УКР РУС

Абсолютний Argentum. Підсумки Copa America-2015

5 липня 2015

Збірна Аргентини програє фінал та отримує вдруге за рік нагороди з аргентуму (срібло), а "Футбол 24" підбиває підсумки найвизначнішого форуму Південної Америки.

Сьогодні вночі завершився 44-й за ліком розіграш Copa America – турніру, який, попри нічний час матчів, як для європейців, подарував нам безліч прекрасних голів, емоцій і різноманітних цікавинок. Отож підсумки Copa America-2015 до Вашої уваги.

Невдахи

Починаємо одразу з невдах, оскільки ця збірна продемонструвала найяскравішу гру на турнірі та впевнено йшла до чемпіонства, однак у фіналі стався збій. І хоча програли лише в серії пенальті, проте програли…. а це найголовніше, оскільки двох перших місць не існує. Звичайно, мова про збірну Аргентини.

Феноменальний Лео вчергове за рік зазнає поразки ще в одному фіналі. Проте його гра на турнірі була просто божественною, і поєдинок з Парагваєм тому доказ. Однак у фіналі його закрили, як і закрили шлях Аргентині до тріумфу.

Чомусь не щастить Мессі у збірній… Проте два фінали надважливих форумів – не так вже й погано, та й на шляху до фіналу «альбіселестес» пройшли досить грізних суперників: Колумбію, Парагвай і минулорічних переможців Уругвай у групі. Проте це Мессі, а він, де б і за кого не грав, звик завжди бути кращим. Однак поки La Pulga досягає лише успіхів на клубному рівні, і саме це допомагає йому бути на вершині світового футболу. А збірній Аргентині доведеться зачекати принаймні до наступного року, коли відбудеться ювілейна Копа.

Вже про них ніхто не згадує, однак до числа невдах можна записати і збірну Бразилії. «Донецький "Шахтар"» цього року, м'яко кажучи, не вразив. Дивом вилізли з групи, а перед останнім туром там склалася досить цікава ситуація - всі збірні назбирали по 3 очки. А далі була заслужена поразка від Парагваю у серії пенальті. А заслужена, тому що Los Guaraníes покарали цих піжонів, у котрих було все, щоб виграти: і першими відкрили рахунок, і володіли перевагою протягом більшої частини гри. Ще й до всього на груповому етапі підвів Неймар, у результаті чого пропустив решту і не тільки поєдинків, а на нього покладала свої надії та частина планети, що вболіває за «пентакампеонів». Одним словом, бразильці ще досі не можуть відійти від трагедії минулого року.

Тріумфатори

Збірна Чилі по праву вважається цьогорічним тріумфатором. Яскрава та трохи нахабна гра, прекрасна тренерська робота та палка вболівальницька підтримка – все це і вирізняло збірну Чилі з-поміж інших. Зараз можна закидати чилійцям, що їх протягом турніру тягнули як судді, так і організатори. Однак у фіналі ця збірна не лише довела, що гідна грати у найважливішому матчі турніру, а й заслужено здобула перемогу.

Хорхе Сампаолі дісталась досить складна збірна у плані психології. Це далося взнаки навіть під час турніру, коли нетверезий Артуро Відаль потрапив в ДТП. Однак наставник зумів об’єднати цей колектив і закрити всі проблемні зони. Лідери команди справді вели за собою своїх партнерів, а не думали про свій зовнішній вигляд. Абсолютно всі відробляли як в захисті, так і в нападі. І доля їх винагородила – найкраща збірна в Америці.

Вболівальники

Південна Америка завжди славилися своїми вболівальниками та вболівальницями. І на цьому турнірі яскравих особистостей було вдосталь: і різноманітні фріки, і прекрасні паняночки з фантастичними формами.

Проте всіх затьмарили чилійці як нація. Нарешті знайшлися ті, хто перевершив Бразилію у виконанні гімну. Всю країну об’єднала одна ідея та одна команда. Всі жили лише одним – дістатися до фіналу та завоювати трофей. Все це вболівальники і перенесли на стадіони. Просто неймовірна атмосфера панувала на чилійських аренах.

