УКР РУС

"А хто такий Бургос?" Він поборов рак і Венгера, принизив Моурінью та вивів Атлетіко у фінал Ліги Європи

4 травня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про Хермана Бургоса – вірного помічника Дієго Сімеоне. Епатажний аргентинець, який божевільно грав у воротах, тепер виступає на рок-сцені і заслуговує на те, щоб про нього прочитав кожен із вас.

Хто був головною зіркою для трибун старенького Вісенте Кальдерон, і продовжує нею залишатися на новому амфітеатрі Ванда Метрополітано? Грізманн, припустите ви. Ні? Тоді Фернандо Торрес – сто відсотків. Ха, знову повз касу. Фанати Атлетіко понад усе обожнюють головного тренера своєї команди – Дієго Сімеоне. Він – не тільки висококласний спеціаліст, а ще й грає на публіку, заводить себе, свою команду і рідні трибуни.

А тепер уявіть, як це – залишитися без вожака перед матчем-відповіддю із Арсеналом, коли на кону – путівка у фінал Ліги Європи. Та виявилося, що "матрацники" – в надійних руках навіть тоді, коли Ель Чоло змушений відбувати дискваліфікацію високо на трибунах. Херман Бургос, помічник Сімеоне, еталонно відпрацював матч проти "канонірів" – Мадрид забив і не пропустив.

Атлетіко – Арсенал: Венгер профукав останній шанс, а Сімеоне тріумфує завдяки кривавій мужності Грізманна

Хто такий Бургос? Свого часу цим запитанням задавався Жозе Моурінью, тодішній наставник Реала. Розповідаємо.

Божевільний голкіпер

Херман Бургос – аргентинець, як і Сімеоне. Разом вони виступали за національну збірну своєї країни. Щоправда, якщо Дієго був незамінним гравцем основи, то Херман вдовольнявся роллю дублера. Він їздив на чемпіонати світу 1998 і 2002, проте жодного разу не вийшов на поле. Упродовж семи років цей голкіпер так-сяк примудрився награти у футболці збірної Аргентини 35 матчів. Проте репутація нестабільного стража, місце якого – на банці, переслідувала його у кожному клубі за винятком рідного Феррокаріля. Там Бургос зумів завоювати светр із першим номером і відіграв два сезони на пристойному рівні.

У 1994-му молодого голкіпера купує один із двох головних аргентинських грандів – Рівер Плейт. Спершу Херман мав стабільне місце в основі. Проте у Клаусурі-1996 він припустився епічного ляпу. Рівер гостював на полі Велес Сарсфілд. Перед матчем гострий на язик Бургос замахнувся на святе – потролив культового парагвайця Чілаверта, який захищав ворота El Fortin. Хосе Луїс відповів голом. Коли виникла суперечка з арбітром у центрі поля і Бургос поквапився на розбірки, Чілаверт підхопив м'яч і нереальним ударом спрямував його за комірець свого візаві. Велес переміг з рахунком 3:2 і здобув чемпіонський титул.

Бургос полюбляв грати у сумбурній екстремальній манері. Піти у дриблінг проти суперника, вибігти за межі штрафного майданчика – те, що душі миле. Своїм божевіллям він нагадував колумбійця Рене Ігіту. І між цими голкіперами дійсно існував особливий зв'язок. "Рене вмовляв мене виконати під час одного з матчів "удар скорпіона", – пригадує Бургос. Цікаво, що у 1995-му Ігіта, який виступав за Атлетіко Насьйональ із Медельїна, еталонно забив своєму товаришу зі штрафного. Той ображатися не став – лише дужче заповажав приятеля.

Наприкінці 90-х Бургос засів у глибокому запасі Рівер Плейт – трансфер у Мальорку, яка тільки-но зіграла у фіналі Кубка Кубків, виглядав подарунком із небес. Херман вийшов у футболці нового клубу, брутально зіграв проти суперника і отримав 11-матчеву дискваліфікацію. Гірший дебют був хіба що у Максима Коваля.

У 2001-му Бургос знадобився мадридському Атлетіко, який торував шлях із Сегунди у Прімеру. Аргентинець провів хороший сезон у складі "матрацників", але згодом, вже в еліті, знову посів звичне місце на лаві. Так тривало до 2004-го, коли Херман раз і назавжди зняв рукавички. Щоправда, перед цим встиг вразити футбольний світ. У 2003-му Бургосу поставили жахливий діагноз – рак. В історію назавжди увійшла його фраза: "Операція під час вікенду? Ви з глузду з'їхали? У нас важливий матч. Давайте перенесемо на понеділок". Херман поборов важку недугу – через кілька місяців після операції лікарі констатували цілковите одужання.

Асистент. Боєць. Рокер

Минуло кілька років і Бургос зрозумів, що без футболу він довго не протягне. У 2010-му дебютував на тренерському поприщі, очоливши іспанський клуб, про який ви чуєте вперше і востаннє – Карабанчель. Наступного року Херман опинився в італійській Катаньї, головним тренером якої став давній товариш Дієго Сімеоне. З того часу і дотепер Бургос – вірний зброєносець свого друга. Після Катаньї вони спільно працювали у Расінгу (Авельянеда), а з 2011-го підіймають Атлетіко. Наразі у тренерського дуету 5 титулів – чемпіонство Ла Ліги, Кубок та Суперкубок Іспанії, Ліга Європи і Суперкубок УЄФА. Not bad.

Хермана Бургоса важко не помітити. Після закінчення кар’єри він стрімко набирав вагу і в піковий період вона сягала 140 кілограмів. Відповідно, сердити цього велетня не рекомендується. Тим паче, заводиться Бургос із півоберта. Якось під час дербі проти Реала асистент Сімеоне настільки перейнявся необ’єктивним суддівством, що поривався на поле – вправити арбітру мізки. Тоді його заледве втримали семеро чоловіків ("Тримайте мене семеро!"), серед яких – Ель Чоло.

У небезпеці перебував і Жозе Моурінью. Бургос адресував наставнику Реала непристойні жести. Після матчу журналісти поцікавилися у португальця його думкою щодо цього епізоду. "А хто такий Бургос?" – перепитав сеу Жозе, закривши неприємну для себе тему. Лукавив, звісно. Не знати Хермана – нереально.

Тривалий час він носив буйну рокерську гриву, через що отримав від уболівальників прізвисько Mono – Мавпа. Пристрасть до розкішного волосся у Бургоса – невипадкова. Він – великий шанувальник і виконавець рок-музики. Багато років виступав у складі кількох маловідомих груп, а потім створив власну – The Garb (Germán Adrián Ramón Burgos). У вільний від роботи час зірка із великого футболу дає прикурити на сцені безпосередньо за мікрофоном – він фронтмен із пристойними вокальними даними.

"Музика завжди буде зі мною і одного разу я організую таку вечірку, на якій гратиму 4 години. Але зараз я повинен бути, насамперед, професіоналом у тренерській діяльності, а це означає щодня дивитися футбол і його вивчати. А музика трохи почекає".

Тим паче, коли попереду – фінал Ліги Європи.

Сторінка автора у Facebook

"На зйомки я приїхав прямо із тюряги". Топ-5 найкрутіших кіноролей Вінні Джонса