УКР РУС

2012 фактів про Євро: Чеські рекорди

20 червня 2012 Читать на русском

Поспішати з висновками? Де-де, а на чемпіонаті Європи цього робити не варто. Це ще раз довела збірна Чехії, що, розпочавши за упокій, урешті тріумфально пробилася до чвертьфіналу турніру.

Чехи, власне, стали третьою командою, яка здолала груповий етап, стартувавши з розгромної поразки. На минулому чемпіонаті такий же фокус вдався збірним Італії та Росії. Втім ці команди посіли у своїх квартетах другі місця. А от Чехія на ЄВРО-2012 виграла групу. Черговий рекорд змагань!

Ще одне досягнення - різниця м'ячів. Дотепер ще жоден тріумфатор групи на Євро не завершував першу стадію змагань із від'ємною різницею забитих і пропущених м'ячів. Команда Білека відзначалася чотири рази, у власні ж ворота пропустили п'ять.

Черговий рекорд чеської команди стосується бліцкригу. Тактику миттєвої війни можна застосовувати й на футбольному полі, відчайдушно кинувшись у бій, допоки суперник мобілізує свої сили. Не встигнуть отямитися, як пропустять не просто швидкий гол, а відразу два.

Чехи вже стріляли дуплетом у дебюті матчі. Сталося це в 96-му, коли до 19-ї хвилини у ворота Росії влетіли два м'ячі. Однак того разу це ще був не рекорд. Найкраще досягнення належало голландцям. У 92-му голи Райкарда та Вітчге вже до 15-ї хвилини подарували "помаранчевим" перевагу в два м'ячі, в принциповому протистоянні з німцями. Два голи до шостої хвилини зустрічі здавалися справжнісінькою фантастикою. Тепер, після матчу Чехія - Греція, не здаються.

Чи закінчилися на цьому неймовірні досягнення чехів на ЄВРО-2012? Хтозна. Попереду стадія плей-оф.