УКР РУС

Американські гірки «Йоміурі»

29 червня 2011
Автор: Марко Лютий

Японська драма.

Клуб, про який сьогодні йтиме мова, здобув найбільшу кількість титулів чемпіона Японії. На жаль, ці досягнення набувають все більш історичного характеру, а інші клуби поступово витісняють його з японського футбольного Олімпу.

Початок
Клуб «Йоміурі» виник 1969 року на гребені хвилі популярності футболу в Японії. Однойменна компанія-засновник пов’язана з телебаченням. Після реорганізації японської футбольної ліги 1972 року (якщо точніше, того року вона здобула статус професіональної) «Йоміурі» стартував у новоствореному другому дивізіоні, а вже через шість років 1978 перейшов у перший дивізіон.

Власне 1980-ті й початок 1990-их були найкращими часами для клуба. «Йоміурі» виграли чемпіонат 1983, 1984, 1986-87, 1990-91, 1991-92 років, а також шість кубків ліги та три кубка імператора. 1987 року команді випала нагода представляти Японію на чемпіонаті Азії.

Чемпіонат Азії 1987-1988
Розповідати про цей здобуток особливо нема чого. У кваліфікації японцям випав єдиний суперник – «Саус Чайна АА» із Гонконґа, з яким вони без проблем розібралися. Півфінальна група була значно складнішою. Здобувши перемогу над кувейтською «Казмою», «Йоміурі» несподівано програв малайзійському «Куала-Лумпуру». Перед третім туром малайзійський клуб мав гандикап в одне очко, тож «Йоміурі» залишалось перемогти і сподіватися осічки конкурента. Саме це й сталося – «Куала-Лумпур» не встояв, пропустивши гол «Казми», а «Йоміурі» впевнено здолала китайський клуб «1 серпня».

А от фіналу не відбулося. Суперник японців аравійський клуб «Аль-Хілал» відмовився від участі, протестуючи проти кандидатури арбітра. Таким чином «Йоміурі» став чемпіоном Азії.

Клапті слави
На початку 1990-их японську лігу було знову реорганізовано, й водночас із тим «Йоміурі» змінив назву на «Верді». Під цим іменем клуб виграв перші два оновлені чемпіонати Японії та один кубок імператора. Невдовзі після цього почалася затяжна криза, причиною якої був спад в національній економіці та контраст високооплачуваних футболістів проти мало відвідуваних ігор.

2001 року клуб змінив домівку з Кавасакі на Токіо, де стикнувся з конкуренцією швидко зростаючого клуба «Токіо». 2002 та 2003 роки були смутним часом для команди, й лише диво рятувало її для першого дивізіону. Та все ж 2005 року диво зникло, клуб посів останнє місце й вперше за 28 років опинився в другому дивізіоні. Останні дев’ять ігор в чемпіонаті команда не могла здобути жодної перемоги, пропустивши в останніх п’яти 23 голи. При цьому на товариському рівні «Верді» розгромили мадридський «Реал» 3:0.

Повернення
2006 року клуб значно оновив склад, а головним тренером було призначено легендарного гравця клуба Руя Рамоса. Втім лише з другої спроби «Верді» повернули собі місце в першому дивізіоні, де виступають досі.