Феміда

Copa America-2015 відзначилася багатьма цікавими моментами, пов'язаними із суддівством. Першим яскравим спалахом стало вилучення та подальша дискваліфікація Неймара, потім був палець Хари, а вершиною стала фраза головного судді матчу Аргентина – Колумбія: «Це Кубок Америки, і тут так грають». Не стихав інтерес до суддівства аж до фінального матчу, суддю якого до останнього звинувачували у симпатіях до аргентинців – навіть десь колись помітили, як Вільмар Ролдан топив за «срібних», а вже під час церемонії нагородження його ще й освистали.

Загалом же на турнірі було показано 122 жовтих та 7 червоних. Щоправда найбільше "гірчичників", що назбирав один гравець, було не так вже й багато - лише 3. Таким здобутком можуть похвалитися парагваєць Ортіз, а також аргентинці Марскерано та Рохо.

Голи

Завжди Латинська Америка дарує нам найфантастичніші голи. І цього року таких було вдосталь.

Варто відзначити, що найбільше голів в одні ворота було забито у відчайдушному поєдинку Аргентина – Парагвай (6), на другому місці Чилі – Болівія (5). Також можна пригадати і мегабойовик Чилі – Мексика, де голи сипалися, як дощ у Львові на початку жовтня. Найрезультивніша нічия на форумі була зафіксована саме в цьому матчі.

Нагороди та досягнення

Приз Fair Play отримала збірна Перу – ще одна яскрава зірочка цьогорічної Копи. Команда, попри відсутність у своєму складі суперзірок (Клаудіо Пісарро не рахується), протягом останніх двох розіграшів тішить своїх вболівальників бронзовими медалями чемпіонатів Америки. «Інки» складаються переважно з представників місцевого чемпіонату, проте це якраз пішло на користь, оскільки команда не втратила латиноамериканських грації та шарму.

Найкращий воротар – чилієць Клаудіо Браво. Чудово відстояв не лише у фіналі – разом з аргентинцем Ромеро лідирує за показниками сухих матчів. Однак неперевершена гра саме у вирішальному поєдинку все ж допомогла йому вибороти це звання.

Найкращий молодий гравець – колумбієць Джейсон Мурілльйо. Йому лише 23, однак він вже заявив про себе на повну. Дебютувавши у складі збірної лише жовтні 2014-го, буквально за півроку вистрілив. Автор єдиного голу Колумбії на турнірі, і не кому-небудь, а самим бразильцям. А у чвертьфіналі з аргентинцями молодий талант витягнув свої партнерів до серії пенальті, вибивши сферу з пустих воріт, однак вже в серії став одним з трьох, хто схибив.

Найкращі бомбардири – Едуардо Варгас (Чилі) та Паоло Герреро (Перу). Цілком закономірно, що найбільше голів (6) забили представники найефектніших збірних. Обидва провели фантастичний турнір, і що найголовніше – ці голи допомогли їх командам здобути найвищі нагороди. 

Щодо решти цікавинок, найкращі асистенти - Хорхе Вальдівія та Лео Мессі - віддали по 3 результативні передачі, а найбільше пропустили - парагваєць Віллар та болівієць Кінйонес (по 10).

P.S.

Цьогорічна Копа подарувала нам купу всього. Пересічний вболівальник дізнався, що навіть в таких збірних як Болівія та Венесуела грають виконавці, котрі або зараз виступають в Європі, або коли-небудь тут виблискували. Безліч цікавинок та інтриг подарував нам цей турнір, і, сподіваюсь, багатьом не давав заснути у такий пізній час. А найулюбленіша забава кожного вболівальника - серія пенальті, яку пробивали аж тричі на стадії плей-оф, - та неймовірна кількість голів мала б задовольнити навіть найприскіпливішого шанувальника футболу. Отож, чекатимемо на наступний рік та справжню (ювілейну) Copa America (100 років турніру), де зійдуться найсильніші збірні зі всього континенту.

Читайте також: Сім причин, чому Копа Амеріка є цікавою для європейців