УКР РУС

Американський десант. Одинадцять наймасштабніших фігур в історії збірної США

5 березня 2014 Читать на русском

У день товариського матчу на Кіпрі "Футбол 24" пропонує пригадати найзнаменитіших майстрів соккеру серед янкі.

Сучасна історія збірної США починається з 1990 року. Цьому передував повний і безнадійний штиль, коли національна команда світової супердержави не могла пробитися на чемпіонат світу. Без Штатів пройшли дев'ять (!) фінальних форумів Мундіалю поспіль. На італійській землі-1990 янкі зіграли провально, не набравши жодного очка в трьох іграх. Зате потужним імпульсом у розвитку футболу в Америці став наступний Мундіаль, який, власне, Штати і приймали. В рідних стінах національна команда навіть спромоглася вийти зі свого квартету у плей-офф. З того часу The Stars and Stripes - звичні гості світових форумів. Вони подарували футболу немало талановитих гравців, особливо голкіперів. Меола, Келлер, Ховард, Фрідель, Гузан... Про найкращих із них зараз поговоримо.

Марсело Бальбоа

Амплуа: захисник

Роки у збірній: 1988-2000

Статистика у збірній: 128 матчів, 13 голів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Леон" (Мексика), "Колорадо Репідс" (США)

Бальбоа - наполовину аргентинець. Його батько непогано свого часу пограв у Аргентині, а також Північноамериканській футбольній лізі, тож Марсело був приречений на захоплення соккером. Розквіт кар'єри для Бальбоа настав у 90-х. Він двічі називався футболістом року у США, зіграв на двох чемпіонатах світу, а також став першим гравцем в історії збірної, який зіграв за неї понад 100 матчів. По закінченні кар'єри Марсело Бальбоа потрапив у Національний Футбольний Зал слави. Зараз він працює спортивним коментатором на телебаченні.

Гол року в МЛС-2000 від Бальбоа

Дамаркус Бізлі

Амплуа: півзахисник

Роки у збірній: 2001-...

Статистика у збірній: 114 матчів, 17 голів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: ПСВ, "Ман Сіті", "Глазго Рейнджерс"

Невеличкий лівий хав мексиканської "Пуебли", якого у свій час помітили скаути голландського ПСВ, добряче понюхав пороху єврофутболу. Адже після Ередивізії були англійська та шотландська Прем'єр-ліги, Бундесліга. Проти України, на жаль, не зіграє, хоча кар'єру у збірній ще не закінчив.

Тоні Меола

Амплуа: голкіпер

Роки у збірній: 1988-2006

Статистика у збірній: 100 матчів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Метростарз"/"Нью-Йорк Ред Буллз"

Якщо батько Марсело Бальбоа був аргентинцем, то ось отець Тоні Меоли належав до італійських емігрантів. На аматорському та університетському рівнях Меола полюбляв виступати на позиції форварда. Кажуть, що кілька десятків голів він таки поклав. І дивно, що остаточно обравши місце у воротах, Меола не пішов шляхом Чілаверта чи Сені - до пробиття штрафних або пенальті серце в нього не лежало.

Меола - багатогранна особистість. Паралельно із футболом він грав у бейсбол (засвітився в клубі "Нью-Йорк Янкіз"), а також американський футбол (""Нью-Йорк Джетс"). У 1995 році Тоні попрощався з клубом "Баффало Бліззард", аргументуючи це тим, що виконуватиме одну з головних ролей у бродвейській постановці "Весілля Тоні і Тіни".

Огучі Оньєву

Амплуа: захисник

Роки у збірній: 2004 - ...

Статистика у збірній: 68 матчів, 6 голів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Мілан", "Спортинг" (Лісабон, Португалія), "Ньюкасл"

Могутність цього футболіста віє навіть від його імені-прізвища. Антропометричні дані - також в порядку: 193 сантиметри зросту, бойова вага - 91 кілограм. Проти такої "машини" безсилим був навіть знаменитий майстер рукоприкладства Златан Ібрагімовіч. "Він був розміром з будинок", - пригадує Ібра бійку з Оньєву на тренуванні "Мілана".

Непоступливість і міць цього футболіста справили враження на босів багатьох відомих клубів, щоправда ніде окрім "Стандарда" з Льєжа він надовго не затримувався. Зараз виступає за "Шеффілд Венсдей", і готовий сьогодні зіграти проти нашої команди.

Карлос Боканегра

Амплуа: захисник

Роки у збірній: 2001-2012

Статистика у збірній: 110 матчів, 14 м'ячів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Фулхем", "Ренн", "Глазго Рейнджерс", "Расинг" (Сантандер, Іспанія)

Чотирьох сезонів у "Чикаго Файр" йому вистачило для того, щоб переїхати в Європу. Ще чотири сезони у "Фулхемі" знадобилося Боканегрі, щоб зарекомендувати себе й за межами Туманного Альбіону. Шанувальникам футболу запам'ятався, як захисник, націлений на атаку. За підсумками сезону 2006/07 Карлос став другим бомбардиром "Фулхема" з п'ятьма м'ячами.

Алексі Лалас

Амплуа: захисник

Роки у збірній: 1991-1998

Статистика у збірній: 96 матчів, 9 м'ячів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Емелек" (Еквадор), "Лос-Анджелес Гелаксі"

Футболіст абсолютно унікальної біографії. Почати варто з того, що батько Лаласа - етнічний грек, професор і директор Грецької національної обсерваторії. Мати - письменниця і поетеса. В юності кремезний Алексі кілька років займався хокеєм, проте без особливого успіху. У футболі справи пішли значно краще. Після ЧС-1994 його помітили в італійській "Падові", яка тоді ще виступала у Серії А. У першому ж сезоні Лалас забив три м'ячі, два з яких у ворота "Інтера" та "Мілана". Наступний сезон був не таким успішним, тож гравець повернувся на американський континент, де виступав аж до закінчення кар'єри.

