УКР РУС

Ангел чи демон? Історія Луїса Суареса. ФОТО. ВІДЕО

27 березня 2014 Читать на русском

Сьогодні "Футбол24" пригадує найяскравіші епізоди з життя одного з найкращих футболістів сучасності Луїса Суареса.

Луїс Суарес нікого не залишає байдужим. Його або обожнюють, або ненавидять. Як і у будь-якої людини, недоліки Луїса є продовженням його достоїнств. Він терпіти не може програвати і прагне постійно перемагати. 

Все своє дитинство Суарес провів граючи з іншими хлопцями в м’яча. Інших розваг у хлопчини не було ще й тому, що заробітку батька ледве вистачало на харчування та інші базові витрати. Проте батьки Суареса вирішили допомогти сину стати футболістом. В одному з товариських матчів місцевого клубу "Уррета" зовсім юний Луїс потрапив на лаву запасних. Того дня його команда програвала з рахунком 2-0. В якийсь момент тренер вирішив дати Луїсу шанс і випустив на поле. Саме тоді майбутня зірка оформила свій перший хет-трик, вирвавши перемогу.

На нього звернув увагу один з найбільших клубів Уругваю "Насьональ". Його зоряний час настав у чемпіонському плей-офф проти "Рочі". Чемпіонат Уругваю традиційно для Південної Америки складається з Апертури і Клаусури, але чемпіон визначається у фінальному протистоянні переможців двох частин чемпіонату. У фіналі "Насьональ" просто розірвав провінціалів із загальним рахунком 6:1, а Суарес забив по голу вдома і на виїзді.

"В Уругваї ми ганяли м'яча босоніж прямо на вулицях. Ми так жили. Я не міг підійти до батьків і попросити купити мені бутси. Ось у чому наша відмінність від Європи. Тут все простіше і доступніше. Я стикався з цим в Голландії. У хлопців 17-18 років вже є машини. І не просто машини - Ауді! В Уругваї у тебе немає на це шансів. Але в цьому наша перевага, ти не будеш повністю викладатися на полі, якщо в тебе вже все є".

Переїхавши до Європи, Луїс Суарес зробив собі ім'я в голландському чемпіонаті. Через рік після дебюту в "Гронінгені" Суареса запросили в "Аякс", де він заслужив капітанську пов'язку і забивши більше ста м'ячів у всіх турнірах встав в один ряд з такими легендами амстердамського клубу, як Йохан Кройф і Марко ван Бастен. У сезоні-2009/10 Суарес продемонстрував фантастичну результативність, відзначившись 49 разів. 35 голів були забиті в чемпіонаті, 6 в Лізі Європи і ще 8 в Кубку Голландії.

Рука Бога

Один з найбільш неоднозначних вчинків Суарес здійснив у чвертьфіналі ЧС-2010 проти збірної Гани. На останній хвилині додаткового часу Луїс відбив руками м'яч, який летів у ворота. Асамоа Гьян з "точки" пробив у поперечину, а в серії післяматчевих пенальті перемогу святкували уругвайці. Світ після цього розділився. Одні звинувачували форварда у всіх смертних гріхах і вважали, що Суарес потоптав закони фейр-плей. Інші стояли горою за Суареса. За їхньою логікою нападник постав справжнім героєм, пожертвувавши собою заради команди.

Найкращий на Кубку Америки

Ставши на турнірі в ПАР четвертими, уругвайці показали найкращий результат серед південноамериканських збірних. Свій статус вони підтвердили через рік, вигравши Кубок Америки. Суареса визнали найкращим гравцем турніру. Як і личить лідеру, найефектніший футбол він показав у потрібний момент, три з чотирьох своїх голів забивши у плей-офф. Не зумів відзначитись Суарес тільки в чвертьфіналі з господарями турніру аргентинцями, вразивши ціль лише в серії післяматчевих пенальті. Зате в півфіналі Луїс записав на свій рахунок обидва голи перуанцям, а у фіналі поклав початок розгрому Парагваю.

Ліверпуль

Підписавши контракт з "Ліверпулем", який заплатив за найяскравішу зірку в своєму нинішньому складі близько 20 млн. фунтів, Суарес не став відкладати справу в довгий ящик. Уругваєць відкрив рахунок голам у першому ж матчі за "червоних", вразивши ворота "Сток Сіті". На другий місяць виступів у Британії його визнали найкращим гравцем команди. Всього ж за перший британський рік нападник ставав гравцем місяця в "Ліверпулі" п'ять разів.

"Одного разу у ресторан, в якому я обідав з дружиною прийшов один з уболівальників "Манчестер Юнайтед" і попросивши зробити загальну фотографію він сказав мені: "Я захоплююся вами, ви чудовий футболіст".

Новий контракт

Нескінченні спекуляції на тему майбутнього Суареса, якого відправляли то в "Арсенал", то в "Реал" припинилися 20 грудня минулого року. У цей день уругваєць перетворився на одного з найбільш високооплачуваних футболістів англійського чемпіонату. Відтепер Суарес отримує 200 тисяч фунтів на тиждень. Але це не означає, що він до кінця кар'єри буде грати в "Ліверпулі". За деякими даними, розмір прописаних в угоді відступних дорівнює 100 мільйонам фунтів для зарубіжного клубу і 130-ти для британського. Після того, як стали відомі деталі переходу в "Реал" Гарета Бейла, розумієш, що потенційних покупців-товстосумів наведені вище цифри не відлякають.

Рекорди

Останнім часом уругваєць б'є рекорди в шаленому ритмі. Він став першим в історії футболістом АПЛ якому вдалося протягом місяця досягти позначки в десять забитих м'ячів. Суарес забивав у чотирьох турах поспіль не менше двох голів, що в Прем'єр- лізі до нього ніхто не робив. 360 хвилин знадобилося на дублі з "Вест Хемом", "Тоттенхемом" і "Кардіффом", а також покер в протистоянні з "Норвічем". У 2012 році в іграх з "Норвічем" Суарес став першим гравцем "Ліверпуля", який відзначився хет-триком у двох поспіль іграх з одним і тим же суперником. Новий рік почався для Луїса з нового епічного досягнення - 1 січня два голи у ворота "Халла" дозволили уругвайцеві побити рекорд скорострільності Прем'єр-ліги - 20 голів у 15 іграх! На даний момент Луїс Суарес відзначився 28-ма забитими м'ячами у 26-ти поєдинках АПЛ, і саме він є головним козирем "Ліверпуля" у боротьбі за чемпіонство.

"Що для мене найголовніше? Моя сім'я, виступ за "Ліверпуль", вболівальники і гравці команди. Тільки це має значення!".

Андрій Бешлей, Футбол24