УКР РУС

5 причин, чому Барселона переживає найбільш кризовий період при Вальверде

21 лютого 2018 Читать на русском

Барселона на початку 2018 року встигла 4 рази зіграти внічию і зазнати першої поразки. Ось і в першому матчі 1/8 Ліги чемпіонів проти Челсі команда не вразила.

Видання Marca виділяє 5 основних причин, чому каталонський монстр почав спотикатись. Барселона врятувалась на полі Челсі, але це більше не її заслуга, а грубий конфуз суперника.

"Вілліан перевершив Мессі та Роналду, слабкі каталонці": Огляд ЗМІ про матч Челсі – Барселона

У багатьох останніх матчах команда Вальверде, навіть якщо здобуває позитивний результат, робить все дуже натужно. Це почалось ще наприкінці 2017-го, а зараз трапляється все частіше. Барселоні особливо важко доводить проти команд, які грають у наглухо закритий футбол. Стара гвардія наразі витягує команду як мінімум до чемпіонского дублю, але чи не розсипеться це в один прекрасний момент?

Тишина поблизу чужих воріт

Минули ті дні, коли Барса влаштовувала шторми в чужому штрафному. За останній місяць 2 забиті голи – це успішний максимум "синьо-гранатових". Востаннє каталонці влаштовували шоу ще в середині січня, коли розбомбили Бетіс 5:0 і дотиснули Реал Сосьєдад 4:2. Аж у 2-х матчах за неповні 2 місяці 2018-го Барселона взагалі не забивала.

Жоден інший гравець не проілюструє цю засуху краще, ніж Мессі. Лео відіграв 5 поспіль матчів без голів до гри з Челсі, де суперник та Іньєста подарували йому шанс відзначитись. Для Барси показник в 11 голів за 8 матчів виглядає просто жалюгідно.

Дорожезні новачки нічого не вносять

Фактично кожен гарний момент каталонців у 2018 році прийшов завдяки старій гвардії: Андрес Іньєста на "Стемфорд Брідж", Луїс Суарес і Ліонель Мессі проти Алавеса тощо. Вальверде не може розраховувати на своїх коштовних новачків.

Усман Дембеле на папері коштував під 140 млн євро, але Ернесто стабільно залишає його на лаві запасних і навіть віддає перевагу номінальному правому захиснику Алейшу Відалю. Філіппе Коутінью також, м'яко кажучи, не вражає, хоча за нього було заплачено ще більше. Єррі Міна ще не вписується в склад захисту, а гра і показники Паулінью, який сяяв у першій половині сезону, також дуже впали.

Раптовий дефіцит резерву і глибини в середній лінії

Лави запасних у команді ніби й не існує. Півзахисники, які отримують свій шанс, не здатні скористатись ним. Якщо говорити про якість, то таким хавбекам старої ж гвардії, як Іван Ракітіч, Андрес Іньєста та Серхіо Бускетс, просто немає альтернативи. Вальверде все частіше ігнорує своїх резервістів у матчах, "в яких не місце для експериментів".

Втома матеріалу

Цей пункт випливає з попередніх двох. Основа, на яку покладається екс-наставник Атлетіка, зіграла вже занадто багато матчів як на лютий. Вигляд Жерара Піке, який покидав поле битви з Челсі накульгуючи, є одним із символів такої ситуації. Адже центрбек Барси вже пропустив декілька матчів через травму.

Тут варто сказати декілька слів про Мессі. Аргентинська федерація, добре проаналізувавши ситуацію, в жорсткій формі вимагала від Вальверде поберегти її головний скарб. Керманич блаугранас тільки відмахнувся, мовляв, ми з Лео поговоримо і надамо відпочинок, щоб у нього залишились сили до ЧС-2018. І дійсно аргентинець значно частіше, ніж раніше, залишається у запасі на матчі того ж чемпіонату. Але на те, як без Мессі виглядає Барселона, буває доволі сумно дивитись.

Жорсткі та непереконливі виїзди

Барселона з труднощами намагається виграти свої великі матчі на виїзді. Реал Мадрид у Суперкубку Іспанїі, Валенсія у Прімері, Ювентус і Челсі у Лізі чемпіонів, Атлетіко, Еспаньйол (у чемпіонаті та Кубку) та Сельта – це список команд, які без особливих проблем не програли вдома Мессі та компанії. Перемога над Реалом на "Сантьяго Бернабеу" в Ла Лізі виглядає наразі радше винятком із правила.