Закинувши бутси подалі, Лалас перекваліфікувався на президента, а також генерального менеджера таких клубів як "Сан-Хосе Ертквейкс", "Нью-Йорк Ред Буллз" і навіть "Лос-Анджелес Гелексі". Крісло боса виявилося не надто комфортним. Зараз любитель бороди і розкішної чуприни коментує спортивні події на каналах ESPN та ABC Sports.

Стів Черундоло

Амплуа: захисник

Роки у збірній: 1999-...

Статистика у збірній: 87 матчів, 2 м'ячі

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Ганновер"

Закінчивши Портлендський універ, Стів поїхав грати у другу німецьку Бундеслігу - в "Ганновер", і відтоді нікуди ані на крок. Після кількох сезонів надійної гри за Die Roten, Черундоло призначили віце-капітаном команди. Згодом він став вожаком "Ганновера" без будь-яких приставок. Чинний сезон для Стіва дається важко - лише два матчі в Бундеслізі. Вік бере своє.

Кейсі Келлер

Амплуа: голкіпер

Роки у збірній: 1990-2007

Статистика у збірній: 101 матч

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Тоттенхем", "Фулхем", "Борусія" (Менхенгладбах)

Цей голкіпер блискучої реакції запам'ятався тим, що з'їздив одразу на чотири фінальні форуми чемпіонату світу - у 1990, 1998, 2002 і 2006 роках. Не завжди тренер довіряв йому місце у воротах. Іноді туди ставав Бред Фрідель - одвічний конкурент Келлера у збірній. Виступаючи у "Борусії", Кейсі облюбував собі під помешкання затишний замок Хаус Донк. Там, в оточенні тиші, він барабанив по клавіатурі ноутбука, готуючи для німецького журналу RUND невеликі блоги про своє життя. Воістину творчий і талановитий чоловік!

Кобі Джонс

Амплуа: півзахисник

Роки у збірній: 1992-2004

Статистика у збірній: 164 матчі, 15 голів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Ковентрі", "Васко да Гама", "Лос-Анджелес Гелексі"

Гвардієць №1 в історії збірної. Більше за нього наразі не зіграв ще ніхто. Швидкісний хав з дредами, як і більшість американських гравців, здобув свого часу престижний диплом. У випадку з Джонсом це - Каліфорнійський університет. Однак розумна голова - це ще не гарантія здобуття футбольних вершин. Кобі невдало з'їздив у "Ковентрі", не встиг себе як слід зарекомендувати у бразильському чемпіонаті. Зате повернувшись в рідні пенати, у новостворену МЛС, Джонс розквітнув, яко гладіолус. Одинадцять сезонів у "Гелексі" перетворили його на суперзірку американського соккеру.

Після закінчення кар'єри працював асистентом головного тренера в рідному клубі, а деякий час навіть самостійно стояв за штурвалом каліфорнійської команди. До речі, через своєрідну зачіску, а також звучання імені-прізвища, в Південній Америці Джонса досі називають Ель-Ексобілон, що в перекладі означає "тампон". Але то таке, як каже класик.

Клінт Демпсі

Амплуа: півзахисник/форвард

Роки у збірній: 2004-...

Статистика у збірній: 101 матч, 36 голів

Найвідоміші клуби в кар'єрі: "Фулхем", "Тоттенхем"

Говорячи про тричі найкращого футболіста США не хочеться вдаватися у подробиці його професіональної кар'єри. Не тому, що вона якась "не така" - з цим якраз усе на рівні. Справа ж у тому, що хочеться зробити акцент на дещо іншому. Клінт зростав у бідній сім'ї, якій не вистачало грошей на власний будинок, тож вони жили "на колесах". У той час, як Демпсі проявив свій футбольний талант, його рідна сестра Дженіфер заявила про себе у тенісі. Батькам, які рахували кожен цент, довелося робити вибір - і вони "поставили" на доньку. Клінту довелося на якийсь час забути про футбол.

Усе кардинальним чином змінилося після жахливої трагедії: Дженіфер померла у 12-річному віці. Кажуть, що одного разу Клінт зі сльозами на очах залишив на могилі сестри записку, в якій обіцяв кожен свій гол присвячувати саме їй. Схоже, Демпсі дотримується слова - яким би важливим не був той чи інший його м'яч, в очах залишається смуток.

Лендон Донован

Амплуа: вінгер

Роки у збірній: 2000-...

Статистика у збірній: 155 матчів, 57 голів

Найвідоміші клуби у кар'єрі: "Байєр", "Баварія", "Евертон"

Абсолютний лідер сучасної команди, який працював на свій авторитет упродовж багатьох успішних років. Чудовий гравець як у завершенні атак (найкращий бомбардир в історії збірної, до речі), так і в постачанні "снарядів". У 2004-му році Донован став першим американцем, якому титул найкращого футболіста року дістався тричі поспіль. Запам'ятався у "Гелексі" не лише суперрезультативною грою, але й тим, що поступився капітанською пов'язкою на користь Девіда Бекхема, коли той підписав контракт з каліфорнійцями.

Поліглот. Блискуче володіє іспанською та німецькою мовами. І ще такий факт: в юному віці ледь не втратив ногу, зазнавши атаки від крокодила (!), який зненацька опинився на полі для гольфу. Як бачимо, Донован народився у сорочці.

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87