УКР РУС

15 найдивакуватіших футбольних збірних ЧАСТИНА ІІ

17 червня 2013
Автор: Макс Попов

.

Беліз

Найбільша поразка: 7:0
Коста-Ріка - Беліз
17 березня 1999

«У Белізі немає культу футболу, - пише місцева газета Amandala. - Після чергового ганебного матчу наші чиновники, зніяковіло посміхаючись, говорять, що "це був корисний досвід, ми багато чому навчилися". Ми повинні зрозуміти, що в Центральній Америці, серед мачо-латиносів, ми чужинці, бо говоримо по-англійськи. Щоб вийти на міжнародний рівень, нам треба для початку навчитися обігравати своїх сусідів, на зразок Сальвадора - країни, яка свого часу розв'язала війну через футбол. Світовий футбол - це не спорт. Це війна ».

2.Центрально-Африканська республіка

Найбільша поразка: 7:1
Камерун - ЦАР 17 грудня 1984

Два роки тому чемпіонат Бангі - столиці Центрально-Африканської республіки - був перерваний через тривалий ремонт стадіону. Клубам було ніде грати, і вони зажадали від влади компенсації, оцінивши збитки в безпрецедентну суму - 6500 євро. У результаті уряд виплатив клубам по 1000 євро, а матчі чемпіонату поновилися на території місцевого аеродрому.

3.Кайманові острови

Найбільша поразка: 9:2
Тринідад і Тобаго - Кайманові острови
28 липня 1995

Численні ямайці, що живуть на Кайманових островах, завжди палко підтримують ямайські команди в матчах проти місцевих. Після ігор вони завжди спалюють прапор Кайманових островів, але влада воліє цього не помічати, оскільки грати з ямайцями дуже прибутково: на цих матчах трибуни завжди переповнені.

4.Самоа

Найбільша поразка: 13:0
Таїті - Самоа
13 липня 1981

Головний футбольний стадіон на Самоа називається Toleafoa JS Blatter Stadium. Своє ім'я він отримав на честь двох найбільших самоанських футбольних діячів - чинного президента місцевої федерації Толеафоа Таутулу Роебека, який побудував стадіон, і президента FIFA Йозефа Блаттера, який дав грошей на будівництво.

5.Сомалі

Найбільша поразка: 7:0
Танзанія - Сомалі
1 грудня 1995

Весною 2005 року президент Футбольної федерації Сомалі Башир Жамма їздив по Європі, умовляючи багатих співвітчизників-емігрантів дати грошей на розвиток футболу на їх батьківщині. «Я просив їх допомогти оживити сомалійський футбол, тому що це потрібно для відродження країни, - говорив Жамма в інтерв'ю BBC Sport. - Я зібрав сім тисяч доларів - це небагато, але на ці гроші можна купити форму і м'ячі. Я написав в FIFA багато листів з проханнями, але мені ніхто не відповідав. Втім, я розумію, чому вони не відповіли. Занадто багато моїх співвітчизників писали в FIFA, і кожен вимагав призначити його новим президентом футбольної федерації

6.Тонга

Найбільша поразка: 22:0
Австралія - Тонга
9 квітня 2001

Згідно з традиціями королівства Тонга, будь-яку керівну посаду в країні повинні займати тільки представники знатних родин. Наприклад, місцевою федерацією футболу керує президент Шляхетний Веехала, старший віце-президент Шляхетний Фузітуа і віце-президент Шляхетний Моімоі Ваеа.

7.Гвінея-Бісау

Найбільша поразка: 6:1
Малі - Гвінея-Бісау
1 грудня 1997

Колишній нападаючий ЦСКА та «Спартака» Сергій Ольшанський розповів Esquire про те, як він три роки тренував місцевий футбольний клуб: «Коли я приїхав, мені сказали, що перекладача мені не дадуть: зможу знайти з футболістами спільну мову - добре, ні - до побачення . До мене їх тренував якийсь лижник з Ленінграда. У нього з мовою не вийшло, а я через деякий час вже говорив по-креольски. Голод був страшний. До мене гравців годували один раз на день, рисом і рибою, але я пробив їм дворазове харчування. На матчі їздили на "Уралах" - я в кабіні, гравці в кузові, по 40-градусній спеці. Якщо треба було переправитися на інший острів - летіли на вертольоті МІ-8. Там є такий період, коли визріває плід , з якого женуть національний алкогольний напій. Це найстрашніший час, тому що п'є вся країна, у тому числі пілоти вертольотів. Одного разу прилетіли на острів, гру відіграли, повертаємося - а пілот п'яний, у вертоліт набилися якісь баби з козами, не проштовхнутися. Я досі не знаю, як тоді вижив ».

