УКР РУС

96 людей були вбиті на стадіоні "Хіллсборо" в 1989 році, — присяжні

26 квітня 2016 Читать на русском

Журі присяжних визнало вбивством загибель 96 осіб у тисняві на стадіоні "Хіллсборо", що сталася в англійському місті Шеффілд 15 квітня 1989 року.

Як повідомляють провідні британські ЗМІ, присяжним слід було відповісти на 14 питань, в тому числі і на головне: "чи вважають вони смерть 96 осіб вбивством?" На це питання всі дали ствердну відповідь.

Аналогічна відповідь була і на питання про те, чи припустилися поліція та організатори під час підготовки до матчу помилок, які вплинули на подальший хід подій.

Таким чином, сім'ї загиблих виграли справу після 27 років боротьби з поліцією Південного Йоркшира, яка стверджувала, що трагедія сталася з вини уболівальників.

Присяжні також постановили, що поведінка уболівальників "Ліверпуля" на "Хіллсборо" в 1989 році не призвела до небезпечної ситуації за межами футбольного поля.

Довідка: Через тисняву на трибунах стадіону в Шеффілді перед початком півфінального матчу Кубку Англії з футболу між "Ліверпулем" і "Ноттінгем Форест" 15 квітня 1989 року загинули 96 осіб, а понад 760 отримали поранення. За результатами початкового розслідування, основна частина провини за трагедію була на самих уболівальниках, а також на конструктивних особливостях стадіону, відтак суд виніс вердикт про смерть в результаті нещасного випадку. У грудні 2012 року лондонський Вищий суд анулював ці вердикти та дозволив провести ще одне розслідування, оскільки з'явились нові матеріали про обставини трагедії.

7 найбільших авіакатастроф футбольних команд