УКР РУС

2012 фактів про Євро: Господарі-чемпіони

12 квітня 2012 Читать на русском

Удома й стіни допомагають. Як часто вживаємо ми це прислів’я... Як часто згадують його футбольні коментатори.

Гравці не приховують - грати на знайомому газоні, при шаленій підтримці рідних уболівальників легше, ніж десь за край світу. Однак фактор свого поля на європейських чемпіонатах далеко не завжди стає вирішальним.

Власне, із тринадцяти турнірів, наразі лише три завершилися перемогами господарів змагань. Першими, хто на всі сто скористався допомогою трибун, стали іспанці. В 1964 році майже вісімдесят тисяч людей на стадіоні “Сантьяго Бернабеу” в Мадриді вітали тріумф рідної збірної.

Через чотири роки - новий чемпіонат. А на ньому знову немає рівних домашній дружині. Йдеться про національну команду Італії і її чемпіонство в 1968 році. Саме тоді склалася думка: якщо ти отримав право приймати Євро, то перемога майже в тебе в кишені.

Втім, цей міф був спростований на трьох наступних континентальних першостях. І лише через двадцять років після домашньої перемоги італійців, команді-господарю знову не було рівних. Збірній Франції на чолі з Платіні підтримка трибун не шкодила, а лише додавала наснаги.

З того часу минуло вже двадцять вісім років... Було проведено шість чемпіонатів Європи... І жодного разу господарі Євро не підняли над головою такий жаданий трофей. Настав час перервати цю серію? Хтозна... Принаймні українцям та полякам дуже хочеться вірити, що вже цьогоріч четверта збірна в історії зуміє виграти домашній чемпіонат.