УКР РУС

176-те Класичне, 12-та битва за Суперкубок. Цифри і факти

14 липня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

"Футбол 24" презентує історичні викладки напередодні матчу-відкриття сезону-2017/2018.

Суперкубок України 2017
завершено
-

Їхнє попереднє побачення трохи вибивалося з загальної канви. Матч, який не мав турнірного значення, команди відіграли стримано, не проявляли особливих емоцій. Проте то вже минуле. Завтра стартує новий сезон і Класичне дербі увійде в нову фазу. 176-й офіційний поєдинок затяті суперники проведуть в Одесі, у боротьбі за Суперкубок України.

Шахтар – Динамо

Всього: 175 матчів, 49 перемог Шахтаря, 52 нічиїх, 74 перемоги Динамо,
різниця м’ячів 201-247

У кубкових турнірах: 39 матчів (+15, =11, -13, 53-46)
У Суперкубку України: 9 матчів (+2, =5, -2, 11-11)
У Кубку сезону СССР: 2 матчі (+0, =2, -0, 3-3)

Статистика свідчить, що перевага в історичному реєстрі все ще належить киянам. "Гірники", звісно, набуте у совєцькі часи відставання відігрують, найближчим часом можуть здобути ювілейну, 50-ту перемогу над Динамо, однак загалом домінування "біло-синіх" ще велике. В усіх турнірах загалом, але не в Суперкубку України і не в кубкових турнарах загалом.

У Суперкубку між командами зберігається майже повна рівновага. "Майже", бо завдяки перевазі 3:2 в серіях пенальті кияни у суперкубкових дербі ведуть з мінімальними 5:4. Якщо до того додати ще дві перемоги в совєцькому аналозі Суперкубка, Кубку сезону, де Динамо обидва теж обидва рази перемогло в серії післяматчевих одинадцятиметрових, то певне домінування "біло-синіх" все ж простежується.

Переможці Суперкубка-2006

Найкращі кубкові бомбардири команд

ШАХТАР

4 – Фернандіньо

3 – Едуардо

3 – Даріо Срна

3 – Олександр Гладкий

ДИНАМО

4 – Артем Мілевський

3 – Олег Блохін

3 – Олег Гусєв

Бомбардири у Суперкубку України

ШАХТАР

2Олександр Гладкий

1 – Маріуш Левандовскі

1 – Елано Блумер

1Сергій Ткаченко

1Дмитро Чигринський

1Фернандіньо

1Марлос

1Даріо Срна

1Бернард

1Фред

ДИНАМО

3Артем Мілевський

2 – Олег Гусєв

2 Тарас Михалик

1Валентин Белькевич

1Мар’ян Марковіч

1Папе Діакате

1Домаґой Віда

13 Суперкубків у деталях. 101 володар, вражаючі рекорди Срни і каверзне досягнення Жабченка

Якщо не трапиться якогось дива і Паулу Фонсека не залишить свого капітана Даріо Срну на лаві запасних, хорватський строжил проведе 51-ше Класичне дербі в кар'єрі і тим самим обійде динамівця Олександра Шовковського у списку гвардійців цього протистояння.

Гвардійці Класичного
(футболісти, які провели в дербі не менше 25-ти матчів)

50 – Олександр Шовковський (Динамо)

50 – Даріо Срна (Шахтар)

36 – Олег Гусєв (Динамо)

33 – Олег Блохін (Динамо)

30 – Олександр Кучер (Шахтар)

29 – Сергій Ященко (Шахтар)

29 – Разван Рац (Шахтар)

29 – Андрій Пятов (Шахтар)

29 – Андрій Ярмоленко (Динамо)

27 – Валентин Белькевич (Динамо)

27 – Фернандіньо (Шахтар)

26 – Михайло Соколовський (Шахтар)

26 – Томаш Гюбшман (Шахтар)

26 – Ярослав Ракицький (Шахтар)

25 – Анатолій Дем’яненко (Динамо)

Молоді Ярмоленко і Ракицький у Суперкубку-2011

Найкращі бомбардири Класичних дербі

15 – Олег Блохін (Динамо)

8 – Артем Мілевський (Динамо)

7 – Андрій Біба (Динамо)

7 – Віталій Хмельницький (Шахтар – 2, Динамо – 5)

7 – Діого Рінкон (Динамо)

7 – Алекс Тейшейра (Шахтар)

6 – Анатолій Бишовець (Динамо)

6 – Ігор Бєланов (Динамо)

6 – Сергій Ребров (Шахтар – 1, Динамо – 5)

6 – Андрій Шевченко (Динамо)

6 – Андрій Воробей (Шахтар)

6 – Олег Гусєв (Динамо)

6 – Жадсон (Шахтар)

