УКР РУС

2012 фактів про Євро: Збірні-дебютанти

7 травня 2012 Читать на русском

Кожен чемпіонат для того й проводиться, щоби визначити переможця. У пам’яті тріумфаторів турнір залишиться як найприємніший спогад. Утім є команди, вболівальники яких, хоча й не радітимуть Кубкові Європи, але також залюбки згадуватимуть змагання. Йдеться про дебютантів Євро. А вони були - увага! - на кожному з турнірів!

Усе зрозуміло із першим турніром. Там кожна з чотирьох збірних була дебютантом - Франція, Югославія, Чехословаччина та Радянський Союз. Згодом список тих, хто боровся за титул чемпіона континенту вже в фінальному турнірі, ставав усе довшим. Іспанія в ньому з’явилася в 64-му. Ще через чотири роки тут знайшлося місце й для Італії з Англією. Найтитулованіша команда континенту - Німеччина - вперше пробилася до фінальної частини Євро лише в 72-му році. А збірна Голландії дебютувала тут аж у 76-му.

Здавалося, скоро новачків для чемпіонату не залишиться. Однак політичні зміни на початку дев’яностих зумовили появі нових збірних. А розширення кількості учасників до шістнадцяти сприяло їхньому потраплянню до фінальних частин. Так у 96-му на Євро дебютували відразу шість національних команд.

Продовжилася тенденція і в новому столітті. Так у 2004-му на турнір уперше прибула збірна Латвії. Згодом знані своїми виступами на мундіалях Австрія та Польща нарешті зіграли й на чемпіонаті Європи. А от у 2012-му... Так-так. Збірна України не дасть перерватися традиції першостей, дебютуючи на домашньому турнірі. Гарного нам усім початку!