січня 2012 Читать на русском

Нарешті дочекалися, минуло декілька тижнів і Прімера повертається на екрани наших моніторів і телевізорів. І не просто так, а одразу двома Дербі – Каталонії та Валенсії. Буде смачно, як на Різдво!

А ви знаєте, до речі, що другим за популярністю рахунком у "Барселони" є такий собі звичний і буденний 5:0? Спеціалісти , які замислюються над майбутнім іспанського футболу не на жарт схвильовані зростанням діри, повноцінної вже прірви між двома основними командами та всіма рештою. Вибачте, коли "Реал" після приниження у Класіко приїжджає до "Севільї" і громить клуб, який до того пропустив 11 м’ячів у 15 іграх, 2:6, волосся стає дибки, а всі надії на те, що у сезоні у грандів буде в чемпіонаті бодай 5-6 серйозних матчів, окрім особистих, розвіюються Альбіонівським туманом.

Востаннє хтось ще ставав чемпіоном ще у далекому Бенітесівському 2004-му – третя сила цього річ "Валенсія". І все. Шотландська або українська ПЛ, але аж ніяк не ліга, цікава всім своїми непередбачуваними результатами, осічками грандів та подвигами аутсайдерів. Тобто дві ліги – Ліга Галактична, де грають інопланетні істоти на зразок Мессі та Роналду, а тренують якісь машини з домінування над опонентами – Моур та Пеп; і ліга (навмисне з маленької) усіх нормальних, тих, в яких бувають прості людські радощі та поразки, тих, які не закочують істерики з приводу рідкісної втрати очок.

На тижні іспанці стартували з кубкових матчів, які показали істинний голод команд за футболом. Скажу Вам, що довелось переглянути кілька шедеврів і особливо порадувала гра команд з нижчих дивізіонів, які більш ніж пристойно опонували прімеріанцям. Швидкості, вогники в очах, позамежне бажання здобути для рідного вболівальника голи, віра і повна відсутність байдужості – те, чого так браку у більшості поєдинків Прімери за участю двох гігантів. Найцікавіша та найгостріша боротьба відбувалась між "Мірандесом" із Сегунди В та "Расінгом", а також "Кордобою" з "Еспаньйолом". Які ж чудеса витворяє цей червоненький "Мірандес" на чолі з його диво капітаном Пабло Інфанте! У попередньому раунді їх зусиллями у відставку був відправлений бідолашний Гаррідо


з "Вільяреалу", зараз же розірваний на шматочки Сантандер. Хто тут з якого дивізіону, було розібратись направду неможливо – 2:0 і чудова перспектива сенсаційного чвертьфіналу в сезоні, який так сприятливо відкривається командам-казкам (згадаймо прекрасний "Леванте").

"Кордоба" демонструвала таку жагу до перемоги, що не зламалась після 0:1 і нереалізованого пенальті у другій половині. Рідні трибуни буквально загнали два необхідних для перемоги м’ячі до сітки знекровленого вилученням воротаря "Еспаньйолу". "Альбасете" з "Атлетіком" теж непогано "пободалися". Якби не дивовижний Муньяїн, можливо, ми б побачили ще одну несподівану перемогу господарів дивізіоном нижче. А так альбасетці змушені були оглядатись на його трюки, постійні накручування кількох опонентів, притримуючи ззаду більші сили. Красива і безкомпромісна боротьба, в якій наразі переможця не виявлено – 0:0. "Леванте" несподівано поступився 2:1 "Алькоркону" - погромнику самого "Реалу" кількома сезона раніше. "Барса" не дотягнула до 5:0 одної бомбочки у ворота "Осасуни". Загалом слід відзначити сім перемог господарів і лише одну нульову нічию у перших матчах раунду 1/8 фіналу Кубка Короля. У матчах-відповідях має бути спекотно, адже майже всім суперникам залежить на продовженні боротьби, про що свідчать ті ж основні, подекуди перемішані кількома новачками, склади прімеріанців.

