УКР РУС

26:27 або битва за гармату. ФОТО. ВІДЕО

5 травня 2012
Автор: Андрій Холявка

П'ятого травня 2012 року увійде в історію як останній тур 49 сезону Бундесліги.

Однак у анали, принаймні, німецької футбольної історії варто було б записати: 05/05/2012 - битва за гармату найкращого бомбардира чемпіонату Німеччини між Класом-Яном Хюнтеларом та Маріо Ґомесом.

Обидва хочуть стати найкращими бомбардирами. У "забивайли" мюнхенського клубу Ґомеса 26 влучних пострілів у цьому чемпіонаті, а у нідерландської грози "Шальке" Хюнтелара - на один більше.

Цікаво, що першу міні-дуель у "єврозоні" Ґомес вже виграв: у Лізі чемпіонів він забив 12 голів і ще може трохи побомбити у Мюнхені "асів" з Лондона 19 травня у фіналі турніру.

Натомість Хюнтелар зупинився на позначці 10 голів у Лізі Європи. Звісно це не найпринциповіша дуель, зважаючи на клопоти інших команд із пропискою у Бундеслізі чи квитками на подрож у другу лігу, проте... на особистому фронті це буде дуже цікаво.

Чи перевершить 26-річний Ґомес цифру 26? 28-річний Хюнтелар ще не забив на свої роки - лише 27 голів.

Все ж аби не відволікати партнерів від найважливішого матчу сезону, Ґомес каже, що ""Баварія" має вищі цілі, ніж ця гармата". І він "не думає не про цю відзнаку, а про фінал Ліги чемпіонів". Проте не слід забувати, що Ґомес став найкращим бомбардиром минулого року, забивши у чужі ворота 28 голів. Йому потрібно ще два до цього показника, а Хюнтелару достатньо відправити в гостях у ворота "музикантів" один м'яч. "Було б чудово для нього, якби він у Бремені забив ще і отримав би "гармату"", - сподівається наставник "Шальке" Хууб Стевенс на свого підопічного і земляка.

Ґомесу також буде нелегко, адже "цапи" вдома буквально битимуться за виживання у Бундеслізі. А чи захоче ризикувати Хайнкес Ґомесом перед двома важливими дуелями "Баварії" з дортмундською "Борусією" та "Челсі"? Можливо таки пожертвує гарматою заради збереження свого гольового, проте ззовні "неробочого" форварда.

Позбавити Ґомеса двічі підряд стати найкращим "забіякою"? Гм.. Востаннє таким був Ульф Кірстен, якому у сезонах 1996/97 та 1997/98 вистачило по 22 голи.

Насправді Ґомес хоче зіграти проти "Кельна", однак зізнається, що він поважає рішення тренера поберегти його на вирішальні битви.

"Я хочу забити і перемогти. Тоді подивимося, чи цього вистачить. Шкода, що я відстаю від Хюнтелара на один гол", - рветься Ґомес у бій. Водночас від таки "боїться" рішення Юпа Хайнкеса. "Останнім часом я таки сидів декілька разів на "баньці", оскільки тренер хотів мене поберегти", - згадує Ґомес.

Якщо Хайнкес забуде на мить про можливі травми і таки випуститиь Ґомеса проти "Кельна", то чи не варто "баварським" хлопцям допомогти партнеру? У матчі проти "Штутґарта" помічником був Томас Мюллєр. А Роббен? Невже він не стане футболменом і не відбиратиме м'яч від Ґомеса, якщо буде нагода пробити одинадцятиметровий штрафний удар? Сам Ґомес не проти домовлятись: "Ми обговоримо це на полі, і хто почуватиметься краще, той і повинен пробивати".

Забули вже про Хюнтелара... За його словами він планує забити хоча б два голи "музикантам", оскільки голи у нього "завжди перед очима", проте зізнається, що він таки "не машина".

Не машина, проте у першому колі цього чемпіонату Хюнтелар "трохи" забивав ...

А так Ґомес...

А на початку року претендентів було більше і всіх їх вони залишили позаду...

Биймо, друзі, грай, командо,
Нам вже все одно.
Бо правдиві тількі у футболсвіті
Голи і... ще хто?