УКР РУС

19 голів і заміна зі сльозами на 67-річного батька – крутий прощальний матч чемпіона світу Мертезакера

14 жовтня 2018 Читать на русском
Created with Sketch.

Знаменитий німецький захисник Пер Мертазакер зворушливо попрощався з футболом. Екс-гравець Арсенала, Вердера і Ганновера провів свій останній матч на стадіоні рідної команди.

Мертезакер відіграв понад 100 матчів за збірну Німеччини, у складі якої ставав чемпіоном світу-2014 і виборював срібні медалі Євро-2008. Він також міг зіграти у фіналі Кубка УЄФА-2009, але травма не дозволила йому допомогти Вердеру в матчі проти... донецького Шахтаря. Вирізнявся своїм зростом під 2 метри. Скромний хлопець, якому було приємно і незручно в момент свого останнього матчу за Арсенал – настільки велика увага до його персони і теплий прийом фанатів лондонського клубу розчулили 34-річного екс-капітана "канонірів".

Мертезакер оголосив про завершення кар'єри футболіста

"В один момент ти усвідомлюєш, наскільки великий психологічний і фізичний тиск чиниться на тебе. Ти повинен зіграти, незважаючи на проблеми. За мить до старту гри мій шлунок вивертається так, ніби мене зараз знудить. Потім мене дусить настільки, що сльози навертаються на очі. Та навіть тоді, коли мав би блювати перед кожним матчем і відновлюватись разів 20, я продовжував би.

Моє тіло виснажене. Кожен радив мені тішитись прощальним роком і грати якнайбільше. Однак особисто я хотів би сидіти на лаві запасних чи навіть на трибунах. Тоді вперше в житті, у понад 30-річному віці, почуваюсь вільним", – казав Пер в останній свій сезон.

Прощальний матч Мертезакер відіграв у рідному Ганновері, де починав кар'єру і провів 11 років футбольного життя. Він відіграв 221 матч у Бундеслізі, перш ніж податись в АПЛ. Тепер Пер повернувся. На його прощання з футболом завітали понад 40 тисяч фанатів.

За декілька хвилин до кінця прощальної гри його замінив Стефан Мертезакер – 67-річний батько, який колись був першим тренером. Команда світу від Пера обіграла "96 друзів Мерте" з рахунком 10:9. Сам гравець забив за світових зірок, а наприкінці зустрічі не стримав сліз.

Відзначимо, що у матчі зіграло чимало легенд і чинних зірок німецького та англійського чемпіонатів: Жеральд Асамоа, Міхаель Тарнат, Тім Візе, Єнс Леманн, Міхаель Баллак, Іван Класніч, Клаудіо Пісарро, Налдо, Кіран Гіббз Торстен Фрінгс, Крістоф Метцельдер. Головним тренером команди світу став Арсен Венгер, який запросив Мертезакера в Арсенал.

"Дорогі фанати, дякую вам. Мені й наснитись не могло, що я зіграю знову перед такою армією вболівальників у Ганновері. Яке прощання!" – поділився емоціями з переповненим стадіоном Пер. Коло пошани навколо АВД-арени та реабілітаційна ванна з льодом – як останній штрих прощання з футболом. Виручені з матчу 300 тисяч євро (приблизно 9 мільйонів гривень!) підуть на благодійні цілі.

У прощальному матчі Пірло команди зіграли у феєричну нічию – 7:7, Шевченко відзначився голом та асистом