УКР РУС

120 мільйонів прибутку, або Шахтар буде продавати – хто на вихід?

6 травня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко передбачає відхід восьми футболістів Шахтаря і суттєве покращення фінансової ситуації у донецькому клубі.

Шахтар проводить продаж своїх активів – вже попрощався з деякими гравцями, враховуючи фактор війни в Україні. Клуб полишили Тете і Вінісіус Тобіас. Бразильці на правах оренди з правом викупу перебралися до Ліона та Реала відповідно. Наступним став Фернандо, який з літа виступатиме в Австрії за Зальцбург. Думаю, влітку тенденція продажу "гірників" тільки посилиться, адже провідні ліги зможуть підписувати гравців з України. Відповідно, можна буде отримати більші гроші та реалізувати деякі амбіції.

Отож, футболісти Шахтаря, які влітку мають високий шанс бути проданими закордон.

1. Анатолій Трубін

Маючи довіру від Каштру, Трубін чудово розпочав свої виступи на професіональному рівні. Відразу стартував із перемоги над Реалом та зміг себе проявити у ЛЧ. Не пропустив від Інтера у двох матчах. У поточному сезоні вже остаточно утвердився, як №1 у клубі. У статусі резервного голкіпера поїхав на Євро-2020, залишивши за бортом заявки Андрія Луніна.

Завдяки вдалим виступам в ЛЧ Трубін зарекомендував себе на міжнародній арені та перебуває на олівці різних клубів. Особливо, цікавляться ним в Італії. Місцева школа може зробити Анатолія одним із найкращих воротарів Кальчо.

Шахтар не поспішав продавати свого таланта. Ціна переходу була дуже високою. Зараз багато чого змінилося. Український клуб готовий продавати за розумні гроші. Думаю, від 15 млн + частина прав влаштують босів "гірників". Шахтарю не варто хвилюватись за пост №1, бо свого останнього слова ще не сказав Пятов. Є в системі клубу Олексій Шевченко. Тому продаж Трубіна не буде проблемою для команди і вплине лише на перспективу.

2. Додо

Інтерес до бразильця приписували топ-клубам Європи – ПСЖ, Баварії, Реалу. Дійсно, у Додо є всі якості для успішної гри на позиції правого захисника. В Україні він вже взяв все, що міг. Зумів себе зарекомендувати в ЛЧ.

Головною перепоною була ціна. Шахтар не захотів продавати свого легіонера за 20 млн. Зараз усе по-іншому. Додо не змінив клуб після початку війни. Отже, не хоче повертатися до Бразилії, а має намір спробувати себе у сильному клубі та чемпіонаті.

Влітку Шахтар зможе отримати все ті ж 20 млн, що йому пропонували раніше. Попит на бразильця є. Питання заміни теж не стоятиме гостро, адже наявний Юхим Конопля. Плюс – із команди нікуди не пішов Болбат. У крайньому випадку Бутка повернути можна.

3. Микола Матвієнко

Не так давно Матвієнко був на радарах ряду англійських клубів. За повідомленням ЗМІ, Арсенал пропонував за футболіста близько 30 млн, але Шахтар хотів більше. Якби тоді Микола змінив клуб, то можливо зараз мав би інший статус.

Матвієнку нічого скаржитися у плані футболу: він основний гравець Шахтаря та збірної України. Брав участь у Євро-2020 та став одним із лідерів своїх команд.

Так, Микола не є надійним захисником. У нього проблеми на другому поверсі та у силовій боротьбі, але його важлива чеснота – робота з м’ячем і початок атак. Багатьом тренерам такі чесноти оборонця є важливими.

Що робити з Ярославом Ракицьким?

Зараз до Шахтаря на товариські благодійні матчі повернувся Ракицький. З великою долею ймовірності він залишиться в команді на наступний сезон, якщо воєнні дії дозволять відновити чемпіонат. От вам і пряма заміна для Матвієнка. Потенційно трансфер може потягнути на понад 20 млн.

