УКР РУС

2012 фактів про Євро: Найчастіші учасники

23 травня 2012 Читать на русском

Для декого чемпіонат Європи з футболу залишається нездійсненною мрією. Без інших континентальну першість вже й важко собі уявити.

Хто є вже практично постійним учасником Євро? Кому пора вже видавати абонемент на участь у чемпіонаті? Хто найбільше брав участь у фінальних турнірах?

Третє місце між собою поділили відразу чотири збірні. Чемпіонат в Україні та Польщі стане восьмим в історії таких команд, як Італія, Англія, Франція та Данія. Скандинави виглядають дивно в компанії єврограндів? Можливо. Втім, зовсім не данці є тут білими воронами. Адже ми пам’ятаємо, як команда з країни дзвіночків створила казку в дев’яносто другому. Ставали чемпіонами Європи й італійці, а французькі футболісти аж двічі піднімали над головами Кубок, названий прізвищем їхнього співвітчизника - Анрі Делоне. І лише збірна, йменована “трьома левами”, на континентальну першість їздить, як на екскурсію. Сім спроб - жодного трофею.

На другій позиції - дві національні дружини. Цьогорічне Євро є вже дев’ятим в історії збірних Іспанії та Нідерландів. Футболісти цих країн на змагання їздили не лише на когось подивитися, але й себе показати. Голландці стали чемпіонами у вісімдесят восьмому. А от “червона фурія” тричі грала в фіналі. Чотири роки тому іспанці вдруге тріумфували на континентальній першості.

А беззаперечним лідером за кількістю зіграних фінальних турнірів є збірна Німеччини. От без кого Євро дійсно якесь несправжнє. Цікаво, що на трьох перших турнірах бундестім не грала. Однак коли німці приїхали на чемпіонат Європи у сімдесят другому, їм так тут сподобалося, що досі ця команда не пропустила жодної фінальної частини. Поїздка до України та Польщі стане вже одинадцятим поспіль візитом на Євро для найтитулованішої збірної континенту. Шість фіналів і три трофеї - досягнення рекордсменів.