УКР РУС

Андронов: Для Тимощука події на Донбасі - це трагедія

4 серпня 2014 Читать на русском

Попри фіаско на чемпіонаті світу в Бразилії, наставник збірної Росії Фабіо Капелло залишився при свій посаді. А його оцінку виступів команди на Мундіалі деякі російські фахівці називають знущанням над уболівальниками та експертами.

Чому Капелло і далі працюватиме із збірною Росії в інтерв’ю "Футбол 24" розповів відомий російський журналіст Алєксєй Андронов.

- Алєксєй, як оціните роботу Фабіо Капелло на чолі збірної Росії?

- Безперечно, збірна Росії під керівництвом Капелло на чемпіонаті світу в Бразилії виступила незадовільно. На своїх попередніх двох Мундіалях – у 1994-му та 2002-му році росіяни хоча би один матч виграли. А в Бразилії навіть цього не сталося. З приводу відставки Капелло, то, мабуть, про це потрібно було думати перед тим, як напередодні чемпіонаті світу підписувати із італійцем новий контракт. Мені не зрозумілий цей поспіх. Мабуть, дуже боялися, що Капелло у нас переманять і ми не знайдемо іншого тренера. Тепер, враховуючи неустойку, те, що футболістам подобається працювати із Капелло, мабуть, є сенс у тому, щоби італієць продовжив у нас роботу і залишився до чемпіонату Європи. А далі потрібно дивитися, зважувати, оцінювати. Попереду ж буде дуже специфічне завдання: два роки підготовки без офіційних матчів. Це складний іспит навіть для більш сильніших команд, ніж Росія. Це видно на прикладі збірної Бразилії.

- Неустойка за розрив контракту із Капелло велика?    

- Не бачив контракту. Наскільки мені відомо, неустойка достатньо велика. Але мені здається тут має бути інший підхід, не однією неустойкою потрібно усе міряти. Капелло – достатньо авторитетний фахівець. Інша справа, на двох останніх чемпіонатах світу у нього нічого не вдавалося. Тому, як і казав, орієнтиром має бути чемпіонат Європи. Про не потрапляння на Євро-2016 я взагалі не хочу говорити, це буде ганьбою. А якщо на цьому турнірі ми будемо в такому ж вигляді, як і на чемпіонаті світу, тоді усе буде зрозуміло. Одним словом, потрібно дати можливість Капелло продовжити роботу у збірній Росії.

- Капелло був найбільш високооплачуваним тренером на чемпіонаті світу. Не здається вам, що італійцю переплачують за роботу?    

- Мені не здається, я впевнений, що переплачують. Це, можна сказати, північні тренерські надбавки. Ми самі в цьому винні. Переманити тренера із іншої збірної… Ми цим самим усьому світу показали, що готові такі гроші платити. А що робити Капелло, відмовитися від грошей?    

- Збірна Росії була єдиною командою на чемпіонаті світу, гравці якої виступають тільки в національному чемпіонаті. Чому так сталося?    

- Причина така ж, як і в Україні: у них на батьківщині величезні зарплати, маленькі податки і, що дуже важливо, не потрібно напружуватися. Гравцям рівня збірної, при  цьому, гарантована стабільна ігрова практика.

- Не так давно УЄФА прийняла рішення розвести в єврокубках українські та російські клуби. Наскільки виправданим є це рішення?    

- Рішення, в принципі, виправдане. Йдеться не про пряму небезпеку, а про передбачливість УЄФА. Зараз просто немає такої необхідності зводити клуби із України та Росії. Коли країни перебувають у стані не оголошеної війни, то УЄФА перестраховується і правильно робить.

- Як в цій ситуації неоголошеної війни почувають себе українці в російському чемпіонаті?  

- Спілкувався із Толіком Тимощуком. Для нього ці події є трагічними, тим паче, що він багато років виступав за "Шахтар", жив в Донецьку. Це для всіх нормальних людей – трагедія, і тут не важливий паспорт. З приводу надання зайвого політичного забарвлення можливого переїзду Ротаня та Морозюка в Росію, я від цього далекий. Я вважаю, що не усе так погано у стосунках наших країн, принаймні для мене.                      

- Російські уболівальники не можуть агресивно ставитися до українських футболістів через неоголошену війну? Агресивно налаштованих людей вдосталь як в Росії, так і в Україні…  

- По відношенню до Тимощука – це неможливо…

- А стосовно інших гравців?    

- А в Росії не так багато українців виступає. Диканя тут багато хто сприймає не як українця. Алієв також не буде сприйматися, як українець.

- Тарас Михалик…

- … Він не є твердим гравцем основи і не перебуває в центрі уваги уболівальників. Не думаю взагалі, що тут можуть бути якісь проблеми.

- Не знаєте, чому насправді Ротань не перейшов в "Рубін"?    

- Мені здається, що керівництво клубу злякалося, можливо отримало команду відмовитися від цього трансферу. В плані футболу, Ротань би дуже пригодився "Рубіну".

Розмовляв Гліб Ваколюк