УКР РУС

13 "невдах" чемпіонату України, які заграли після переїзду за кордон

25 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" пропонує згадати не надто успішних футболістів українського чемпіонату, які відчули себе "рибою у воді", змінивши вітчизняні команди на іноземні.

1. Рафаель

Амплуа: півзахисник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Борусія" Менхенгладбах

Бразильського хава до Києва привезли влітку 2012-го року за 8 мільйонів євро. Рафаель переїхав до чемпіонату України після відмінного сезону в "Герті", але просто загубився в "Динамо", де головним тренером був Олег Блохін. Очікувалося, що він стане головним креативним гравцем центра поля, натомість відіграв за "біло-синіх" лише 13 матчів (1 гол). Взимку того ж сезону його відрядили в оренду до "Шальке", а вже влітку його викупила "Борусія" з Менхенгладбаху за 5 мільйонів євро. З того часу Рафаель провів у складі менхенгладбахського клубу 116 матчів у всіх турнірах, забив 44 м'ячі і віддав безліч гольових передач. Останнім "привітом" від бразильця для "Динамо" став хет-трик у кваліфікаційному матчі Ліги чемпіонів у ворота "Янг Бойз".

2. Лукас Перес

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Депортіво"

На початку 2011 року Лукас підписав контракт з "Карпатами" на 3 роки. Іспанець за час у Львові встиг стати основним нападником команди, забиваючи важливі м'ячі і віддаючи гольові передачі. В березні 2013-го його орендувало "Динамо". Його ігрова форма не влаштовувала тодішнього коуча Олега Блохіна, через що іспанець жодного разу не вийшов в складі першої команди, виступаючи лише за дублюючий склад. Після закінчення оренди і контракту з "Карпатами" продовжив кар'єру в Греції, де грав за ПАОК, а далі повернувся на батьківщину, де успішно грав за "Депортіво". Станом на 25.08.2016 провів за команду 59 матчів і забив 24 голи, що привернуло увагу топових клубів, зокрема, лондонський "Арсенал".

3. Лукаш Теодорчик

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Андерлехт"

У серпні 2014-го Теодорчик підписав п'ятирічний контракт з українським клубом, перейшовши з польського "Леха". Сума трансферу склала 4 мільйони євро. За два сезони в Києві взяв участь у 42-х матчах, забив 18 голів. Поляк не провалився в Україні, проте на нього розраховували відчутно менше, аніж на інших форвардів "Динамо". Влітку 2016-го року Лукаша віддали в оренду в "Андерлехт", де він одразу проявив себе: у перших 4-х офіційних поєдинках форвард записав до свого активу 3 голи і 1 гольову передачу. Така форма гравця звернула увагу тренерського штабу збірної Польщі, який викликав Тео на матч кваліфікаційного раунду ЧС-2018. До слова, на Євро-2016 нападника "Динамо" не викликали.

Теодорчик знову відзначився голом за "Андерлехт" у чемпіонаті Бельгії

4. Марко Рубен

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Росаріо Сентраль"

Ще один форвард киян, який так і не став "своїм" в Україні. Аргентинський нападник прийшов у "Динамо" в 2012 році із "Вільяреалу", щоб вирішити проблему киян з відсутністю забивного нападника, але не виправдав очікувань і, у зв'язку з непотрібністю, його було відправлено по орендах. У 2015-му Марко Рубен став футболістом року в Аргентині у складі "Росаріо Сентраль" (за версією журналу Conexión Fútbol), обійшовши не кого-небудь, а самого Карлоса Тевеса. Взимку 2016-го "Росаріо" викупило контракт форвард в "Динамо". За два останні сезони в команді Рубен відзначився 39-ма голами в 53-х матчах (станом на травень 2016-го року).

5. Роман Безус

Амплуа: півзахисник

Де не вдалося заграти в Україні: "Дніпро"

Де заграв після переходу: "Сент-Трюйден"

Українець спробував себе в декількох українських клубах, а останнім з них був "Дніпро". У складі дніпрян Роман не показував тієї гри, за яку його свого часу цінували у "Ворсклі". Після того, як Безус залишив команду влітку 2016-го, він приєднався до бельгійського "Сент-Трюйдена", де одразу ж взявся завойовувати симпатії вболівальників. За перший місяць в новому клубі Безус неодноразово встиг побувати в складі символічних збірних за версіями місцевих ЗМІ і вже отримав виклик до національної збірної України від Андрія Шевченка.

6. Бенуа Тремулінас

Амплуа: захисник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Севілья"

Лівий французький захисник перейшов до "Динамо" влітку 2013-го року і доволі швидко став основним лівим захисником команди, проте вже восени став програвати місце в старті молодому вихованцю киян Євгену Макаренку. У січні 2014 року Тремулінас повернувся до Франції, щоб на правах оренди отримувати ігрову практику в складі "Сент-Етьєна". Після закінчення строку оренди повернувся в Київ, щоб незабаром знову поїхати. На цей раз на постійній основі француз перебрався до "Севільї". Там він став гравцем основного складу і разом із клубом завоював трофей Ліги Європи.

