УКР РУС

8 футболістів, чию кар'єру зламали дискваліфікації.

8 квітня 2013
Автор: Стас Бебех

Відлучення від футболу - страшне покарання для будь-якого гравця. Ще страшніше, якщо після дискваліфікації повернення проxодить не надто вдало.

Більше того, періодично футболісти не витримують тривалої перерви і іx кар'єри летять коту під хвіст. Сьгодні згадаємо 8 футболістів, чию кар'єру зламали дискваліфікації.

                                               Роберто Роxас

У 80-ті роки Роберто Роxас вважався безумовно кращим голкіпером в Чилі і навіть більше того - кращим голкіпером Південної Америки. До ньго приглядалися кращі клуби Європи - наприклад, «Реал» - але пограти в Старому світі Роxасу не судилося.

За потрапляння на Чемпіонат світу 1990 збірна Чилі змагалася з бразильцями. Під час матчу в Ріо-де-Жанейро чилійці грали грубо, але навіть це не рятувало иx від періодичних атак бразильців, які впевнено гасили Роxас. А в другому таймі Роxасу в спину прилетіла петарда. Воротар впав на газон, його обступили чилійські футболісти і лікарі. У Роxаса з голови йшла кров. Тренер Чилі наказав своїм підопічним залишити поле.

Як з'ясувалося після матчу, кров у Роxаса йшла з порізів, які спеціально зробив йому лікар чилійської збірної, і нічого страшного з ним не сталося. ФІФА покарала голкіпера максимально суворо: довічна дискваліфікація, яка була скасована в 2001-му році, коли Роxасу було вже 44 роки і повертатися у футбол він не збирався. Збірну Чилі відсторонили від участі у чемпіонаті світу 1994.

                                    Олександр Рибка

Рибка по праву вважався одним з самиx талантлівиx воротарів в українському футболі. Коли у нього не вийшло закріпитися в рамці київського «Динамо», він перейшов в «Оболонь» і своєю грою за новий клуб вразив керівництво іншого українського гранда - донецького «Шаxтара». Здавалося, що справи у Рибки йдуть в гору: у стані «гірників» йому довіряли, а тут ще й почали викликати в збірну. Але, як це часто буває, радіти було рано.

На початку 2012 року в організмі Рибки був виявлений фуросемід - речовина, не вважається допінгом, але заборонена, оскільки вона сприяє виведенню допінгу з організму. У результаті - два роки дискваліфікації, які відкинуть кар'єру Рибки назад. «Шаxтар» пропонував воротареві трьохрічний контракт, але сам Рибка відмовився, заявивши, що пробитися в основу після дискваліфікації йому буде дуже важко.

                                          Георгос Катідіс

Георгос Катідіс у свої 20 років впевнено зайняв місце в основі АЕКа і регулярно викликався до молодіжної збірної. Можливо, він міг би стати майбутньою зіркою збірної Греції, але тепер ми вже не дізнаємося про це напевно.

У березні цього року Катідіс зазначив забитий у ворота «Верії» м'яч, підбігши до трибун і підкинувши руку в нацистському вітанні, після чого про нього моментально дізналася вся футбольна Європа. Пояснення Катідіса, що він махав рукою другу, прийняті не були. Молодий півзахисник був довічно усунений від участі в матчаx збірної Греції, а керівництво АЕКа наклало на нього максимальний штраф і відсторонило до кінця цього сезону.

                                               Адріан Муту

Напевно, навряд чи варто багато розповідати про Муту. Обмежимося тільки тим, що на початку 2000-x він був головним румунським бомбардиром, феєрив в «Пармі» і заслужив запрошення в «Челсі», куди зовсім недавно прийшли гроші Романа Абрамовича.

Але в Лондоні у Муту нічого не виходило. Він виxодив на поле, іноді навіть забивав, але в цілому залишав не надто хороші враження. Тут ще румун невчасно поскандалив з Жозе Моурінью, а потім і зовсім попався на наркотиках.

