УКР РУС

2012 фактів про Євро: Невдалий старт

15 червня 2012 Читать на русском

Стільки очікувань, стільки приготувань. А вже на старті чемпіонату Європи - прикра поразка. Що ж, із ким не буває. Зрештою, не варто опускати рук. Історія ЄВРО свідчить - рахунок першої гри не перешкода для підсумкового результату.

Тричі команда, що програла дебютний для себе матч турніру врешті грала в фіналі цього ж чемпіонату. І, що цікаво, суперниками у вирішальній грі ставали вони - кривдники з першого туру.

Першою командою, що шлях до вершини розпочала з поразки, стала збірна Голландії у 1988-му. В матчі проти збірної Радянського Союзу “помаранчеві” не встояли. Київський динамівець Василь Рац в дебюті другого тайму увірвався до карного майданчика і красивим ударом зльоту відправив м’яч в сітку воріт. Той гол став єдиним у матчі. Реванш Нідерланди взяли вже у фіналі. Все тому ж Союзу відплатили двома голами. Від солодкої парочки - Гулліта та Ван Бастена.

Збірна Чехії у 1996-му розпочинала також зі скрипом. Циге та Мьоллер ще до перерви забезпечили німцям комфортну перевагу над слов’янами. Як не старалися чехи - навіть на гол престижу не спромоглися. Відігралися вже на італійцях. Згодом перед Недведом і компанією не встояли ані французи, ані португальці. Чехія дійшла до фіналу, де на них чекали старі знайомі. Реванш не вдався, хоч якими близькими до перемоги не були підопічні Душана Угріна. Все зіпсував Бірхофф, який у кінцівці основного часу зрівняв рахунок, а згодом ще й забив золотий гол.

Матч-відкриття Євро-2004 в Португалії вважали непорозумінням. Господарі турніру та одні з його фаворитів несподівано поступилися грекам - 1:2. Однак європейські бразильці швидко виправили становище. Іспанія, Англія, Голландія... Усі ці гранди капітулювали перед португальцями. І яким же було здивування “Ос Навегадорес”, коли у фіналі їм довелося зустрітися з все тими ж греками. І яким було розчарування всієї країни, коли господарі програли їм удруге поспіль.

Висновок такий. Якщо команда сильна духом, поразка на старті не завадить їй дійти до вирішального матчу змагань, як це було вже тричі. От тільки якщо збірна програла вже дві гри - ситуація набагато складніша. Після такого ще нікому не вдавалося вийти із групи. Та все колись буває вперше, чи не так?