УКР РУС

2012 фактів про Євро: Тренери - двічі на чемпіонаті

11 травня 2012 Читать на русском

Чемпіонат Європи. Заповітна мрія кожного з тренерів. Як приємно та престижно позмагатися на такому турнірі!

А приїхавши сюди раз, як хочеться повернутися знову. І багатьом наставникам це до снаги! Десять фахівців із тренерського містка керували діями своєї команди на двох Євро.

Німеччина диктує моду

Із цих щасливчиків аж половина - п’ятеро - є німцями! По два рази на континентальну першість Бундестім привозили Хельмут Шьон, Юп Дерваль і Берті Фоґс. І, що цікаво, по одному з турнірів для кожного з цих тренерів був тріумфальним. Без перемоги на Євро не залишився й ще один німецький фахівець із цього списку. Втім Отто Рехагель двічі привозив на чемпіонат не рідну, а грецьку збірну. Переможним для еллінів виявився перший турнір під орудою кайзера Отто. І справжньою білою вороною серед співвітчизників виглядає Зеп Піонтек, який двічі їздив на Євро зі збірною Данії і жодного разу не виборов із нею титул чемпіона.

Казки Скандинавії

Натомість Піонтек підготував добре підгрунтя для свого наступника. Ріхард Меллер-Нільсен двічі керував рідною Данією на континентальних першостях і саме під його орудою команда створила данську казку 92-го. По два рази на Євро приїжджала також Іспанія Мігеля Муньоса, Бельгія Гі Тіса та Голландія Рінуса Міхелса. Останній також, до слова, не залишився без чемпіонського титула. Тріумфальним для Міхелса став перший із його турнірів - у 88-му.

Унікальний Хіддінк...

Втім Міхелс - не єдиний голландець у списку тренерів, що приїжджали на Євро двічі. Гус Хіддінк є власником унікального наразі досягнення. Він брав участь у Євро зі збірними різних країн. У 1996 році він очолював рідні Нідерланди, а в 12 по тому - збірну Росії.

... та Джованні Траппатоні

Та от уже цього року Хіддінку доведеться посунутись. Його досягнення повторить інший знаменитий тренер. Джованні Трапатоні, після італійців у 2004-му, цього разу привезе на чемпіонат Європи збірну Ірландії.