УКР РУС

Абрамович нарешті домовився з сім'єю, яка вимагала у нього 20 млн фунтів – Челсі перетворить "Стемфорд Брідж" у казковий стадіон

26 березня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Історія реконструкції стадіону Челсі вже неймовірна як мінімум з 2-х причин. Багатостраждальний "Стемфорд Брідж" таки отримає нове дороге і круте життя.

Цікавий закон, який може зробити багатим

Спочатку були кажани і цвинтар, потім непоступливі власники. Челсі гратиме на тому ж місці, де зараз. Однак нова версія стадіону значно виходитиме за нинішні межі. У 2016 році виникли побоювання, що будівництво погано вплине на історичну пам'ятку – Бромптонський цвинтар, розташований неподалік, відразу за залізничними рейками, над якими в Челсі планують збудувати широкий пандус, що майже прилягатиме до території цього об'єкту культурної спадщини.

Стадіон, який приймав матчі ЧС-1994, не змогла знищити ціла серія вибухів

Крім цього, на цвинтарі зимують декілька видів кажанів, які також перебувають під охороною держави у період зимової сплячки. Лондонський клуб повинен був надати пояснення і докази, що процес забудови не зашкодить ані кажанам, ані цвинтарю. Громадськість і політиків таки вдалось переконати, але процес суттєво затягнувся. Плани початку реконструкції і здачі арени, розроблені ще в листопаді 2015-го, змістились на декілька років, адже попереду був ще один цікавий юридичний момент.

Починаючи з 19 століття, лондонці отримали законне право на сонячне світло. На практиці це означає те, що будь-який забудовник повинен рахуватись з думкою сімей, яким він це світло своїми діями може забрати. Хочете – платіть компенсацію, не хочете – не будуйте. На відміну від України, закон у Великобританії не просто красиво написаний, а й ефективно працює, тому і наша історія виявилась настільки непростою.

Челсі запланував збільшення розмірів "Стемфорд Брідж" і домовився практично зі всіма сім'ями, які живуть неподалік стадіону. Залишилась одна, найбільш ненажерлива. Родина Кроствейтів через суд заблокувала подальші дії з побудови нової арени на старому місці, вимагаючи аж 20 мільйонів фунтів у Романа Абрамовича, що в 5 разів перевищує вартість їхнього будинку. У принципі, на фоні мільярдної вартості проекту оновленої арени ця сума, може, і не є якоюсь виключно захмарною. Однак для інших невдоволених сімей компенсація не приносила більше 50 тисяч фунтів.

Довгі розбірки з найближчим сусідом

Як тут збільшити місткість стадіону з 40 на 60 тисяч глядачів, якщо через дорогу такі непоступливі сусіди? Ваша добудова загорожує нам сонце, і крапка. Люди, які мешкають у престижному районі Лондона можуть собі дозволити поторгуватись. А люди, які живуть-поживають найближче до арени, мають ще й свою особливу думку.

"Якщо з порогу буцнути м'яч, він залітає прямо на поле", – каже 69-річний власник особняка розбрату Ніколас Кроствейт. Словом, його родина затіяла тривалу гру, яка надовго застопорила процес реконструкції. А процес цей зовсім не короткий – Челсі не зможе грати на рідному стадіоні понад 4 роки.

У травні 2017-го сімейство заблокувало будівництво рішенням суду. Клуб російського олігарха пішов в обхід і зумів заручитись підтримкою тамтешніх депутатів районної ради. Вони мали право скасувати рішення суду, і вони ним скористались Сім'я, яка чи то хотіла так багато грошей, чи то дійсно жити не зможе в постійній тіні від гігантського сусіда, змушена була відступити від твердої позиції і пристати на компенсацію, хоча спочатку подала апеляцію на рішення ради.

Депутати навіть готові були виселяти родину, надавши їм інше помешкання. Однак у такому разі судові розбірки могла б ще більше затягнути процес, який дорожчав би з кожним днем. І ось лише в березні сторони дійшли згоди щодо її розміру. Челсі виплатить Кросвейтам більше, ніж 1 мільйон фунтів, який пропонував їм раніше. Скільки саме, не повідомляють, але це точно буде семизначна цифра.

10 найбільш пришелепкуватих стадіонів світу, арена в Єкатеринбурзі до ЧС-2018 – на топі за версією The Telegraph

Замок або село за стіною – "такий стадіон буде унікальним"

Як же виглядатим оновлений "Стемфорд Брідж"? О, це справжня казка. Швейцарським архітекторам Херцогу і де Мейрону дали змогу відірватись на повну, а людям цієї професії тільки й треба, що не обмежувати політ фантазії. Кошторис реконструкції оцінювали у 500 млн фунтів ще 3 роки тому, а зараз його розширили до цілого мільярда. І це буде найдорожча споруда в історії британського футболу.

На оновленому стадіоні "буде відчуття, ніби це замок або середньовічне село за стіною. Щось, чого ви ніде більше не знайдете. Це за межами краси чи потворності. Як "Енфілд" – не дуже гарний стадіон, але з дивовижною традицією", – розповідають творці проекту.

Челсі планує зовсім знести старий "Стемфорд" і за 2 роки створити новий, обладнавши розширеною інфраструктурою. Що цікаво, при збільшенні кількості глядачів зменшиться висота арени. Інакше платити компенсації довелось би більшій кількості лондонців. Територія стадіону простягатиметься на 130 тисяч квадратних метрів. У клубі також сподіваються, що цей проект дозволить збільшити доходи від домашніх матчів у 2 рази. Адже навіть у чемпіонський сезон Челсі був лише на 4-му місці в АПЛ за прибутками від рідної арени.

Тоттенхем продемонстрував унікальні особливості майбутнього нового стадіону