УКР РУС

2012 фактів про Євро: хет-трики

21 травня 2012 Читать на русском

Кожен футболіст-початківець має мрію. Вирішальна гра збірної. Вся країна прикипіла поглядами до телеекранів. Він виходить і забиває. Минає трохи часу, а от і другий гол від нашого героя. А згодом і фінальний акорд. Хет-трик! А уявіть - тричі вразити ворота суперника в фінальній частині чемпіонату Європи. Це справді заповітна мрія. Втім, вісім разів в історії вона таки збувалася.

Перший хет-трик на Євро побачили глядачі в Бєлграді у 1976-му. І не надто йому зраділи. Господарів - югославів тричі засмутив Дітер Мюллер. Два з трьох голів німець забив уже в додатковий час. А от його співвітчизник Клаус Аллофс із завданням впорався ще до 65-ї хвилини матчу з Нідерландами. Саме він у 1980-му став автором першого хет-трику, забитого впродовж основного часу. Окрім двох німців, у списку творців футбольних триплетів знайшлося місце і парі голландців. Це Марко ван Бастен, який знищив Англію у 1988-му, та Патрік Клюйверт, який дванадцять років по тому знущався над югославами.

Найпочесніше місце серед сьогоднішніх лауреатів посідає Мішель Платіні. Саме француз є єдиним футболістом, який на чемпіонаті Європи зробив хет-трик двічі. В груповому турнірі 1984-го дісталося на горіхи і бельгійцям, і все тим же бідолашним югославам. В матчі проти балканців Платіні ще й оформив найшвидший в історії Євро хет-трик. На все про все теперішньому керманичу УЄФА вистачило вісімнадцяти хвилин.

Єдиним нефорвардом, що забив три голи в одному матчі європейської першості, є португалець Сержіу Консейсау. Півзахисник “Лаціо” в 2000-му самотужки знищив збірну Німеччини. Останній же із єврохет-триків вболівальники побачили чотири роки тому, коли росіяни не знайшли протидії Давіду Вільї. Хто ж у списку займе місце відразу ж за іспанцем - можемо дізнатися вже зовсім скоро.