УКР РУС

13 фактів про вболівальників "Шальке"

30 серпня 2016 Читать на русском

Бійки з поліцією, клубне кладовище, ігнор Путіна та запальні супершоу. Чим відомі фанати "Шальке", з'ясовував "Футбол 24".

1. Відвідали турнір "Єврофан" у Львові та Євро-2012

У 2009-му році команда уболівальників клубу з Гельзенкірхена була учасником щорічного турніру "Єврофан" у Львові.

І під час Євро-2012, коли збірна Німеччини два матчі грала у Львові (з Португалією - 1:0 і Данією - 2:1), фани "бундестім" (напевно серед них були і вболівальники "Шальке") вели себе досить пристойно.

2. Підтримали Україну і не пустили футболістів до Путіна

До спонсорства клубу російським "Газпромом" фанати "Шальке" ставляться досить спокійно, вважаючи це економічним співробітництвом. Однак вони проти використання клубу в політичних іграх.

Коли фанати дізналися про плани голови наглядової ради "Шальке" Клеменса Тьонніса влаштувати зустріч у Кремлі футболістів команди з президентом Росії Путіним, висловили свою незгоду. У фанзіні (журналі фанатів) Schalker Markt у березні 2014 року вони звернулись до наглядової ради клубу з відкритим листом. "Просимо вас не зустрічатися з Путіним і дистанціюватися від нього. Ми не ручні болонки самодержця. "Шальке" - це клуб, в основі якого демократичні принципи, і свободу кожного ми вважаємо головною цінністю. Це особливо важливо з огляду на політичну ситуацію в Україні, суверенітет якої Путін порушив", - значилося в заяві.

Вплинула думка фанатів на плани босів клубу чи ні - не відомо. Але зустріч в Кремлі не відбулася. Ні в 2014-му, ні до сих пір.

3. Бойкот рідній команді

Загалом фанати "Шальке" часто не погоджуються з офіційною позицією клубу. Незадоволені новими правилами безпеки, що обмежують свободу дій фанатів, і непрозорою (на їхню думку) системою розподілу квитків, восени 2015 року, на знак протесту, вони навіть не викупили (нечуваний випадок!) свою квоту на Рурське дербі в Дортмунді. З 8000 квитків було реалізовано всього 6500. Хоча, як бачимо, єдності серед фанатів немає - повноцінний бойкот не вдався.

4. На трибунах - кожен четвертий мешканець

Населення Гельзенкірхена - 250 000 жителів. Домашня "Фелтінс Арена" (вона ж - "Ауф Шальке") вміщає 61 000 глядачів. І заповнюється вщент майже завжди. Не складно підрахувати, що на трибунах під час матчів опиняється кожен четвертий (!) мешканець міста. Звичайно, багато шанувальників "Шальке" і з інших міст, однак сам показник вражає!

5. Їх союз. Один великий band

Серед шанувальників "Шальке" дуже багато фанатських угруповань (понад півтори тисячі фан-клубів різної чисельності, різних поглядів на навколишній світ різних членів груп, з різним територіальним розташуванням), але всі вони об'єднані в загальний рух Schalker Fan-Club Verband.

6. Їх актив. Люблять запалити!

Ядро фанатів збирається на відомій Nordkurve (Північна трибуна). Слова тут зайві, треба дивитись і слухати.

А ще вони вміють красиво запалювати. У прямому і переносному сенсах.

7. Їх друзі в Німеччині - "Нюрнберг"

Фанати Гельзенкірхена у дружніх стосунках з колегами, котрі підтримують "Нюрнберг" (на ґрунті спільної нелюбові до "Баварії"). Перед домашніми матчами команд на стадіонах обов'язково звучать гімни обох клубів.

8. Приятелі за кордоном - голландці

У міжнародному масштабі фанати "Шальке" дружать з фанами голландського "Твенте". Під час матчів часто співають неофіційний гімн фанатів "Твенте" "Wir schlugen Roda" ("Ми б'ємо "Роду").

9. Їх вороги. Ненависна "Боруссія"

Фани "Шальке" недолюблюють уболівальників "Баварії" і, звичайно ж, шанувальників дортмундської "Боруссії". Протистояння з сусідами по регіону Рур дуже гаряче, але вже давно не виходить за рамки пристойності. Ображати один одного - будь ласка! А ось рукам волю не давати!

10. Їх гімн. Про любов до білого та синього

Офіційний гімн клубу називається "Blau und Weiß, wie lieb ich Dich!" ("Синій і білий, як же я люблю тебе!"). На "Арені Львів" він обов'язково прозвучить у виконанні фанатів "Шальке".

11. Коханню кожен вік підвладен

Серед фанатів "Шальке" дуже багато людей "кому за..." - немолодих уболівальників. Іноді навіть у дуже поважному віці. У Гельзенкірхені таких цінують.

Тут свято шанують традиції. У Львові на трибунах ці поважні фанати теж будуть, ось побачите.

12. Кладовище для фанатів

У Гельзенкірхені є кладовище фанатів. Для нас втілення цієї, на перший погляд, дивної ідеї, є незвичним. А ось німці не бачать в цьому нічого дивного: якщо люди любили "Шальке" за життя, то чому б їм не залишатися фанатами і після смерті.

Бути похованим на фанатському кладовище - досить популярно. Цю послугу навіть замовляють заздалегідь. Так-так, ще наразі дуже навіть живі фани "Шальке".

13. Слабкі географи

Загалом, фанати "Шальке" досить непогані хлопці, зовсім не страшні. Щоправда, дуже неуважні. Могли до Львова і не доїхати.

Наприклад, чимало з них упевнені, що матч з "Шахтарем" мав відбутися... на "Донбас Арені".