8.Нова Каледонія

Найбільша поразка: 8:0
Австралія - Нова Каледонія
24 лютого 1980

Як і інші жителі Океанії, аборигени Нової Каледонії грають в регбі. Але один місцевий уродженець став не просто знаменитим футболістом, а чемпіоном світу у складі збірної Франції. Крістіан Карамбе народився на острові Ліфу в 1970-му році, а в 20 років поїхав до Франції. Поступово він пробився до збірної країни, перейшов у мадридський «Реал» і одружився на фотомоделі Адріані Скленариковій. Але у футбол цей великий Канак починав грати ще в Новій Каледонії і був вихований у відповідності з традиціями свого племені. Наприклад, справжнє ім'я футболіста знає тільки його мати, бо для канаків ім'я - це таємниця, знаючи яку, можна заподіяти людині шкоди.

9.Камбоджа

Найбільша поразка: 10:0
Індонезія - Камбоджа
6 вересня 1995

Хок Сочетра, один з найталановитіших нападаючих у всій Південно-Східній Азії, до 17 років забив більше 60 м'ячів в камбоджійському чемпіонаті, але вважав за краще кар'єри футболіста роботу менеджера в телефонній компанії Samart. Справа в тому, що в збірній він отримував близько $ 100 на місяць, а в Samart йому платять у кілька разів більше.

10.Афганістан

Найбільша поразка: 11:0
Туркменістан - Афганістан
19 листопада 2003

За талібів футбол у країні був довгий час заборонений, але в 2000 році було вирішено провести перший за багато років міжнародний матч зі збірною Пакистану. Ця подія мало продемонструвати, як лояльно і прогресивно налаштовані влади країни. Однак незабаром після початку матчу на поле вибігла релігійна поліція і стала бити пакистанських гравців палицями за те, що вони, всупереч місцевими законами, наділи спортивні труси. У результаті матч був зупинений, гостям поголили голови і відпустили додому.

11.Бутан

Найбільша поразка: 20:0
Кувейт - Бутан
14 лютого 2000

У Бутанської місті Пасак футбольне поле настільки мале, що на ньому вміщаються лише 18 гравців, замість 22-х. У фіналі останнього місцевого турніру, який проходив на цьому стадіоні, зустрічалися команда Королівського технологічного інституту і команда Бутанської заводу з виробництва карбіду. Обидві команди примудрилися забити в основний час по три голи, безрезультатно відіграти два додаткових тайми і абсолютно однаково пробити серії пенальті. У результаті, щоб визначити переможця, організаторам довелося кинути монетку (перемогли виробники карбіду).

12.Філіппіни

Найбільша поразка: 15:0
Японія - Філіппіни
27 вересня 1967

У 2005 році молодий філіппінський вболівальник, граючи у віртуальний футбол за допомогою ігрової приставки Sony PlayStation, наткнувся на список резервних гравців лондонського клубу «Челсі», серед яких значилися два брати-філіппінця - 19-річний Джеймс і 18-річний Філіп Янгхасбанди. Вболівальник вирішив повідомити про це до Федерації футболу Філіппін. Пізніше чиновникам федерації вдалося з'ясувати, що такі футболісти справді існують, що обидва вони народилися під Лондоном, але їх мати - філіппінка, а значить, вони можуть виступати за збірну Філіппін. Вже через кілька місяців Джеймс і Філіп Янгхасбанди прийняли запрошення в національну команду. «Я дуже радий, що виступаю за Філіппіни, - говорив Філіп. - Тут ми набагато популярніші, ніж в Англії, особливо серед дівчат ».

13.Макао

Найбільша поразка: 13:0
Північна Корея - Макао
1 листопада 2005

«Я у футболі вже багато років, але жодного разу не бачив, щоб суддя бив гравця», - заявив тренер Каземіро Міор після матчу збірних Макао і Гонконгу. Так він прокоментував дії арбітра Чой Квок Куна з Макао, який жорстоко побив гонконгського футболіста Лі Кін Під за те, що той вилаяв його і вдарив у нього м'ячем. Незважаючи на недоброзичливого суддю (згодом дискваліфікованого), Гонконг переміг з рахунком 1:0.

14.Багамські острови

Найбільша поразка: 13:0
Мексика - Багамські острови | 28 квітня 1987

«У мене важка робота, - зізнався в інтерв'ю ВВС головний тренер багамской збірної Гарі Уайт. - Тут так добре, що найбільше хочеться плюнути на роботу і просто насолоджуватися життям ».

15.Острови Кука

Найбільша поразка: 30:0
Таїті - Острови Кука
2 вересня 1971

У 2002 році Футбольна федерація Островів Кука мала нещастя прийняти до свого складу атол Пукапука, що негайно пробило пролом у бюджеті федерації. Справа в тому, що цей крихітний атол (його населяє всього 600 жителів) знаходиться в 1150 км від головного острова - Раротонга, і для підтримки футболу на цій ділянці суші футбольним чиновникам доводиться регулярно здійснювати дорогі вертолітні подорожі.