УКР РУС

Ахметов очолив рейтинг топ-100 найбагатших українців, брати Суркіси – на 19-му місці

26 жовтня 2017 Читать на русском

За рік власники українських футбольних клубів, які входить до 100 найбагатших людей України, збільшили свої статки. Про це свідчать дані рейтингу, який підготувало видання Новое Время спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital.

Перше місце у списку посідає власник Шахтаря Рінат Ахметов, статки якого зросли на 68% порівняно з 2016 роком та складають наразі 6,9 млрд доларів США. Це пояснюється зростанням ціни на залізорудну сировину на світових ринках, збільшенням експорту електроенергії компанією ДТЕК та зростанням тарифів на світло в Україні.

Статки віце-президента УЄФА Григорія Суркіса та президента Динамо Ігоря Суркіса, які оцінюють разом, зросли лише на 2% та складають 249 млн дол. Вони перебувають на 19-му місці рейтингу. Як відомо, брати мають відношення до Прикарпаттяобленерго та Львівобленерго.

На третьому місці серед найбагатших українців розташувався президент Ворскли Костянтин Жеваго, який має 1,4 млрд доларів, а вартість його активів збільшилася аж на 209%.

Після банкрутства банку "Фінанси та Кредит" Жеваго мав би продати значну частину активів, які заклали у фінустанову його підприємства, щоб повернути гроші в банк. "Але поки що підприємства успішно судяться з державою, зменшуючи виплати та продовжуючи строки погашення. Та приносить своєму власнику прибуток", –відзначають автори дослідження.

До того ж, різко подорожчала його британська компанія Ferrexpo, акції якої з початку року зросли у ціні у 2,5 рази, а ринкова капіталізація перевищила 1,6 млрд фунтов. Це відбулося завдяки зростанню попиту та ціни на залізну руду та окатиші.

Перебуваючи наразі за кордоном після скандального ДТП президент Карпат Петро Димінський має активів на 100 млн доларів та знаходиться на 50-му місці. Його "зростання" склало за рік 342% (з приміткою, що різке зростання статків зумовлено більш точною оцінкою активів).

Присутні в топ-100 бізнесмени, які ще не так давно були власниками відомих клубів, які наразі припинили існування або юридично, або фактично.

Так, на 6-ї позиції у списку Ігор Коломойський, який формально лишається кінцевим бенефіціаром ТОВ ФК Дніпро, зараз має 1 млрд дол. та втратив 11% своїх статків.

Екс-власник харківського Металіста Олександр Ярославський на 16-му місці з 283 млн доларів та зростанням своїх активів на 47%.

Народний депутат Нестор Шуфрич, який мав відношення до збанкрутілої ужгородської Говерли, посідає 26-е місце зі 158 млн доларів (його активи зросли на 116%).

Є у рейтингу і один власник клубу Першої ліги – це президент Оболонь-Бровар Олександр Слободян, який знаходиться на 69-му місці. Його статки становлять 64 млн доларів та зросли на 632% (з приміткою, що різке зростання статків зумовлено більш точною оцінкою активів).

Кому належать українські клуби: олігархи, офшори, вбитий кримінальний авторитет