4. Марлон

Бразилець пробував себе навіть у Барселоні. У нього такі ж сильні сторони, як і в Матвієнка – хороший контроль м’яча та пас. У Сассуоло він став одним із лідерів команди, тож Де Дзербі покликав його в Україну.

Де Дзербі – out. Шахтар між Вернидубом та Скрипником

Зрозуміло, що перспективи італійського наставника у Шахтарі дуже малі. Сенсу залишатися немає. Команда втрачає склад і потрібен тренер для роботи з українськими футболістами. Навряд чи новому наставнику буде цікавий бразилець із солідною зарплатою. З великою долею ймовірності Де Дзербі та Марлон продовжать співпрацю у новому клубі. Ціна питання – від 10 млн.

5. Манор Соломон

Про інтерес європейських клубів до вінгера збірної Ізраїлю говорили вже давно. Називали навіть англійських грандів – Ман Сіті та Арсенал. Головна проблема – небажання Шахтаря продавати одного зі своїх провідних гравців. Ціна питання була дуже високою.

Сам Соломон вже вичерпав себе в Україні та потребує нових викликів. Зараз була інформація про Фулхем. Не знаю, не впевнений. Соломон двічі забивав Реалу, тож мабуть заслужив на клуб вищого рівня. І ціна питання – 7 млн – не виглядає достатньою. Манор має бути одним із головних активів клубу. Плюс – у нього є хороше агентське лобі та статус гравця збірної Ізраїлю. Гадаю, вартість трансферу стартуватиме від 15 млн.

6. Давід Нерес

Бразилець був одним із лідерів Аякса. Форвард оцінювався у 50 млн, але так і не здійснив перехід. Аякс не бачив перспективи у Нересу та продав його до Шахтаря лише за 12. Зараз у "гірників" змінилися реалії. Повернути витрачені взимку гроші – ще реально. Давіда можна віддати за суму, не меншу 10 млн.

7. Педрінью

Влітку 2021-го Шахтар ще не боявся витрачати гроші. Донецька команда підписала Педрінью із Бенфіки за 18 млн. Після 2014 року це виявився найбільший трансфер "на вхід".

Зрозуміло, що такі гроші відразу не платять. Бенфіка закрила свої витрати за бразильця та фактично передала Шахтарю обов'язок завершити оплату перед Греміо. У такій ситуації Педрінью став важким фінансовим тягарем. Висока зарплата, війна, економічне падіння. Та й сам гравець не захоче повертатися в Україну.

Срна і Шахтар: чому легенда "гірників" не впорався з особливою місією і що буде далі

Навряд чи Шахтар зможе відбити витрачені гроші. Невдалий досвід Педрінью у Бенфіці теж будуть брати до уваги. Тут більш реальною виглядає сума близько 10 млн.

8. Михайло Мудрик

Дуже і дуже суперечливе питання. Про це планую окремий текст. Якщо коротко, то вважаю, що Мудрик може стати символом нового повоєнного Шахтаря, де ставка робитиметься на українських гравців. З іншого боку – якщо пропонують хороші гроші, то можна розглядати трансфер.

Вже не секрет, що англійський Брентфорд – головний кандидат на українця. Клуби наче про все домовилися. При цьому Мудрика продовжують піарити інтересом, для прикладу, Мілана. Отже, ситуація ще не вирішена до кінця, йдуть можливі торги.

Зрозуміло, що сума за футболіста, який проводить перший успішний сезон у дорослому футболі, не може бути високою. Тут є певні ризики, бо Михайло заграв тільки у Де Дзербі. Незрозуміло, як буде з іншим тренером. Але якщо є хороша пропозиція у мільйонів 20, то варто думати. Наразі про повернення до мирного життя не йдеться. Мудрик – актив, за який можна зірвати куш, щоб залишитися на плаву. Сума у 20 млн виглядає привабливою з усіх боків. Навряд чи вона відповідає реальності, що дає керівникам Шахтаря зайву спокусу думати про трансфер.

Динамо має негайно відпустити 4 українців, Шахтар – 3: піти заради кар'єри і збірної