Після всіх відступів і згадки про героїв тижня переходимо до анонсів. У суботу піде розігрів до основних блюд неділі з присмаком принциповості Дербі. Градаційно за інтригою та значенням розподілені за годинами матчі – у тому ж порядку поженемо їх представляти. "Расінг" перед Новим роком продовжив контракти з тренерським тріо рятівників від слідів Ектора Купера - Хуаном Гонсалесом, Феде Костаносом та Пабло Пінільйосом. Сантандер прийматиме "Сарагосу" - це протистояння 19 та 20 команд Прімери. "Сара" теж позбулася тренера, не стерпівши нищівних 10 очок у 16 матчах під керівництвом Агірре при достатньо непогано укомплектованому складі. Не вірю у перемогу гостей, тим більше "Расінг" суто домашня команда, а "Сарагоса" 5 останніх поєдинків не набирала очок. "Расінг" же потроху вибирається зі стартової ями, 3 матчі не програє. Тож нічия або мінімальна звитяга Сантандера реально видніють на горизонті, хіба що позитивний імпульс від Маноло Хіменеса перезарядить не таку вже безпорадну "Сарагосу" в атаці.

"Леванте" без Хуанлу Гомеса та дель Орно прийматиме "Мальорку". Якщо і були якісь байдужі, крім "Осасуни", в якої особливі обставини з "Барселоною", команди до Копа дель Рей, то це названі вище суперники. "Мальорка" чи не з радістю пропустила два сухих голасо від "Сосьєдаду", адже тепер зможе сконцентруватися на боротьбі за виживання. Хоча, ймовірно, таке враження спричинене відсутністю форми балеарських гравців та думок, як все змінити, у Хоакіна Капароса. Сьогоднішнє протистояння на "Сьюдад Валенсія" має довести, яка з цих ідей має під собою ґрунт. Зрештою, "жабенята" відмінно захищають свої володіння вдома, а острів’яни, навпаки, мало забивають на виїзді, тому очікую наступної гри з одним-двома голами, а то й без них. "Леванте" в будь-якому разі залишиться в зоні ЛЧ по завершенні туру, адже відрив від "Оси" становить 4 пункти.

"Реал Сосьєдад" прийматиме п’яту команду першості "Осасуну". В очному двобої зійдуться команди, що не програють протягом п’яти матчів поспіль. Можливо, цього вечора на "Аноеті" комусь таки доведеться скласти зброю, але не здивуюсь нічийному підсумку. "Осасуна", вочевидь, краще почувається на домашній арені, та й у останніх 8 іграх між собою 7 разів пермогу здобували господарі. Памплонці повинні підтверджувати претензії на високе займане місце, тому інтрига поєдинку може потішити вболівальника гостротою та несподіваними поворотами.

"Гранада" має на історичному рахунку навіть перемоги над мадридським королями – востаннє, щоправда, таке трапилося 38 років тому, причому саме на "Бернабеу". Новачки Прімери мають кращу поруч з "Валенсією" оборону – 16 пропущених у 16 зіграних. Проте лише 10 забитих могли б схвилювати фанатів команди, якби не результати. Кожен забитий гол виявляється на вагу золота, а саме набраних очок, між іншим вже 5 перемог на рахунку "Гранади". "Реал" посеред тижня так ліниво розпочав матч з "Малагою", не створивши за 45 хвилин нічого і прогавивши 2 голи, немовби гравці повиходили на пляжі сонячних країв, не матч Кубка. Моурінью виливав праведне обурення то на арбітрів, то на підопічних, і цих викидів роздратування виявилось достатньо, аби завести "вершкових" і використати сю енергію у переможному руслі камбеку. Бензема забив, до речі вже стільки, що й славетний Зідан за "Реал" - 49 голів, тож у матчі з "Гранадою" може відсвяткувати ювілей. У "вершкових" очікують повернення Сергійка Рамоса, натомість забракне Пепе. У "Гранади" після мінімальної поразки проти "Барси" у семи поєдинках лише одна поразка від "Хетафе" на виїзді.

"Малага", моя улюблена "біло-синя" команда, прийматиме "Атлетіко", в якого біля керма дебютуватиме харизматичний Дієго Сімеоне. Аргентинець здобував у 1996-му чемпіонство з "атлетами" у ролі гравця, тепер же збулася його мрія потренувати "індіанців". Взагалі, матч, що завершуватиме суботню програму, виглядає одним з найсмачніших на новорічно-різдвяному столі. "Анчоуси" уже 3 матчі обходяться без перемог, а тому зрозуміла їх налаштованість на перемогу, особливо після втраченої звитяги на "Бернабеу", де 2:0 перетворились на прикрі до болю, особливо для Пеллегріні 2:3. "Атлетіко" за копійки віддав Рейєса до "Севільї", таким чином ще й підсиливши одного з конкурентів на єврозону. Тут маємо справу з першою поразкою Сімеоне, адже конфлікт Хосе Антоніо пов’язували з непорозуміннями з відставленим Мансано. "Малага" без Хоакіна та Баптішти, а "Атлетіко" без Дієго Кости та Сільвіу, проте вірю в перемогу атакувального експресивного футболу і сподіваюсь, що футболісти змилосердяться над нами і не підсунуть нудотного перекочування м’яча пішки, починаючи з 23.00.