6 – Луїс Адріано (Шахтар)

6 – Едуардо (Шахтар)

6 – Андрій Ярмоленко (Динамо)

Шахтар – Динамо на нейтральному полі

Всього: 22 матчі (+7, =8, -6, 27-24)
В Одесі: 6 матчів (+1, =4, -1, 7-7)

На нейтральному полі суперники досі зустрічалися не надто часто. Помітно зросла кількість таких матчів в останні три роки, з того часу, як Шахтар змушений був виїхати з рідного Донецька й приймати Динамо то у Львові, то в Харкові, то в Одесі. Власне, після цих поєдинків донеччанам вдалося не тільки встановити абсолютний паритет, а й вирватися вперед за різницею забитих і пропущених м’ячів.

Усі шість матчів в Одесі були зіграні саме в рамках Суперкубка України. В ігровий час за підсумками цих зустрічей зберігається повний паритет, однак у серіях пенальті перевага киян вагома – три перемоги проти однієї. Найпам'ятніша з них, звісно, трапилася у прем'єрному Суперкубку, коли вирішальний одинадцятиметровий реалізував Олександр Шовковський.

Шахтар – Динамо у серіях післяматчевих пенальті – 2:6

Серіями пенальті завершувалося вісім Класичних дербі. В обох поєдинках Кубка сезону СССР (аналог Суперкубка) в післяматчевих серіях перемагали кияни (у 1981-му Юрій Роменський переграв Віктора Чанова, а через п’ять років вже Чанов у формі Динамо здолав донецького візаві Володимира Гаврилова).

В часи незалежності п’ять з шести серій теж припали на Суперкубок. Більшість із них виграв воротар Шовковський. У 2004-му Олександр не пропустив з позначки від Воробея, Тимощука, Маріки, Бахарєва і Беркеуана, а завершив найдовшу (команди виконали по десять ударів) перестрілку, перегравши Яна Лаштувку, сам. Чех реваншувався у Суперкубку-2005. Він взяв удар Сабліча, Шацьких пробив у поперечину, тоді як Шовковський парирував лише постріл Срни.

У 2007-му тренер Анатолій Дем’яненко наважився виставити проти основи Шахтаря на матч Суперкубка фактично молодіжний склад. Основний час завершився 2:2, а в післяматчевій серії динамівець Олександр Рибка відбив удар Брандао і змусив пробити в стійку Жадсона. Пятов парирував лише перший постріл – від Алієва, а решту ударів, зокрема заключний, від юного Миколи Морозюка, пропустив.

У Суперкубку-2008 Шовковського переміг інший вихованець динамівської школи Рустам Худжамов. У цій серії суперники на двох не реалізували з дев’яти пенальті лише один – воротаря не зумів переграти Діакате.

Мабуть, найдраматичніша серія післяматчевих одинадцятиметрових трапилася 4 червня 2015 року на київському Олімпійському. То був кубковий фінал. Після того, як Пятову не змогли забити португальці Мігел Велозу і Віторіну Антунеш, Динамо виглядало приреченим. Срна, Луїс Адріано і Дуґлас Коста перших три удари гірників забили. Четвертим до позначки підходив Тайсон. Його влучний удар означав перемогу Шахтаря. Але Шовковський виграв дуель вперше. Після того, як Ярмоленко реалізував свою спробу, крапку міг поставити вже Ракицький. Ярослав пробив на силу, проте влучив у поперечину. Серія почалася фактично заново, але моральна перевага перед заповненими трибунами рідного стадіону була вже у Динамо. Після того, як влучними пострілами обмінялися Беланда і Алекс Тейшейра, не промахнувся також Євген Хачеріді. За Шахтар сьомий удар взявся бити Гладкий. І переграти Шовковського не зміг.

Ще одну серію пенальті команди подарували своїм прихильникам влітку 2016-го, сперечаючись в Одесі за Суперкубок. З перших чотирьох спроб суперники помилилися по разу – донеччанин Бернард вдарив над поперечиною, а удар Гармаша відбив Пятов. Вирішальним виявився п’ятий підхід. Спершу Шовковський переграв Селезньова, а потім довершив справу Жуніор Мораєш.

27 динамівський тренер Класичних дербі

Білоруський півоборонець Динамо Олександр Хацкевич брав участь у 14-ти Класичних дербі як гравець. Забивав він Шахтареві двічі. Один з тих голів – прямим ударом зі штрафного – допоміг киянам відігратися у фіналі Кубка України-2002/2003. Потім бразилець Діоґо Рінкон забив "гірникам" вдруге і "біло-сині" здобули трофей. Черговий для футболіста Хацкевича. Можлива завтрішня перемога Динамо в Суперкубку України може стати для Хацкевича першим серйозним тренерським успіхом.