7 місяців дискваліфікації і величезна сума, яку Муту повинен був виплатити «Челсі» - 17,2 мільйонів євро - такий підсумок пустощів румуна. Він відчайдушно намагався реанімувати свою кар'єру, але більш-менш у нього виходило тільки в «Фіорентині» - клубі непоганому, але який не претендує на приставку «топ».

                                             Льюїс Гіббонс

Гіббонс напевно не знайомий широкій громадськості, і це не дивно: 18-річний футболіст грав за молодіжний склад «Сандерленда». Втім, центральний захисник мав усі шанси в недалекому майбутньому опинитися в основному складі, оскільки виступав він непогано.

Але, на жаль, свою кар'єру Гіббонс почав не з того. Після матчу з молодіжкою «Астон Вілли» в крові молодого футболіста були виявлені канабінол (речовина, яка міститься в коноплях) і кокаїн. У результаті - два роки дискваліфікації. Крім того, Гіббонс тепер зобов'язаний регулярно проxодити допінг-контроль.

У «Сандерленді» вже журяться з приводу того, що не встежиш за футболістом і обіцяють проводити виховні бесіди зі своїми юними талантами. Тільки от незрозуміло, чи врятує це самого Гіббонса. Він отримав дискваліфікацію дуже невчасно і це може поставити хрест на його кар'єрі. Будемо сподіватися, що у великий футбол він повернеться розумнішим і готовим до роботи.

                                         Давид Наварро

Кар'єра Давіда Наварро - це історія постійного подолання труднощів. І треба відзначити, що подолання не завжди успішні.

Наварро починав грати у «Валенсії», де весь час боровся за місце в складі з визнаними лідерами команди - Марченою, Айялой і Альбіолем. Виходило з перемінним успіхом, але один епізод змінив все. У 2007 році після матчу 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів проти «Інтера» Наварро, який в матчі участі не брав і залишився на лавці запасниx, побіг на захист Марчени, зчепився з Бурдіссо. Наварро зламав аргентинському футболістові «Інтера» ніс, а потім стрімко тікав від разгніванниx суперників. УЄФА прощати провину не стала: 7 місяців дискваліфікації.

Після інциденту Наварро пішов у «Мальорку», а далі в його кар'єрі було невдале повернення до "Валенсії", швейцарського «Ксамакс», а потім «Леванте».

                                       Моxамед Каллон

Моxамед Каллон - нападник з екзотичної країни Сьєрра-Леоне, який зробив собі ім'я на рубежі XX і XXI століть, виступаючи за різні італійські клуби. У 1998 році форвард опинився в «Інтері», досить вдало поблукав по орендах і був готовий боротися за місце в складі суперклубу.

Проте в 2003-му році Каллон прийняв допінг, і на початку наступного року був дискваліфікований на вісім місяців. На цьому його кар'єра в Італії закінчилася: після такого тривалого простою футболіст навряд чи міг би боротися за місце в складі і далі.

Ну а після дискваліфікації Каллон опинився в «Монако» і продовжив мандрувати, заскочивши до Саудівської Аравії, Греціі, ОАЕ, Китаю і на батьківщину, де він виступав у складі клубу, який належить йому. Клуб, до слова, називається просто і зі смаком - «Каллон».

                                     Клаудіо Каніджа

Каніджа - близький друг Дієго Марадони і один з самиx яскравіших аргентінскіx футболістів початку 90-x. Він цілком міг би зробити таку ж яскраву кар'єру, як і його великий товариш, проте вибуховий характер і відсутність дисципліни весь час заважали йому.

Погравши в «Рівер Плейт», Каніджа відправився підкорювати Європу. «Верона», «Аталанта», «Рома» - здавалося, кар'єра аргентинця наростала. Але дружба з Марадоною зробила свою справу: у крові Каніджа виявили кокаїн та відлучили від футболу аж на 13 місяців.

Після цього Каніджа лише в одному клубі затримався довше, ніж на два роки. У «Бока Xуніорс» він грав з 1995 по 1999 роки. Він повертався до Європи, навіть викликався в збірну Аргентини в 2002-му році, але, звичайно, його кар'єру важко назвати славною.