УКР РУС

12 фактів про Словенію та Марібор: футбольних і не дуже

16 листопада 2015 Читать на русском

Матч-відповідь у плей-офф відбору Євро-2016 проти збірної Словенії збірна України проведе 17 листопада на стадіоні "Людські врт" в Маріборі. "Футбол 24" зібрав для вас кілька цікавих фактів, про які ви, можливо, не знали. Або просто забули.

Нефутбольна глава: від вина до лампочки

1. У Маріборі (і у всій Словенії теж!) немає жодного трамвая чи тролейбуса. Жодного! Немає у них в країні такого виду транспорту.

2. Населення Марібора - 110 тысяч жителів. Стільки ж, скільки, наприклад, живе у Павлограді (Дніпропетровська область). І в два рази менше, аніж населення Кременчука або Тернополя.

3. За версією журналістів британського The Telegraph, Марібор входить у Топ-20 європейських "Міст, про відвідини яких ви ніколи не думали, а поїхати туди було б варто". Правда, рейтинг досить суперечливий. Зокрема, туди входить і столиця Македонії Скоп'є з її пам'ятками, де нещодавно гостювала збірна України і виграла з рахунком 2:0. Загалом, на любителя.

Місцеві кажуть, що Марібор не дуже красивий у листопаді? Дурять!

4. Самі словенці напівжартома-напівсерйозно розповідають: "У Маріборі вам у будь-який час року буде цікаво. Взимку - це шикарний гірськолижний курорт. Навесні у сусідньому Птуї відбувається щорічний карнавал. Влітку на набережній і в старих кварталах міста постійно виступають музиканти - як аматори, так і профі. Осінь - час збору врожаю з виноградників. А це - свято, з усіма витікаючими наслідками. Єдиний місяць у році, коли вам не варто їхати в Марібор - листопад". Ви знущаєтесь?!

5. Якщо ви неправильно будете набирати номер з мобільного, то запросто можете помилково додзвонитися до Словенії! У них теж, як і в Україні, телефонний код країни починається з +38! А код Марібору: +3862.

6. У Маріборі - найстаріший у світі діючий виноградник, який виробляє вино вже більше 450 років. Є й зразки, представлені в місцевому музеї. Пити їх ніхто не ризикує (напевно, вже оцет), але факт зафіксовано у "Книзі рекордів Гіннеса".

Найстаріший виноградник і табличка від "Гіннеса", яка потверджує цей факт

А ще в Маріборі пишаються тим, що мовляв, саме тут в 1883-му вперше засвітилась перший лампочка (električna žarnica). У Словенії може й так, але в Європі (як вони гордо пишуть про це на меморіальній дошці) - навряд чи.

Футбольна глава: "Класико" і преміальні від "Динамо"

7. У футбольному чемпіонаті Словенії всього 20 професійних клубів - по 10 у кожній з двох ліг. Грають у 4 кола кожен з кожним і не переживають, на відміну від нашої Федерації, яка навіть до 12-ти клубів у "вишці" наш чемпіонат боїться скоротити.

8. Найтитулованіший клуб Словенії та чинний чемпіон - "Марібор", як би не злилися фанати з Любляни. Крити їм справды нічим. З тих пір, як в 1992-му (як і у нас!) було проведено перший чемпіонат незалежної Словенії, 13 раз першість вигравав саме "Марібор". Столична "Олімпія" перемагала лише чотири рази (перші 4 сезони - з 1992 по 1995-й).

"Вічне дербі" - матчі "Олімпії" та "Марібору"

9. Чомусь у Словенії матчі між "Марібором" і "Олімпією" називають претензійно: "Наше Класико" (ще - "Вічне дербі"). Це ще більше дивно, оскільки якщо в Іспанії "класико" - матчі між клубами, котрі ніколи не покидали елітного дивізіону, то в історії "Олімпії" така ганебна сторінка є.

Антураж на трибунах - під стать справжньому "класико"

10. Але саме в цьому сезоні "Олімпія", як ніколи, має шанс повернути собі титул найсильнішої. Після 20 років! Зараз у чемпіонаті зіграно 17 турів (не враховуючи перенесеного через проблеми з організацією безпеки якраз "Вічного дербі" у 2-му колі) і люблянці лідирують, випереджаючи діючих чемпіонів на 7 очок.

11. З 13-ти спроб "Марібор" лише двічі зумів пробитися у груповий етап Ліги чемпіонів. У 12-ти матчах на цьому етапі здобув тільки одну перемогу. Де? Правильно - на "Олімпійському", в Києві, в 1999-му над "Динамо" (1:0).

Відео поєдинку "Динамо" - "Марібор" (0:1) в Лізі чемпіонів-1999/2000

12. Нинішній віце-президент УЄФА і почесний президент ФФУ Григорій Суркіс якось проговорився, що "Марібор" був простимульований "Динамо" за нічию в матчі останнього туру Ліги чемпіонів-1999/2000 в Леверкузені проти "Байєра". Тоді німці завершили матч із статистикою володіння 70% - 30%, але забити не змогли - 0:0. "Динамо" паралельно програло італійському "Лаціо" (0:1), але завдяки подвигу словенців пройшло далі. Суму премії так ніколи і не озвучували.