УКР РУС

Агент ФІФА: У Європі цікавляться тільки Ярмоленком, Хачеріді і Коноплянкою

22 січня 2014 Читать на русском

Агент ФІФА Михайло Гулордава в інтерв’ю "Футбол 24" розповів, що насправді українські футболісти є переоціненими, а також та про те, коли наші зіркові виконавці опиняться у топ-клубах Європи.

- Михайле, найперше, наскільки реальними та об’єктивними є цифри німецького порталу transfermarkt.de? Можна довіряти поданій на цьому ресурсі трансферній вартості футболістів?

- Об’єктивну вартість футболіста можна назвати тоді, коли відбувся трансфер, тоді є конкретна цифра, яка є об’єктивною. А так, гравець може бути оціненим у 500 тисяч, а проданим за 5 мільйонів. І навпаки.

- Взагалі, уболівальникам можна орієнтуватися на цей портал, як на джерело більш-менш адекватної інформації?
 
- Більш-менш так, там максимально наближена до реальності інформація.

- Вам не здається, що ціни на українських футболістів завищені?    

- Абсолютно з вами погоджуюся. Ціни на українських футболістів завищені у багато разів. Головна причина – український паспорт. Я не є прихильником введення терміну "легіонер" та ліміту на іноземців. Ліміт в українському футболі уже багато років існує, але він нічого не дав. Рівень чемпіонату не зріс, українців в топ-чемпіонатах не побільшало. Усе, що робиться штучно, ефекту не дає.

- "Кривбас", "Арсенал" збанкрутували, "Чорноморець" та "Карпати" вдалися до зменшення зарплатної відомості, є фінансові проблеми в інших клубів. Це якось вплинуло на вартість українських гравців?

- Не думаю. Після банкрутства "Арсеналу" та "Кривбасу" з’явилося багато вільних агентів певного рівня. Знаєте в чому проблема? Поки в Україні багаті люди не перестануть купувати клуби для досягнення своїх цілей, футбол буде в плачевному стані. Деякі бізнесмени купують клуб, добиваються своєї цілі – політичної, економічної, входять у певне коло і перестають фінансувати свою команду. А навіщо, якщо ціль досягнута? Власники "Шахтаря", "Динамо" почали утримувати клуби давно, вони не дивляться на політичну ситуацію, на інші фактори. Вони утримують клуби, бо люблять футбол, розуміють його і живуть ним. А є власники, яким всеодно.   

- Ви не відповіли на запитання… Перенасичений ринок доморощеними кадрами не вплинув на їхню вартість?

- А ви подивіться в яких клубах ті вільні агенти влаштувалися – в командах, які переживають глибоку кризу, стрімке піке. Тобто, цих футболістів не забрали, а підібрали. Вони 8-9 місяців не отримували зарплатні, тому йдуть на будь-які умови, аби тільки працевлаштуватися.

- І погоджуються на значно меншу зарплату, ніж 1-2 роки тому…

- Безперечно. Адже клуби зникають, немов гриби. У першій лізі немає команд, які здатні конкурувати із командами із Прем’єр-ліги. Ні по фінансам, ні по інфраструктурі. Торік із першого дивізіону був готовий до підвищення у класі тільки "Севастополь". Він тоді був поза конкуренцією, клуб був, скажімо, усім цікавий, перебував у фазі, коли цілі ще не були досягнуті і потрібно було опікуватися командою. Тому "Севастополь" не відчував проблем. А на сьогодні цей клуб відмовився від групи провідних гравців, має свої проблеми. Бажаю "Севастополю" процвітання. Але ми говоримо про те, що потрібно аби клуби, що вийшли на певний рівень, намагалися тримати планку.         

- Портал transfermarkt.de оцінює Андрія Ярмоленка у 20 мільйонів євро. "Динамо" відпустить за ці гроші цього футболіста?

- Не можу цього знати. Вважаю, що 20-25 мільйонів євро – це на сьогодні адекватна сума, яка дозволяє сідати за стіл переговорів і спілкуватися про перехід цього футболіста в інший клуб. Для цього потрібна воля керівництва клубу та самого гравця.   

