УКР РУС

5 футбольних подвигів Артема Мілевського, про які ми встигли призабути

12 січня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" згадав найяскравіші моменти кар'єри футболіста в складі київського "Динамо" і збірної України.

Завсідник скандальних хронік Артем Мілевський змусив багатьох призабути про те, що насправді футболіст він - класний. І в історії нашого футболу залишив дуже помітний слід. "Футбол 24" вирішив згадати найкращі моменти кар'єри Артема.

 

1. Гол Бельгії та путівка на молодіжний Євро-2006

У грі проти майбутніх чемпіонів Європи - збірної Голландії.

Гол Мілевського на останніх секундах матчу молодіжних команд Бельгії та України подарував нашій збірній путівку на Євро-2006 в Португалії. Матч-відповідь видався наддраматичним. Адже в першому матчі в Маріуполі збірна України поступилася з рахунком 2:3, а у матчі-відповіді, у Локерені, до 70-ї хвилини програвала з рахунком 0:1. Забивати за 20 хвилин, що залишились, підопічним тренера Олексія Михайличенка треба було тричі. І їм це вдалося! Вирішальний гол Артем Мілевський забив за 21 секунду до фінального свистка після сольного проходу. Україна виграла з рахунком 3:1 і поїхала на фінальний турнір молодіжного Євро-2006.

Той самий гол Бельгії:

 

2. "Паненка" на ЧС-2006

У чвертьфіналі ЧС-2006 проти майбутнього володаря "Золотого м'яча" Фабіо Каннаваро.

У Португалії, де відбувся молодіжний Євро-2006, Мілевський став найкращим гравцем у складі збірної України. А сама наша команда виграла срібні медалі, програвши у фіналі голландцям (0:3), яких, до слова, обіграла в групі (2:1 - з голом Мілевського).

Відразу після турніру Артем відправився в розташування дорослої збірної України, що готувалася дебютувати на ЧС-2006 у Німеччині. І не просто "відбував номер", а взяв участь у 3-х із 5-ти поєдинків. А його гол у ворота збірної Швейцарії в серії післяматчевих пенальті ("паненкою", на виконання, холоднокровно) став одним із найяскравіших моментів турніру.

"Андрюха Гусін мені сказав, що якщо б я не забив, мене в роздягальні просто вбили б", - розповідав потім сам Артем.

"Паненка" швейцарцям:

 

3. М'ясорубка для "м'яса"

2009 рік. Пік кар'єри Артема. Проти "Барси" і Хаві.

Період з 2008 по 2010 роки - пік кар'єри Мілевського в "Динамо". Сюди вклалися і два дублі московському "Спартаку" (кияни виграли двічі по 4:1) у кваліфікації до Ліги чемпіонів-2008/2009, і титул найкращого гравця України 2009 року відразу за кількома версіями, і звання найкращого бомбардира чемпіонату України-2009/2010 , в якому Артем забив 17 м'ячів.

 

4. Гроза "Шахтаря"

У ворота "Шахтаря" Мілевський забивав 7 разів.

Дещо змазаним для "Динамо" та Мілевського особисто 2009-й рік виявився через поразку в півфіналі Кубка УЄФА саме від "Шахтаря". Для Артема це завжди були принципові поєдинки. У всеукраїнському "дербі" Мілевський забивав часто - 7 разів. І був, мабуть, одним з найбільш ненависних фанатами "помаранчево-чорних" гравців "Динамо". Пам'ятаєте жест після голу у ворота "Шахтаря" у матчі за Суперкубок-2011 (3:1 на користь киян), коли Мілевський показав у телекамеру кулаки з відстовбурченими великими пальцями, спрямованими вниз? Ох, і шуму тоді було! На рівні розбору польотів між президентами футбольних клубів.

Гол і скандальне святкування:

 

5. У Мінськ приїхав!

Проти земляків із БАТЕ.

А ще Мілевський вмів тримати слово. Всі пам'ятають його скандальну фразу після першого матчу Ліги Європи з білоруським БАТЕ (2:2): "Почекай, б.., ми ще в Мінськ приїдемо, клоуне!", та забувають при цьому, що в Мінськ Мілевський таки приїхав. І, незважаючи на образи, що сипалися на його адресу з трибун, був одним із найкращих у виграному з рахунком 4:1 матчі.

Фрагменти матчу-відповіді БАТЕ - "Динамо". Гол і реакція Мілевського - з 3:50:

Руслан Меженський, "Футбол 24"

Читайте також: 

Спалений "Мазераті", розбитий "Феррарі" і ще 8 гучних скандалів Мілевського

У який клуб повинен перейти Мілевський? Опитування