УКР РУС

Анонс 10 туру АПЛ

29 жовтня 2011 Читать на русском

Чи освищуть Руні в Ліверпулі? Скільки голів у ворота "вовків" заб'ють Балотеллі і компанія? Чи просох порох у "канонірів"? У 10 турі отримаємо ще бага-а-ато відповідей.

Новий вікенд в англійській еліті відкриють "Евертон" та "Ман Юнайтед". Це протистояння стане одним із двох центральних поєдинків 10 туру, і навряд чи варто пояснювати, чому. "Іриски", попри численну втрату очок у новому сезоні, намагаються грати дуже розкуто, як от із "Фулхемом" в минулому турі. Парадокс, та на власному полі, де хлопців Мойєса мала б окрилювати підтримка синіх трибун, вони набрали навіть менше очок, ніж на виїзді. Це, звісно, не гарантує легкого життя серу Алексу. Старий лис повинен тримати у пам'яті той факт, наскільки непросто довелося тут "Ліверпулю". Якби не допомога від арбітра Аткінсона, невідомо, чи зуміли б вивезти "червоні" бодай один пункт.

Скидається на те, що "МЮ" матиме сьогодні дещо вайлуватий вигляд. Після такого катастрофічного і глибокого нокауту, в який потрапили "дияволи", до тями приходять не скоро. А перемога у Кубку Ліги над заштатним клубом "Альдершот" - слабка втіха. Над манкуніанцями дамокловим мечем нависатиме вимога не лише продемонструвати, що "все гаразд у Данському королівстві", але й здобути перемогу будь-якою ціною. Чергова втрата очок "дияволами", і перемога "Ман Сіті" над "Вулвз" (що більш ніж ймовірно) надзвичайно ускладнить Фергюсону захист чемпіонського титулу. Основні, ще й галасливі конкуренти підуть у солідний відрив, тож спробуй-но їх потім наздогнати! Непоганий приклад - минулорічна "Борусія" із Дортмунда, яка у першому колі заклала понад 50 відсотків свого майбутнього чемпіонського успіху.

Не можна обійти увагою ще й чергове випробування для Вейна Руні. Сьогодні він гратиме проти колись рідних трибун. Не секрет, що путівку у великий футбол Шрек отримав саме на "Гудісоні". У футболці "ірисок" Руні забив близько двох десятків м'ячів. З того часу колір його амуніції набрав червоних барв, голи почали сипатися частіше, причому, деякі з них влітали у ворота... "Евертона". Тож кожен вболівальник, який почувається на "Гудісон Парку", наче вдома, вважатиме своїм обов'язком освистати цього невдячного Шрека. Цікаво, чи впорається з черговою обструкцією рудий форвард...Вдалий старт у новому сезоні змінила жахлива смуга невдач, тож, що скоріше Руні перекреслить її забитим м'ячем, то краще. Для нього. Для "МЮ". Для збірної Англії.

Коли у Ліверпулі команди йтимуть на перепочинок, "Стемфорд Брідж" почує стартовий свисток Ендрю Марінера, який символізуватиме початок лондонського дербі між "Челсі" та "Арсеналом". Ще одне загальноанглійське топове протистояння, яке цього разу нічого хорошого "канонірам" не обіцяє. Так, "Арсенал" здобув дві перемоги поспіль (три, якщо враховувати тріумф над "Марселем" у Лізі чемпіонів). Так, "Арсенал" вперше в сезоні здійнявся на сьоме місце. Так, ван Персі - просто нестримний. Але все ж таки добряча порція скепсису щодо гри "канонірів" досі не вивітрилася. Надто мало часу пройшло, щоб гидке каченя, яке не лише чемпіону - "МЮ" з гуркотом поступалося, але й аутсайдеру "Блекберну", перетворилося на диво-лебедя. Тим паче, в АПЛ "лебедів" вистачає і без "гуннерів" :-) Значно менше сумнівів щодо "Челсі". Сенсаційна поразка на "Лофтус Роуд" скоріше на випадковість скидається. Тим паче, арбітр Кріс Фой не завжди мав рацію, розмахуючи жовтими та червоними картками перед носом "аристократів".

Андре Віллаш-Боаш розкритикував рефері. М'яко так. Зовсім не в тому стилі, до якого звикли ми з вами. Проте федерація одразу натиснула на португальця, вимагаючи пояснень та погрожуючи покаранням. Мовляв, з арбітром ми й самі розберемося, а твоя справа - готувати команду до наступних матчів. Це, зауважте, під "обстрілом" опинився один із провідних клубів країни, справами в якому керує всемогутній мільярдер-бос із Чукотки. Чи можете собі таке уявити у випадку з нашим "Шахтарем"? А Луческу-то слів не підбирає, і після кожної невдачі переводить стрілки на арбітрів...Та мова не про українські реалії. На щастя, ними в АПЛ навіть не смердить.

Коли вже відгримлять канонади обох вищезгаданих баталій, до справи візьмуться середняки та аутсайдери чемпіонату. Зокрема "Сандерленд", який у минулому турі відсвяткував лише другу перемогу, прийматиме "Астон Віллу", яка після вражаючої для себе безпрограшної серії поступилася вже у двох матчах поспіль. Зважаючи на схильність обох команд до компромісів (в сумі вони розписали зі суперниками вісім нічиїх), найімовірнішим підсумком протистояння на "Стедіум оф Лайт" видається нічия. Паралельно зі скромними "птицями" англійського звіринця походжатимуть і "страуси" - "Ман Сіті" та "Ліверпуль". Якщо перемога команди Манчіні над "Вулверхемптоном" навіть не обговорюється (достатньо порівняти поразку "вовків" від, скажімо, КПР і перемогу "Сіті" над "МЮ"), то за "Ліверпуль" його прихильникам знову доведеться похвилюватись. Із "Вест-Бромвічем" жарти погані.

Чергової переконливої гри очікуємо від "Тоттенхема". "Шпори" не поступаються вже у шести матчах поспіль, набравши 16 очок. Неймовірно стабільну результативність демонструє Рафа ван дер Варт, який не полишає поле без забитого м'яча (а то й двох) вже у четвертому матчі поспіль. Відверто кажучи, отак одразу й не назвеш аргументів, які були б на користь "Куінз Парк Рейнджерс", недільних суперників "Тоттенхема". Є, щоправда, один нюанс. На виїзді підопічні Ніла Ворнока діють без жодних комплексів. Донедавна, у скарбничці "обручів" здобуток на чужих полях навіть перевершував домашній. Проте резонансна перемога над "Челсі" вирівняла ці показники.

А завершиться 10 тур аж у понеділок. І яким матчем! "Сток" прийматиме "Ньюкасл". Мало того, що ці команди дуже схожі манерою ведення гри, то ще й одна з них є суперником київського "Динамо" у Лізі Європи, тож безальтернативно цікава для українського вболівальника. Останнім часом складається враження, що "гончарі" пливуть проти англійської течії, роблячи ставку на...єврокубки. Там у хлопців Тоні Пюліса усе гаразд, чого не скажеш про чемпіонат прем'єр-ліги. Тут "Сток" дещо лихоманить, і перемоги над "Ліверпулем" можуть змінюватися безпорадними поразками від "Сандерленда". "Ньюкасл", навпаки, сама стабільність. "Сороки", таке враження, побилися об заклад самі з собою: а чи довго втримаємося у польоті? Так чи інакше, "Ньюкасл" уже став головним відкриттям нового сезону АПЛ. І це найвагоміша перемога.

Олег Бабій