УКР РУС

Амбітні бразильці, або Про долю Тайсона, Марлоса та Бернарда

26 листопада 2016
Автор: Сергій Тищенко

Розбираємося, куди тріо бразильських легіонерів вирушить після України.

Так складаються обставини, що в сучасних реаліях "Шахтарю" не випадає думати про серйозних новачків. Можуть приходити люди із оренди, із чемпіонату України, а от на якісне підсилення з-за кордону – майже не варто розраховувати. Немає бази, клуб постійно перебуває в переїздах, немає власного стадіону, слабкий чемпіонат та ситуація в країні, фінансові аспекти, тому за кожного новачка доведеться добряче переплачувати.

У такій ситуації, напевно, найкращим виходом є збереження існуючої команди. У принципі, так і відбувається: Ісмаїлі (підписав контракт на 5 років, попередній закінчувався влітку), Дентінью (влітку підписав контракт на рік, але не так давно продовжив його на 5 років), Фред, Малишев, Бутко, Степаненко, Коваленко, Ракицький підписали нові довгострокові угоди.

У цій ситуації тільки Марлос, Тайсон та Бернард стоять окремо. Першим двом клуб пропонує нові угоди, але вони поки відкидають всі спроби домовитися. Контракт Тайсона дійсний ще рік. Тобто, влітку він вже може підписувати попередню угоду. Безкоштовно втрачати такого гравця, за якого свого часу заплатили 20 мільйонів "Металісту", зовсім не хочеться. Сам Тайсон мріє потрапити до заявки на ЧС-2018 із збірною Бразилії, але для цього потрібно грати в більш сильному чемпіонаті, ніж український.

У будь-якому випадку продати Тайсона у 28 років (29 буде в січні) та із річним контрактом за хороші гроші – буде дуже важко. Угода Марлоса розрахована ще на півтора-два роки. Сам гравець не так давно казав, що в Україні він вже досяг всього, чого хотів, і має бажання спробувати себе в іншому чемпіонаті. Навіть пропозиції вже є. Йому теж іде 29-й рік. Бернард давно говорить про своє бажання піти. От тільки стримує контракт із 300 тисяч євро на місяць та сума відступних у 25 мільйонів євро. На такі гроші він, напевно, не грає. Його угода теж дійсна тільки півтора роки.

Вважаю, рано чи пізно "Шахтар" дійде до висновку, що потрібно прощатися із цими гравцями, поки можна буде за них отримати певні гроші. Силою милий не будеш.

Хочу спробувати проаналізувати можливі нові клуби бразильців.

Англія

Марлос та Тайсон не мають відповідних матчів за свою збірну, щоб отримати робочу візу. Бернард грав на ЧС 2014 року. Але не думаю, що він підходить під стиль АПЛ.

Італія

Влітку писали про інтерес "Інтера" до Марлоса. Але в цій команді вже третій тренер із початку року. Склад команди теж доволі великий. Але на флангах не так вже й добре. Є Кандрева, Перішіч, Едер, при необхідності – Йоветіч та Банега. Дуже ймовірно. Тим паче, що гроші для "Інтера" ніколи не були перешкодою.

Також промайнула інформація, що "Рома" хоче придбати Бернарда, та навіть готова заплатити 25 мільйонів. Не знаю, як до цієї інформації ставитися. У команди із Риму є Ель-Шаараві, Перроті, Салах. "Рома" більше любить брати бразильських воротарів та захисників, ніж гравців атаки. Але це трансфер, на мою думку, теж можливий.

По-суті, по Італії все. "Ювентусу" та "Наполі" ці гравці не потрібні. А інші просто не мають коштів на такі трансфери. Можливо, ще "Мілан" отримає китайські гроші, але навряд чи Монтелла зацікавиться цими гравцями.

Іспанія

Не думаю, що "Барселоні", "Реалу" та "Атлетіко" це цікаво. Хоча свого часу "Атлетіко" хотів Дугласа Косту.

Може зацікавитися "Севілья". Там на флангах не все добре. Мончі минулої весни бачив бразильців на власні очі. За чутками "Севілья" навіть слідкувала за Дентінью, в якого влітку завершувалася угода, але пропозиції так і не робила. Але я не думаю, що "Севілья" готова платити більше десяти мільйонів. Тим паче, що Тайсон та Марлос вже доволі вікові за футбольними мірками, а "Севілья" більше заточена на підготовку та прогрес із подальшим перепродажем. Ймовірність така є, але, я думаю, що вона не дуже висока.

"Валенсія" зараз має доволі слабенький склад. Команда переживає не найкращі часи. Їм підсилювати склад дуже і дуже потрібно Тим паче, що після літнього розпродажу гравців гроші повинні залишитися. Я думаю, що це можливий варіант для когось із бразильців.

Може зацікавитися ще "Вільярреал", але мені про це важко розмірковувати, бо я "Субмарину" у цьому сезоні майже не бачив.

Німеччина

"Баварія" має проблеми із Роббеном та Рібері. Обом вже за тридцять. Коман досі ходить в перспективних. Але я не думаю, що Тайсон, Марлос чи Бернард відповідають рівню "Баварії".

"Борусія" влітку провела гарну селекцію. Не думаю, що їм це цікаво. Дембеле, Мор, Пулішіч мають дуже гарну перспективу, а так є Шюррле, Ройс та й Гьотце може згадати минуле.

"Байєру", "Гладбаху", "Шальке", "Вольфсбургу" ці гравці можуть бути цікаві. Кожен приклад потрібно розглядати окремо, але за невеликі гроші переходи можливі.

Інший світ

ПСЖ має певні проблеми на флангах атаки. Унаї Емері минулий рік бачив "Шахтар" у справі. Але якби він на флангах бачив проблему, то намагався б її вирішити. Наприклад, добре знайомим Вітоло. У сценарій зацікавленості ПСЖ кимось із бразильців "Шахтаря" не дуже вірю.

Не так давно "Порту" цікавився Тайсоном. Цей варіант в принципі є реальним. "Порту", "Спортинг", "Бенфіка" можуть собі дозволити цих гравців. По стилю гри вони б теж підійшли. Тільки всі португальські гранди заточені на подальший продаж. Вік Тайсона та Марлоса цього майже не дозволяє.

Дуже реальним варіантом може стати Туреччина. Гроші в місцевих грандів є. Ось "Бешикташ" стадіон побудував. Думаю, що він зможе тепер більше сконцентруватися на трансферах. Це не завадило б після втрати Соси та Гомеса. Особливо, якщо пройдуть далі в ЛЧ. "Фенербахче" теж би не відмовився від цих гравців, не кажучи вже про "Галатасарай".

Реальним є варіант із "Зенітом". Зараз склад пітерської команди виглядає не дуже. По суті, заміни Халку так і не знайшли. Не потрібно зайвий раз нагадувати, хто очолює цю команду. Правда, це не стосується Бернарда, у якого були важкі відносини із Луческу.