УКР РУС

2012 фактів про ЄВРО: Малий фінал

29 червня 2012 Читать на русском

Кріштіану Роналду. Один із найкращих футболістів сучасності. Експерти прогнозували, що чемпіонат Європи - шанс для португальця. Шанс уперше за чотири роки випередити в боротьбі за золотий м'яч Ліонеля Мессі.

Чи скористався ним Крішті - дізнаємося в кінці року. Втім зараз зірка мабуть шкодує, що не має шансу ще раз проявити себе на Євро. Не має шансу грюкнути дверима. Не може зі своєю збірною поборотися за третє місце на турнірі.

Малий фінал на чемпіонатах Європи відмінили у 1984 році. До того часу невдахи-півфіналісти шість разів сходилися поміж собою у втішній битві. Ці матчі кожного разу перетворювалися на цікаве видовище. В жодному з них не було забито менше, аніж два м'ячі.

Першим бронзовим призером стала збірна Чехословаччини. На марсельському "Велодромі" Бубнік і Павловіч розправилися з господарями змагань - французами. Найбільше ажіотажу викликав втішний матч 1968 року. І це при тому, що господарі змагань - італійці - участі в ньому не брали. Втім на поєдинок Англії та Радянського Союзу в Римі прийшли майже шістдесят дев'ять тисяч чоловік. Пошкодувати про це їм не дозволили Чарльтон і Хьорст, які принесли перемогу британцям.

Половина матчів за третє місце завершувалися внічию. В екстратаймах медалі здобували Угорщина в 1964-му та Голландія дванадцять років по тому. Найдовшим же малим фіналом був останній, у 1980 році. У двобої між Чехословаччиною та Італією переможця не виявив навіть додатковий час, а серія пенальті була справді феноменальною. Глядачі побачили сімнадцять влучних спроб, аж поки не схибив захисник Фульвіо Колловаті.

Якби матчі за третє місце проводили й надалі, то в період з 1980-го в них найчастіше брали би участь голландці та португальці. За останні вісім турнірів ці команди по три рази програвали у півфіналі.