УКР РУС

2012 фактів про Євро: Золотий гол

1 травня 2012 Читать на русском

Золотий гол, або ще як його називали - миттєва смерть. Це футбольне правило було придумане свого часу, щоби стимулювати атакувальну манеру гри в екстратаймі футбольних матчів. Якщо одна з команд забивала, то відразу ж ставала переможцем - гру в той же момент зупиняли.

Згодом, заледве минуло 10 років, і правило відмінили. Втім, до того часу завдяки золотим голам дві збірні завоювали титул найкращих у Європі.

Першим був Бірхофф

Чемпіонат 1996 року в Англії став першим, на якому в плей-оф над командами витала "раптова смерть". Однак довго глядачі ніяк не могли побачити, як саме працює нововведення. На чвертьфінальній та півфінальній стадіях було зіграно чотири овертайми і кожного разу справа доходила до післяматчевих пенальті. Золотий гол був забитий аж у фіналі. Автором першого та історичного м’яча став німець Олівер Бірхофф, а його влучний постріл приніс Німеччині звання триразових чемпіонів континенту.

Золотий пенальті Зідана

Втім, найкращі спогади про це правило повинні бути у французів. На Євро-2000 триколірні завдяки золотим голам тріумфували і в півфіналі, і у вирішальному поєдинку. Основний час у грі з португальцями завершився внічию. На гол Нуно Гомеша знайшлася відповідь у Тьєрі Анрі. А путівку в фінал “гальські півні” отримали, коли Зінедін Зідан на сто сімнадцятій хвилині зустрічі забив єдиний в історії Євро золотий пенальті.

Тріумфальний гол Трезеге

У вирішальній битві проти Італії - схожий сценарій. Знову Франції довелося відігруватися. Однак Вільтор, уже в компенсований арбітром час, із цим завданням упорався. А миттєву смерть апеннінцям забезпечив Трезеге.

На Євро - 2004 золотого голу вже не було. Його замінили срібним.