УКР РУС

11 киян і "Батьки із Суринаму". Історія чемпіонатів Європи у фото: Німеччина-1988

19 травня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує публікувати рідкісні архівні фото, на котрих зафіксовано моменти минулих чемпіонатів Європи. На черзі - німецький Євро-1988.

"Футбол 24", у циклі статей, присвячених Євро-2016, продовжує розповідати (а точніше, показувати) хроніку попередніх турнірів. На черзі - 8-й за рахунком Кубок Європи, який відбувся 1988 року в Німеччині.

Жовтогарячий настрій

Нарешті вічно другі (срібні медалі на ЧС-1974 і ЧС-1978. А опісля ж буде ще й "срібло" ЧС-2010!) голландці взяли своє. Вперше в історії чемпіоном Європи стала збірна Нідерландів, яка обіграла у фіналі з рахунком 2:0 збірну СРСР, котрою керував Валерій Лобановський.

У складі збірної Нідерландів тон задавали нащадки вихідців із Суринаму Руд Гулліт (на фото, з капітаном збірної СРСР Рінатом Дасаєвим) і Франк Райкаард, що змусило телекоментатора радянського 1-го каналу Володимира Перетуріна вимовити в прямому ефірі фразу, котра стала легендарною:

Ех, нам би таких батьків із Суринаму!

Збірна СРСР? Ні, України!

Хоча чого скаржитись? Українські батьки теж постаралися на славу, породивши цілу плеяду гідних синів. У заявці збірної СРСР на Євро-1988 12 з 20-ти вакансій зайняли представники українських клубів: 11 з "Динамо" та Іван Вишневський з "Дніпра". Командував "парадом" головний тренер Валерій Лобановський (на верхньому фото - праворуч).

Незвично бачити Метра усміхненим, чи не так? Але офіційний талісман Євро-1988 кролик Берні кого завгодно міг насмішити!

А це - саме "Динамо", ослаблене кількома гравцями", як жартома називали тоді збірну СРСР. 7 киян і гравці інших 14-ти республік СРСР.

Верхній ряд (зліва направо): москвичі Дасаєв і Хидіятуллін, білорус Алєйніков, українці Дем'яненко та Михайличенко.

Нижній ряд (зліва направо): українці Рац, Бєланов, Заваров, білорус Гоцманов і двоє друзів ще по "Дніпру" (на той момент - вже гравці "Динамо") Протасов і Литовченко.

Неймовірний гол і незабитий пенальті

На фото вище дуже не вистачає киянина Олега Кузнєцова, який перебрав жовтих карток і якого було дискваліфіковано на фінальний матч проти Нідерландів. Саме він, швидше за все, мав би стежити за феноменальним гравцем голландців Марком ван Бастеном, який у фіналі забив приголомшливий гол!

Майбутній володар трьох "Золотих м'ячів" кращому гравцеві Європи ідеально зловив м'яч на ногу...

...воротар збірної СРСР Рінат Дасаєв намагався дотягнутись до м'яча...

....Але той влетів у дальній верхній кут! Так рахунок став 2:0 на користь голландців.

Не щастить - так не щастить! Уже за рахунку 0:2, другий володар "Золотого м'яча" (за підсумками 1986 року) Ігор Бєланов ще й пенальті не реалізував!

Євро-1988

Група А: ФРН - 5 очок, Італія - 5, Іспанія - 2, Данія - 0.

Група В: СРСР - 5, Нідерланди - 4, Ірландія - 3, Англія - 0.

Півфінали: СРСР - Італія - 2:0, Нідерланди - ФРН - 2:1.

Фінал: Нідерланди - СРСР - 2:0.

Учасники масовки

"Чемпіонами сердець" серед всіх інших команд, які виступали на Євро-1988, стала команда Ірландії, яка ледь не вийшла до півфіналу, пропустивши від Нідерландів в самому кінці матчу вирішальний гол - 0:1. Навіть сам Рууд Гулліт (володар "Золотого м'яча"-1987) не погребував футболками помінятись!

Тренер збірної Німеччини Франц Беккенбауер на домашньому Євро-1988 зі своєю командою провалився. Так, півфінал визнали саме провальним результатом. Благо, вистачило розуму не звільняти "Кайзера" і він віддячив усіх за терпіння - через 2 роки збірна Німеччини перемогла під його командуванням на ЧС-1990 року в Італії.

Фанатське божевілля

Євро-1988 стало першим (ЧС-1986 у Мексиці все ж був далеко, по той бік Атлантики), куди масово нагрянули англійські фанати. Через яких, нагадаємо, всі англійські клуби (але не збірна) відбували безтермінову дискваліфікацію в єврокубках. Тут вони вихваляються своїм "вторгненням" до Німеччини...

...а тут - сама скромність! Німецька поліція з хуліганами не панькалась.

Втім, голландські фанати, святкуючи перемогу на Євро-1988, теж вели себе не дуже красиво. Добре б ще просто п'яними, як десантники в Росії, у фонтані купались...

...але ж ні! Їм треба було показати "себе у всій красі"!

Інша справа - вболівальники збірної Данії! Але їх пора тріумфів прийде під час наступного Євро, в 1992 році.

Тріумф Платіні та провал Луческу. Історія чемпіонатів Європи у фото: Франція-1984