7. Адмір Мехмеді

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Фрайбург"

Перспективний швейцарський напапдник до Києва приїхав у січні 2012-го року. За потенціалом був одним із найбільш талановитих гравців "Динамо" того часу, проте так не зміг розкритися в Україні. Влітку 2013-го, як і більшість невдалих трансферів "Динамо", Мехмеді розпочав шлях відходу з команди через оренду. Сезон 2013/14 провів у Бундеслізі в складі "Фрайбурга", який згодом викупив права на гравця. У Німеччині Мехмеді не загубився і почав регулярно забивати і створювати гольові нагоди для партнерів, що стало приводом для нього невдовзі змінити скромний "Фрайбург" на леверкузенський "Байєр", де він наразі і виступає.

8. Мілан Йовановіч

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Шахтар"

Де заграв після переходу: "Стандарт"

Сербський нападник опинився в "Шахтарі" у 2003-му році. На жаль, пронести користь новій команді йому завадила травма, яка надовго вивела його зі складу "гірників". Після того, як він відновився, місця в "Шахтарі" йому так і не знайшлося. Далі був невдалий перехід до "Локомотива", а вже після переїзд до "Стандарта" у Бельгію. Ось там Йовановіч і показав себе у всій красі – ставав кращим бомбардиром чемпіонату, виборював з командою чемпіонство. Йовановіч привернув до себе увагу "Ліверпуля" і встиг пограти в його складі в сезоні 2010/11. Ігрову кар'єру закінчив у 2014-му році.

9. Роберто Нанні

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Альмерія", "Серро Потеньо", "Велес"

Аргентинський нападник став трансферним провалом "Динамо", коли перейшов до Києва у 2003-му році за сумму близьку до 5-ти мільйонів доларів. Його не встигли заявити на участь у чемпіонаті, тому Нанні півроку виступав за дубль. Згодом, коли його все ж заявили, зіграв лише 1 матч у чемпіонаті України і був відправлений в оренду до "Альмерії" (2004 рік). Аргентинець успішно себе проявив в Іспанії, привернувши увагу багатьох клубів. Нападник змінив декілька команд протягом наступних 3-х років і врешті-решт повернувся до Південної Америки, де ще встиг успішно пограти в парагвайському "Серро Потеньо" і рідному "Велесі".

10. Дуду

Амплуа: півзахисник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Греміо", "Палмейрас"

Перспективний вінгер міг опинитися в складі багатьох європейських топ-клубів, проте його вдалося заманити саме в "Динамо". За три сезони в Києві Дуду взяв участь у 32-х матчах (2011 – 2013). Так і не зміг розкритися в Україні, хоча час від часу і демонстрував цікаву гру. В 2014-му році виступав на правах оренди в "Греміо", де успішно відіграв 53 матчі, а згодом на повноцінній основі перебрався до "Палмейраса", де регулярно грає, віддає гольові передачі і забиває.

11. Андре

Амплуа: півзахисник

Де не вдалося заграти в Україні: "Динамо"

Де заграв після переходу: "Сантос", "Васко да Гама", "Спорт Ресіфі"

У 2010-му році молодий талант "Сантоса" обійшовся киянам у 8 мільйонів доларів. Проте в різних турнірах Андре взяв участь лише в 9 матчах в складі "Динамо". Після відходу головного тренера Валерія Газзаєва, Андре взагалі став рідко потрапляти в основу "Динамо", виходячи тільки на заміну. Після того, як повернувся до Бразилії в 2011-му році почав забивати і робив це в декількох місцевих клубах. На даний момент є гравцем "Корінтіанс".

12. Арістад Бансе

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Металург" Донецьк

Де заграв після переходу: "Майнц"

Влітку 2006 року перейшов в донецький "Металург", підписавши контракт терміном дії угоди на 4 роки. Арістід за "Металург" провів 12 матчів та забив 2 м'ячі в Вищій лізі. Провів один матч в Кубку України сезону 2006/07. В 2008-м році перейшов до клубу Другої німецької Бундесліги "Майнца", якому в першому ж сезоні допоміг вийти до елітного дивізіону, забивши 14 голів в 32 матчах. У наступному сезоні в Бундеслізі Бансе також залишився основним форвардом команди, забивши 10 голів у 30 матчах.

13. Марсело Морено

Амплуа: нападник

Де не вдалося заграти в Україні: "Шахтар"

Де заграв після переходу: "Греміо", "Крузейро"

Марсело Морено приїхав до "Шахтаря" в статусі футболіста року в Болівії. Але молодий перспективний форвард не прижився в Донецьку, через що відправлявся в оренди спочатку до "Вердера", а потім до "Вігана". Але знову відчути радість забитих голів йому вдалося в Бразилії, де він грав за декулька команд і забивав достатньо голів, аби регулярно виступати в основі. В 2014-му році став чемпіоном Бразилії в складі "Крузейро".