УКР РУС

Англія – Шотландія: анонс матчу Євро-2020

18 червня 2021 Читать на русском

Англія в рамках 2-го туру Євро-2020 проведе вічне дербі проти збірної Шотландії. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Англія – Шотландія. Пекельнішим за це протистояння у британському світі може вважатись тільки матч між Англією та Ірландією. Щоправда, на нинішніх турнірах градус напруги вже не той, що був наприкінці минулого століття – не буде ні масштабних бійок, ні провокативних банерів, ні політичних скандалів – але і сьогодні заклятим друзям є, що ділити. Зокрема, дербі ідеально потрапило в момент, коли шотландці намагаються добитися незалежності через референдум.

Ностальгія родом з Євро-96 – Фоден повторив зачіску легендарного скандаліста збірної Англії

Футбольної драми тут теж вистачає. На великому турнірі ці збірні востаннє зустрічалися в 1996 році, на домашньому для "трьох левів" Євро. Тоді Англія перемогла з рахунком 2:0, Гаскойн легендарно відсвяткував, а в наступному турі господарі знищили Нідерланди з рахунком 4:1 – але якби команда не пропустила після чотирьох забитих, Шотландія вперше в історії вийшла б з групи.

Ще за три роки англійці не пустили сусідів на Євро-2000, перегравши їх за сумою двох матчів у плей-офф. Зрештою, розгром на Вемблі та нічия у Глазго у відборі до ЧС-2018 доповнили причини прольоту "тартанової армії" повз Мундіаль – вона набрала рівну кількість очок зі словаками, але поступилась за додатковими показниками.

Шотландія дев'ять разів виступала на великих турнірах, жодного разу не подолавши групового етапу. На цьогорічному Євро аналітики Opta давали аж 48% шансу на прорив, однак у 1-му турі сталася катастрофа – підопічні Стіва Кларка програли Чехії, завдавши 19 ударів на 2,23 очікуваних голи (тільки Данія та Швейцарія на той момент набили більший показник xG). Тепер шанси обвалилися до 15%, адже необхідно набрати бодай три очки у матчах з Хорватією та Англією. Що найгірше, з південним сусідом доведеться грати на Вемблі.

Мотивація англійців на цю зустріч буде такою ж високою, як і у шотландців. По-перше, всі розуміють статус дербі. По-друге, перемога вивела б Англію у плей-офф – шістьох очок достатньо навіть у випадку падіння на третє місце (чого не повинно статись). Зрештою, підопічні Гарета Саутгейта точно бажають відповісти критикам, адже сірий і нудний футбол при перемозі над Хорватією розчарував фанатів і ЗМІ. Вся спільнота зійшлася на думці, що той матч був найгіршим на Євро.

В тактичному плані зустрічаються дві протилежності. Англія намагається ставити на контроль м'яча, передачі з глибини за спину та розумні переміщення Стерлінга в опорній зоні та на лівому фланзі – втім, володіння "трьох левів" виглядає максимально стерильно, гострих епізодів дуже мало, а їхні матчі важкі для перегляду. "Тартанова армія", своєю чергою, ставить на простіший стиль з трьома захисниками та ривками по флангах – моментів виникає багато, але реалізація шкутильгає на обидві ноги, а поєдинки виходять занадто відкритими для скоттів. Що переважить у футболі обох команд і який підхід ефективніший, покаже зустріч на Вемблі.

Кадрова ситуація

У шотландців втрат у складі немає, однак є нюанси з Тірні. Кіран зламався перед матчем проти Чехії, однак він вже відновився – Стів Кларк заявив про готовність фулбека Арсенала зіграти проти Англії. Втім, існують невеличкі сумніви щодо його фізичної форми. Варто поставити на появу Тірні у основі, адже він є найкращим партнером для Робертсона на фланзі.

Крім того, очікується вихід Че Адамса з перших хвилин. Його очікували побачити ще в 1-му турі, але тренерський штаб випустив нападника Саутгемптона лишень на другий тайм. Адамс сподобався, заслуживши на місце у старті.

У англійців через пошкодження випав другий голкіпер – Дін Хендерсон. Воротар МЮ вже покинув табір національної команди, а замість нього викликали Аарона Рамсдейла з Шеффілда. Інших втрат у складі "трьох левів" не було. Ба більше – від пошкоджень остаточно відновились Магуайр і Хендерсон.

Орієнтовні склади на матч Англія – Шотландія

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунз, Мінгз, Шоу – Філліпс, Райс, Гріліш – Рашфорд, Кейн, Стерлінг

Шотландія: Маршалл – Хендрі, Хенлі, Тірні – Форрест, Мактоміні, Макгінн, Макґрегор, Робертсон – Дайкс, Адамс

Прогноз "Футбол 24" – 1:0

Збірна Шотландії точно дасть бій. На куражі цей колектив здатен навіть забити у ворота англійців – хоча й без куражу у скоттів вистачає сил для подвигу. У поєдинку проти чехів вони створили мінімум 7-8 стовідсоткових гольових нагод, причому більшість ударів пройшла з меж штрафного. Звісно, на Вемблі стільки шансів не дадуть, однак атака у "тартанової армії" здатна створити проблеми будь-якому супернику.

Проблема полягає в класі команди. Вона страждає марнотратством – причому воно пов'язане не з відсутністю Фортуни, а з виконавською майстерністю та психологією нападників. Команда не забиває при виходах віч-на-віч та ударах з шести-восьми метрів, а перед власним штрафним регулярно провалюється у контролі глибини (у суперників постійно проходять простріли під удар з лінії штрафного).

Англія переважає суперника у класі та швидкості, а тактично колектив більш гнучкий. При цьому підопічні Гарета Саутгейта вміють нейтралізовувати сильні якості суперника через володіння та грамотні переміщення – за рухами "трьох левів" важко встежити, а м'яч вони не віддають. Навіть хорвати нічого не створили на Вемблі, а шотландцям буде ще важче – їхню гру передбачити й загальмувати ще простіше.

Навряд чи у цьому поєдинку буде багато голів, однак господарі точно повинні забити більше. Плюси підопічних Гарета Саутгейта на тлі мінусів Стіва Кларка виглядають занадто серйозно. Ну, і про значну перевагу в класі забувати не варто – Англія, все ж, вважається одним із фаворитів Євро-2020.

Чехія перемогла Шотландію на Євро-2020: критичне фіаско "тартанової армії", тріумф Шика та марний перформанс Робертсона