УКР РУС

5 причин фіаско збірної України на Євро-2016

17 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" намагається розібратись в істинних причинах провалу на Євро-2016 у Франції.

Збірна України розчарувала мільйони українських уболівальників, ставши першою командою Євро-2016, яка забезпечила собі путівку... додому. Хтось ставиться до вильоту з іронією (ну, хоч у чомусь збірна України перша!), хтось розносить гру гравців і роботу тренерів у пух і прах.

Критикувати в такій ситуації дуже просто, але я б хотів спробувати знайти системні помилки і реальні причини провалу на чемпіонаті Європи у Франції.

Почнемо спочатку. Збірна України виходить на Євро-2016 і отримує суперників у фінальній частині. Німеччина, Польща, Північна Ірландія.

Тренерському штабу необхідно прописати план підготовки до Євро, вибудувати стратегію на турнір. Тобто, ми розуміємо, що у групі два дуже сильних суперника (Німеччина, Польща), а також британська команда (Північна Ірландія). Ми розуміємо, що починаємо з Німеччиною і можна розслабитись, а вже потім брати своє і виходити далі. Ми розуміємо, що треба обіграти Північну Ірландію. Розуміємо, що бажано не програти Польщі.

В якості спаринг-партнерів збірної України в 2016 році обрані Кіпр, Уельс, Румунія і Албанія. Жодного гранду. Одна британська команда.

Як зрозуміти, чи готові ми до Польщі та Німеччини? Та ніяк! Добре хоч британська збірна є серед суперників.

1. Недалекоглядність тренерського штабу

Отже, це перша причина провалу на Євро. Ми - одна з кращих збірних 2016 року в світі, здобули 4 перемоги з 4-х у товариських матчах, але так і не дізналися свого реального рівня. Лише підтримали моральний дух футболістів ілюзією успіхів.

Окрема тема - спаринг з Уельсом. Цей матч повинен був стати моделюванням гри з Північною Ірландією. Що ми побачили? Практично традиційний стартовий склад Фоменко, а ще Гармаш на лівому фланзі півзахисту. Експеримент виявився невдалим, в іншому - начебто все ОК, вимучили перемогу. Але! Автор єдиної гольової передачі Руслан Ротань так і не зіграв на Євро! Тобто, гравець, який зробив результат у матчі з британцями, одне з небагатьох світил у тій грі, не вийшов на Євро.

То що ж, пробачте, ми там намоделювали?

2. Халатність тренерського штабу

Головний тренер збірної Михайло Фоменко попросив у Федерації три спаринги напередодні Євро для нормальної підготовки. ФФУ знайшла по кілька суперників на затверджені тренером дати. Однак... від тренерського штабу все ніяк не надходило остаточного рішення, з ким ті хочуть зіграти. З кожним днем шанси отримати більш-менш адекватного суперника зменшувались.

У підсумку, ми отримали в суперники Румунію та Албанію, в той час, як треба було підготуватись до Німеччини і Польщі. Більше того, було скасовано третій спаринг! Штаб призначив план підготовки, а потім же його в останній момент і змінив! Ось це рівень, ось це підхід... Епічно.

За неофіційною інформацією "Футбол 24", затягування з вибором суперників частково було пов'язано з появою у тренерському штабі тренера-дебютанта Андрія Шевченка, чия думка різко стала вагомою при прийнятті рішень.

3. Непрозорість та нелогічність прийняття рішень з боку ФФУ

У зв'язку з введенням Андрія Шевченка до тренерського штабу, теж виникають запитання. Головне з них - чому після проходження кваліфікації було виведено зі штабу Олександра Заварова?

Тренерський штаб з Заваровим успішно (в рамках поставлених завдань) пройшов відбір Євро-2016. Керівництво ФФУ прийняло рішення замінити Заварова на Шевченка. Хто відповідатиме за це рішення, котре призвело до різкого погіршення результатів?

Це було логічно? Ні. Прозоро? Ні. Не було серйозних підстав для змін у штабі.

4. Передбачуваність, відсутність плану "Б"

Після кожного матчу збірної України запитував себе: а чи є у Фоменко план "Б" на випадок невдалого розвитку подій у матчі?

Іноді відповідь приходила сама по собі (відігравались, наприклад, у товариському матчі з Румунією), часто - ні. У нас одна ігрова схема, безальтернативність на позиціях Ярмоленко і Коноплянки, мінімум замін. Чи не єдиний експеримент - вихід Гармаша зліва.

Гра у два форварди? Не чули. Заміни у перерві або на старті другого тайму, якщо не все складається? Теж. 23 людини у заявці? Це багато, вистачить і двох-трьох людей, крім основних 11-ти.

Який план "Б" у нас був проти Північної Ірландії? Чи може збирались вийти і без проблем забити парочку голів?

Всі знають, що Михайло Фоменко консервативний. Що у нього є кістяк команди, який грає за будь-яких розкладів. Але при цьому іноді у Михайла Івановича трапляються якісь абсолютно непрогнозовані рішення.

На Євро-2016 у стартовому складі збірної України вийшов Віктор Коваленко. Звичайно, це велика радість, коли в країні ростуть нові зірки, і всі дуже раді прогресу Віті. Але це були перші офіційні матчі Коваленко в головній команді - до цього були лише товариські. І відразу Євро! Хоча в резерві були Гармаш і Ротань, та навіть той же Зінченко, котрий феєрив у товариських матчах перед Євро-2016. Незбагненно.

Богдан Бутко добре проявив себе у спарингах. Чому не вийшов? Навіщо брали на Євро?

Після Німеччини невиразний вихід Зінченко на заміну Фоменко пояснив відсутністю досвіду. Чому тоді не було в резерві Гусєва або Олійника? Або чому не вийшов на заміну досвідчений Руслан Ротань?

5. Кадри

Ні, мова не про те, кого взяли на Євро-2016, а кого не взяли. Як не боляче це констатувати, нам просто вказали наше місце на футбольній карті світу. Чи загалом в історії, а тут і зараз.

Мова і про тренерів, і про футболістів. Хочеться вірити, що тренерський штаб і гравці добре розібрали сильні і слабкі сторони Північної Ірландії. Хочеться вірити, що робота була зроблена професійно.

Але от реалізовано все було жахливо. Ми знали сильні сторони суперника, але не знешкодили їх. Знали, за рахунок чого обіграти? Але не зробили цього. В даний момент, як команда, збірна України виявилася слабшою за збірну Північної Ірландії. Виявилася однією з найслабших на турнірі у Франції.

Тому завершимо цитатою класика. "Не треба овацій! Граф Монте-Крісто з мене ніякий..."

Фото: Є.Кравс