- На сьогодні немає українців у топ-чемпіонатах Європи (хіба Яковенко, але він у "Фіорентині" не може закріпитися в основі). Може не варто нашим гравцям чекати на пропозиції від "Манчестер Юнайтед" чи "Барселони", а звернути уваги на команди другого ешелону із топ-чемпіонатів?

- У мене дуже багато друзів в Іспанії, Італії, Франції, Англії. Багато спілкуюся з ними, цікавлюся тамтешнім футбольним життям. Так ось, я не знаю ким із України цікавляться іноземні клуби, крім трьох гравців – Ярмоленка, Хачеріді і Коноплянки. До інших інтересу не має. Навіть такі команди, як "Норвіч", "Сток Сіті" чи "Фулхем". Ніхто не цікавиться українцями.

- Чому?      

- Тому що в українському футболі немає конкуренції, тут штучне середовище. Тренери змушенні ставити українців – кривоногих, косих, але місцевих. Тому доморощені футболісти не звикли до боротьби за місце в основі, до конкуренції. У футболі, як і в житті, виживає найсильніший. А через ліміт українці знають, що їх і так поставлять в основу.

- Упродовж 2013 року вартість Коноплянки та Ярмоленка зросла на 7 мільйонів євро. Збірна України хоч і провела кілька яскравих ігор, але на чемпіонат світу не потрапила. "Дніпро" і "Динамо" явно не "феєрили" на міжнародній арені. Чому зросла трансферна вартість цих гравців?

- Ці футболісти змужніли, виросли в технічному і тактичному плані. Так, звісно, є ще і командні досягнення. Але якби клуби Ярмоленка чи Коноплянки виграли Лігу чемпіонів, то вони б коштували на сто мільйонів більше. Ці футболісти постійно прогресують. Тому їхня ціна зростає. Скажімо, "Реал" часто бере футболістів із маленьких клубів і платить за них немаленькі гроші. Вони беруть лідерів цих клубів. Ярмоленко, Коноплянка та Хачеріді – є лідерами своїх команд, без них важко уявити "Динамо" чи "Дніпро".

- Даріо Срна за останні 2 роки подешевшав на 4 мільйони, йому уже 31 рік і шансів на те, що ціна зросте уже небагато?

- Власне хотів сказати, що Срна не молодшає. Він виступає в одному чемпіонаті, в одному клубі. Це успіх і футболіста, і клубу. Тут співпало усе – бажання обох сторін, можливість приносити один-одному користь. А так, Срна він не молодшає. А Ярмоленко, Коноплянка та Хачеріді вони молоді, їм є що доводити, куди рости. Вважаю, що вчасно відпустити їх – це теж майстерність. Вони можуть грати не в заштатному клубі, а у великому. Вони і зараз грають у великих клубах, втім зміна чемпіонату піде їм на користь. Чемпіонат України ж не може зрівнятися із чемпіонатом Англії чи Іспанії. Тому їхній перехід піде на користь усім, зокрема збірній.

- Срну не відпустили вчасно? Він дешевшає і "Шахтар" уже не заробить на його трансфері 14 мільйонів, як міг ще два роки тому?

- Срну ніколи б не купили за ті гроші, за які можна продати Ярмоленка чи Коноплянку. Срна – добре виглядає на своєму місці в "Шахтарі". "Гірники" дали йому умови, які його повністю влаштовують. Так, він би може і хотів пограти в Англії. Але в "Шахтарі" він щасливий, до нього прислухаються, його поважають. В цьому випадку клуб і гравець знайшли один-одного.

- Як гадаєте, найближчим часом Ярмоленка, Коноплянку, Хачеріді відпустять в інший клуб?

- Думаю, що так. Уся справа в ціні питання. Немає футболіста, який не продається. Усе залежить від пропозиції. Не за горами той день, коли Коноплянка чи Ярмоленко гратимуть в серйозному чемпіонаті, в серйозному клубі. В цьому навіть не сумніваюся.

- Тобто, на сьогодні серйозних і конкретних пропозицій по цим гравцям не було?

- Пропозиції поступають. Але є ще і стратегія клубу. Такі справи не робляться спонтанно, під час становлення команди. В "Динамо" зараз становлення гри команди. Конкретні пропозиції від конкретних клубів є, але вони не влаштовують якусь зі сторін. Але за півроку або рік ці гравці гратимуть в топ-чемпіонатах.  

Розмовляв Гліб Ваколюк