УКР РУС

Андріюк: Чим займалася 2 роки оновлена ФФУ?

30 березня 2017
Автор: Костянтин Андріюк

Блог Костянтина Андріюка про підсумки роботи Федерації футболу України.

До мого доволі гострого сюжету на тему: "2 роки діяльності оновленої ФФУ" і подальших голослівних випадів Ігоря Кочетова, прямо причетний... куратор українського арбітража – П’єрлуїджі Колліна. Цей італійський майстер ораторського мистецтва і затуляння рота українським журналістам у жовтні 2016-го дуже майстерно перевів стрілки на керівництво ФФУ своєю заявою: "Я не буду і не збираюся оцінювати мої майже 7 років роботи в Україні, оцінку мені має дати ФФУ. Яке і найняло мене на роботу".

Сказав – відрубав, чим не залишив мені вибору. І не лише мені, а й президенту ФФУ – Андрію Павелку. Вочевидь, він єдиний, хто уповноважений відповідати на запитання такого калібру.

Свій перший офіційний запит на інтерв’ю з очільником ФФУ, від імені каналу 2+2, я відправив ще 26 січня. І потяглися довгі дні та тижні очікування: "Президент зайнятий, він знає, він вивчає, він вільний час шукає" – кожні 3-5 днів рапортували мені його помічники. А тут, березень і дата – 2 роки ФФУ нагодилася. Тема про Колліну та Лучі ідеально вписалася в цей сюжет-підсумок, лишалося хіба дочекатися. Заради такого інтерв’ю варто було чекати майже 2 місяці.

Спілкування тривало 2 години і 15 хвилин і багато тем ще лишилися не розкритими. Приємно, що керівник нашого футболу не відмовився від обіцянки відповісти на будь-які питання. Але як він на них відповідав, це вже на розсуд вболівальника. Тема італійського дуету відібрала добрячу частину інтерв’ю. Я лише процитую окремий шмат діалогу:

Костянтин Андріюк: Отже резюмуємо. У 2015 році ви перепідписуєте контракт, знаючи що Колліна не вивів арбітра в категорію ЕЛІТ, на ЄВРО, на ЧС, чи в груповий турнір Ліги чемпіонів. Але контракт все одно підписуєте. Навіщо?

Андрій Павелко: А я вам щойно сказав. Рівновіддаленість! У Колліни немає такого, щоб перед кимось він був слухняний, чи тремтів. А це дуже важливо. Він йде з України. Кого беремо? Я вас запитую?

К. А. З Польщі. Збігнєва Пшесмиськи беремо.

А. П. А ви точно впевнені, що він з Польщі буде відповідати всім вимогам, які ви озвучили? Знову випробовувати?

К. А. Тоді з Колліною лишаємося, але чекаємо з моря погоди?

А. П. А поляк точно буде рівновіддалений?

К. А. А що нам важливіше, щоб був рівновіддалений чи щоб він арбітра вивів в топ-рівень?

А. П. І те й інше. Дуже важливо, щоб він був рівновіддаленим. Дуже важливо.

К. А. Але майже 7 років всі кажуть: "Що зробив Колліна?" До вас на вулиці людина підійде і запитає: "Де наш арбітр на ЄВРО чи ЧС?" Що йому відповісте?

А. П. А скільки поляк ЄВРО і ЧСи не судив?

Цієї миті мені раптом здалося, що інтерв’ю беруть в мене, а не я. Ви можете сказати, це випадковість, мовляв я висмикнув ці слова з контексту.

Але ось вам, ще одне "висмикування". На тему зарплати арбітрам 2 Ліги. Це, чи не прямий обов’язок ФФУ спільно з комітетом арбітрів забезпечити арбітрів комфортною зарплатнею і убезпечити їх від спокус хабарництва?

Костянтин Андріюк: ЗП арбітра 2 Ліги – 500 грн за матч. На проїзд – 600 грн. Чи він убезпечений від корупційної складової?

Андрій Павелко: І в Прем’єр-лізі треба підвищувати. Але сьогодні треба говорити про підвищення всім арбітрам. Ну ось, в парламенті треба підвищувати ЗП? Подивіться реакцію людей на це питання? Подивіться їх реакцію. Дуже негативна. Навіть ми арбітрам зараз підвищимо, а люди скажуть: "А точно ця сума їх убезпечить? Вони не будуть комусь все одно допомагати?". Але я приймаю це питання, і ми з комітетом арбітрів будемо розглядати його.

К. А. Але арбітрам на руки досі дають всі ті ж 500 грн?

А. П. Але вони більше ігор отримують. Зауважте. В 2 Лізі більше клубів змагаються, значить більше ігор. Частіше судять. А вони ще працюють в обласних федераціях, чемпіонаті міста, у них там потихеньку набирається сума, на яку можна жити.

І так, понад половину інтерв’ю:

На підставі чого повернули в український футбол дискваліфікованого до 2018 року за договірні матчі Євгена Краснікова?

– Чесно, я не КДК, я не маю право з’ясовувати деталі цього питання і це дуже добре...

Чи є в Колліни якісь конкретні пункти вимоги в контракті? Наприклад, вивести українського арбітра в фінальну частину ЧС чи ЄВРО.

– Як можна вимагати такі речі від комітету, який повинен бути повністю незалежний від ФФУ.

Сини колишніх арбітрів – Арановський Євген, Арановський Віктор, Балакін, Дердо, Шандор, Фощій, Деревинський, Грисьо, Козик. Мабуть, в жодній лізі світу немає стільки дітей батьків арбітрів і зі структури комітету арбітрів. Невже Колліна і Лучі не бачать цього кумівства?

– Ми теж повинні розуміти, яка кількість в той час, прийшли ці хлопці. Хтось був футболістом, йому не вдалося стати футболістом. В нього є приклад батька...

Давайте поговоримо про представників екс-комерційного партнера ФФУ, компанії УФІ – Шкребу та Лашкула. Вони досі в виконкомі ФФУ. Вони там потрібні?

Перше, специфіка роботи маркетингу все-таки вона дуже в Україні особлива...

***

По темі арбітража, яку я висвітлюю в українському футболі, я зрозумів чіткі меседжі від глави ФФУ:

– Колліна і Лучі залишаться до завершення контракту, а це до 2019 року;

– їхні зарплати, це таємниця;

– обоє, коли їм заманеться, хамлять і принижують українців, в їхній же країні. Але це випадково, італійці просто емоційні люди;

– від них вимагають арбітрів-менеджерів, але це ми запитаємо у них в 2019 році;

– до Лучі і Колліни немає жодних претензій в роботі;

– Колліна – "рівновіддалений" і вочевидь, це єдина причина платити йому, за чутками, фантастичний 1 МІЛЬЙОН євро щороку.

П'єрлуїджі Колліна в Україні: зарплата та підсумки роботи. Інфографіка

Все решту ви можете побачити у моєму сюжеті.

Хто не встиг, не полінуйтесь, знайдіть ті майже 12 хвилин свого часу. Щоб зрозуміти, де наразі перебуває український футбол і як провела оновлена ФФУ ці 2 роки.