УКР РУС

2012 фактів про Євро: Кубок Анрі Делоне

18 травня 2012 Читать на русском

Європа - колиска футболу. Кожні 4 роки найсильніші збірні цього континенту збираються разом, щоби з’ясувати хто з них найсильніший. Кому дістанеться титул, слава і оця нагорода, один із найжаданіших футбольних трофеїв - Кубок Анрі Делоне.

Він носить ім’я французького функціонера, першого президента УЄФА. Саме Делоне вперше запропонував проведення європейського чемпіонату з футболу. Втім до втілення цієї ідеї так і не дожив.

Анрі Делоне

Він помер у 1955 році, за 5 років до першого Євро.

Створенням трофею для Євро-60 займався син Анрі Делоне - П’єр. Працював над чашею французький ювелір Мішель Шобійон. Нагорода зберігала свій первісний вигляд, починаючи з першої континентальної першості 60-го року, майже півстоліття. І лише в 2008 році дизайн Кубка Делоне трохи поміняли. Він став на 18 сантиметрів вищим і на 2 кілограми важчим. Тепер трофей найсильнішої європейської збірної важить 8 кілограмів, а заввишки - 60 сантиметрів. Збільшили також і питому вагу срібла в нагороді. Інші косметичні зміни - з Кубка прибрали мармурові плінтуси та маленьку фігурку жонглера м’ячем.

Після кожного з чемпіонатів нагороду забирала до себе збірна-переможець. Саме вона й тішилася Кубком Делоне, зберігаючи його впродовж довгих чотирьох років. І лише напередодні нового турніру трофей повертали організаторам. Відтак нещодавно, як би не хотіли іспанські вболівальники відтягнути цей момент, кубок із Піренейського півострова, транзитом через Польщу, прибув до України.

Кожен із вболівальників упродовж місяця може подивитись на нього, сфотографуватися. Але як би всім хотілося, щоби трофей побув на нашій землі не лише кілька тижнів, але й найближчі чотири роки.