У протистоянні "Райо Вальєкано" та "Севільї" фаворита визначити вкрай важко. "Севільянос" підсилились Рейєсом, але останні результати не вражають, ось і в Кубку безсумнівно поступились "Валенсії". А згадувати про 2:6 від "Реалу" взагалі не хочеться, а доведеться, адже поїздка якраз у напрямі Мадриду. У 8 останніх після "Барси" у Прімері зустрічах "Севілья" набрала лише 8 очок, причому 5 матчів було домашніми. Однак севільці якраз не з тих, що дуже прив’язані до дому (ну, якщо не враховувати Хесуса Наваса, якому добре тільки поблизу рідних околиць), тому на виїзді можуть боляче штрикнути суперника. "Райо" ж в взагалі 4 матчі поспіль програє, а 5 ігор не знає смаку тріумфу. Оптимальною бачиться нічия, але господарі можуть вилізти зі шкіри, щоб перервати смугу невдач, та й утома основи "Севільї" після четвергової гри на Кубок матиме вплив.

"Хетафе" вдома обігравати здатен навіть "Барселону". Єдиний, до речі, хто здатен в світі це робити. Завтра до нього в гості з легким острахом, але й радістю після відновлення Фернандо Льоренте, відправиться "Атлетік". Прогнозувати щось не візьмуся, матч на три боки. Більбао після поразки у вересні від "Малаги" на виїзді не поступається нікому, крім ПСЖ в Лізі Європи.

"Валенсія" не може перемогти "підводників" у їх лігві, даруйте за метафору, вже 4 сезони поспіль. У "Субмарини" дебютуватиме на тренерському містку Хосе Моліна, знаний воротар збірної Іспанії у минулому. "Вільярреал" не має часу на розкачку, адже позаду справжнісіньке дно. 15 набраних пунктів і лише за різницею "жовті" випереджають "Спортінг" з Хіхону, який розмістився на 18 "вилітальній" позиції. В останньому гостьовому поєдинкові "Валенсія" зазнала прикрої поразки від "Бетіса", перед тим з розгромом від "Челсі", вилетівши з Лінги чемпіонів. В принципі, команда Емері лише на 4 пункти відстає ввід "Барси" і на 7 від "Реалу", поки створюючи ілюзію, що хтось там крім грандів у тій Прімері ще є. Надій на "Гранаду" та й "Еспаньйол" мало (більше вже на наслідки грипу Мессі). Тому "кажанам" самим слід продовжувати вигравати матчі на зубах чи на класі, як вдасться, навіть попри всю принциповість великого валенсійського дербі.

На десерт каталонська битва – голіафи у "біло-синіх" кольорах протистоятимуть могутнім непереможним монстрам з голлівудських блокбастерів. Чи знайдеться у команди Почеттіно якась чудо зброя, аби створити сенсацію? Навряд, скажете Ви і я приєднаюся. Але ж це Різдво, нехай навіть не католицьке, плюс перший новорічний тур, тому віра в дива підживлюється з якихось потаємних джерел родом з дитинства. Добре, не вірите в Дива, то перегляньте матч "МЮ" - "Блекберн". Перші проти останніх у себе вдома поступаються на День Народження одного з кращих тренерів світу. "Еспаньйол" дуже сподобався у матчі Кубку, навіть попри поразку - просто позамежна мотивація і настрій був у "Кордоби". Команда вміє грати у футбол і нехай не вводить в оману результат 0:4 цього сезону на "Корнелія дель Прат" з "Реалом". З "Барселоною" все буде інакше, по-справжньому. У "Барси" після клубного ЧС вибув на півроку Вілья, а Мессі нещодавно перехворів грипом. Статистика протистоянь на полі "Еспаньйола" приблизно рівна з невеликою перевагою у 2 перемоги "блауграна", а різниця м’ячів і того рівна. Сподіваюсь, що принаймні буде весело, а все решта в руках господарів. Жартую, звісно, насправді в руках Божих та ногах "барсиків".

Сподівається на краще Тарас Котів