УКР РУС

5 складових успіху "Атлетіко"

28 квітня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Гру "Атлетіко" можна любити чи ненавидіти, але визнати обсяг роботи і результат, який ця ж робота приносить, потрібно. "Футбол 24" розбирається у чинниках успіху "матрацників" в Лізі чемпіонів поточного сезону.

Мадридський "Атлетіко" вже з упевненістю називають повноправним членом "клубу європейських грандів". В Іспанії команді вдалося вийти на рівень "Реала" і "Барселони", а в Лізі чемпіонів стати одним з фаворитів турніру. Успіх підопічних Дієго Сімеоне - сплав майстерності, мотивації, тренерської іскри і ще багатьох чинників, важливість яких не можна применшити.

1. This is Sparta "Atletico"!

Можна скільки завгодно говорити про красу атаки, блискучу комбінаційну гру, домінування на полі, володіння м'ячем. Але ефективність роботи в обороні, організованість і характер, не можна просто залишити в тіні. "Атлетіко" славний саме останніми трьома факторами. Захист команди під керівництвом Сімеоне може похвалитися такою статистикою: у 256-ти матчах (у всіх турнірах) "Атлетіко" зумів зберегти ворота в недоторканності 135 разів, тобто, більше ніж у половині матчів!

Так і хочеться порівняти мадридців з гордим народом Спарти, який наполегливо і самовіддано захищає свою землю.

Але не захистом єдиним живе "Атлетіко". Команда вміє і любить дивувати суперників контратаками, а свій статус аутсайдера, який часто їм приписують у матчах з грандами, грає тільки на руку мадридцям. Свою зброю мадридці вважають за краще носити за спиною, не виблискуючи нею без потреби, але дістають і використовують її в той момент, коли суперник найменше цього чекає.

Сам наставник команди чудово розуміє, що недооцінка його команди - перевага "Атлетіко".

Найкраще грати з "Реалом" і "Барселоною". Газети їм по 10 сторінок приділяють щоразу. Так нагнітається страх. Всі їх бояться, і програють їм ще до виходу на поле. Була б моя воля, я б грав з ними щотижня.

2. Ви володієте м'ячем, скільки хочете, ми володіємо, скільки потрібно

Якщо перефразувати знаменитий бразильський принцип на манеру "Атлетіко", то вийде якраз вищенаписане. Мадридська команда вміє перетворювати низький відсоток володіння м'ячем у свою перевагу. "Атлетіко" з самого початку не має на меті "перепасувати" свого суперника, як "Баварія" чи "Барселона". Мадридці мають середній показник володіння м'ячем 48,8% у матчах Ліги чемпіонів сезону 2015/2016, при успішності пасів 80,5%. За відсотком володіння м'ячем "Атлетіко" не входить навіть до першої 10-ки команд нинішнього розіграшу турніру, а займають лише 18-е місце (з 32 можливих), пропустивши вперед безліч команд (в тому числі "Динамо" і "Шахтар"), які вже покинули турнір.

Якщо ж і це не доводить, що "Атлетіко" робить ставку не на володіння, то досить просто поглянути на статистику у свіжому матчі з "Баварією". 73% володіння м'ячем німців проти 27% у іспанців. Чи допомогло це "Баварії"?

3.Мій дім - моя фортеця

Домашній стадіон "Атлетіко" став справжньою футбольною твердинею для команди Сімеоне. У 17-ти поєдинках поточного розіграшу Ліги чемпіонів на "Вісенте Кальдерон" мадридці виграли 13 матчів, 3 зустрічі провели з нічийним результатом і лише один раз зазнали поразки. При цьому 14 матчів взагалі відіграли "на нуль". На стадіон у Мадриді, напевно, вже побоюються заглядати багато іменитих команд.

"Атлетіко" може пишатися своїми чудовими вболівальникам, які і в останньому матчі з "Баварією" влаштували божевільну підтримку своїм улюбленцям. Перфоманс, гідний переможців.

4. Сплав молодості і досвіду

"Атлетіко" має у своєму розпорядженні цілу плеяду талановитих молодих виконавців, які вже зараз грають основні ролі в команді Сімеоне. Облак, Хіменес, Лукас Ернандес, Сауль Ньїгес, Олівер Торрес, Яннік Карраско, Корреа, В'єтто... Усім їм зараз не більше 23-х років. Якщо говорити про тих, хто старший, то це Коке (24 роки) і Грізманн (25 років), які вже є лідерами. Цей склад молодих талантів відмінно поєднується з такими досвідченими бійцями, як Тьягу, Габі, Годін, Торрес. Варто відзначити також грамотну кадрову політику клубу: він завжди знаходить, ким замінити лідерів, які йдуть і робить це дуже продумано (чого тільки вартий Ян Облак, що замінив Куртуа, який пішов).

Сауль, футболіст з "молодої гвардії" "Атлетіко", став справжнім героєм матчу з "Баварією". На тему його виступу в мережі з'явилося безліч креативних порівнянь.

Як Сауль розібрався з 5-ма гравцями "Баварії" а-ля Мессі та забив розкішний гол

5. "El Cholo", чи "Індіанець"

Саме таке прізвисько отримав наставник "Атлетіко", ще граючи в Аргентині. Дієго Сімеоне можна назвати головним фактором успіху цієї прекрасної команди. Він побудував ту філософію, яка зараз приносить мадридцям плоди. Міцна оборона, мінімум зайвих дій і небезпечна гра на контратаках базуються на непорушному авторитеті харизматичного аргентинця. Вождь "Атлетіко" зібрав навколо себе людей, готових піти за ним хоч у палаюче пекло. Сам Сімеоне це розуміє, і вимагає від своїх підопічних максимальної дисципліни і довіри до своїх дій, як на полі, так і поза ним. Крім того, наставник ніколи не шкодує себе і вимагає того ж рівня самовіддачі від футболістів.

Або ти йдеш за мною, або не йдеш. Лідерство не потребує пояснень. З футболістами, які не віддавалися на полі і на тренуваннях повністю, мені не цікаво. Можна мати талант або не мати його, але старанність навіть не обговорюється.

Аргентинець за національністю, Сімеоне знайшов свій другий дім саме у Мадриді, при чому, не на "вершковому" боці. Свого часу, Дієго наводив жах на суперників у опорній зоні "Атлетіко", а зараз продовжує це робити вже на тренерській лаві.

Фото, де Дієго Сімеоне справляється з двома гравцями "Барселони" Луїсом Енріке і Пепом Гвардіолою, набуло нового змісту, адже аргентинцеві поки вдається бути сильнішим і у тренерському поєдинку з іспанцями.

"Близько п'яти хвилин на день я - нормальна людина". Правила життя і секрети успіху Дієго Сімеоне