УКР РУС

10 років його нема серед нас або Мессі та Пеле 1950-их. ВІДЕО

17 травня 2012
Автор: Андрій Холявка

Його важливість у житті "Барселони" така ж, як і "Камп Ноу".

Ладіслав Кубала... Саме він був стимулом для будівництва цієї арени, адже старий "Camp de Les Corts" вміщав надто мало глядачів і навколо нього не було місця для розширення. Саме тут сьогодні вранці керівництво "Барселони" поклало квіти до пам'ятника "Лашли", який застив у позі виконання штрафного удару.

Анали історії "Барси" описують звершення відомого футболіста, який мав угорський паспорт, походження словацьке, а у підсумку став прийомним сином каталонської та іспанської землі.

Він прибув у Барселону у 1950 році, втікши з Чехословаччини, і зробив революцію у футболі. Він був класним футболістом і водночас футбольним жонглером 1950-их років - тепер це мистецтво модно називати "футбольним фрістайлом".

Відсутність телебачення у ті часи на всіх подіях за участю Кубали не зробила його таким великим, як Пеле. Так, так званий піар відіграє величезну роль у житті. Ти дурний, маєш гроші, купуєш класних піарників (я б сказав найбільших брехунів суспільства) і ти стаєш крутим на фоні суспільства. Насправді, такому варто лише співчувати. Коли суспільство живе за такими законами, то й розумний виглядає не розумініший від дурних...

Якби вдалось зафіксувати всі вчинки (футбольні, а не крамольні) Кубали, то сьогодні ми могли б його возвести навіть над Пеле. Зрештою, слава - поняття відносне. Основне - це комлекс та площина "перегляду" (для одних дурний і невідомий, для інших - мудрий і відомий).


Проте Альфредо ді Стефано з "ворожого" табору ("Реал"), який ще живе та перетворився на живий символ мадридців, завжди вважав Кубалу своїм, тобто однаковим з Пеле, Кройфом, Марадонною і тепер, звісно, Мессі.

Чи зможе щось протиставити Кубала сьогоднішній "Барсі"? Кубала - володар п'яти Кубків Іспанії, донедавна найкращий бомбардир в історії клубу (194 голи у 256 матчах). Крім того, він автор семи голів в одному офіційному матчі (постраждав "Спортінг") - Ліонелю, повтори!

Ще одна характерна ознака, яку навряд чи хтось зможе перетягнути до своїх заслуг, зважаючи на теперішні футбольні закони - Кубала виступав за три різні збірні (Угорщини, Чехословаччини та Іспанії).

"Завдяки йому "Барса" зробила великий крок уперед. Ми його завжди пам'ятатимемо як гравця, оскільки саме завдяки таким особистостям цей клуб став одним з найзнаменитіших у світі", - сказав на сьогоднішній церемонії президент "Барселони" Сандро Россель. На пам'ятних заходах також були присутні родичі Кубали, зокрема його син Ладіслав, та інші високопосадовці "Барселони".

Сьогодні "Barça TV" присвячує Кубалі весь вечір. Клубний канал показує цикл передач під назвою "10 років без Лашли". Глядачі зможуть побачити, зокрема, такі програми, як "Кубала: хлопець на м'ячі" і "Кубала та Мессі: легенда продовжується". Також глядачі побачать весь фінал Кубку Європи 1961 року між "Барсою" та "Бенфікою" - "фінал квадратних стійок". Чому "квадратних"? Річ ось у чім. Того сезону "Барса" стала першою командою, яка здолала мадридців у Кубку Європи, здолавши їх ще у першому раунді (ой як нарікали мадридці тоді на суддівство!!!)...

Отож, про фінал і його стійки. Тоді "Барса" не зуміла використати свою атакувальну міць разом з Кубалою і португальці зробили у ході матчу рахунок 3:1 на свою користь. Потім Кубалі поталанило відквитати один м'яч. А що діялось потім? Чотири квадратні стійки завадили "Барселоні" зрівняти рахунок на стадіоні у Берні. Саме після цього поєдинку футбольні органи порекомендували всім командам робити ворота із циліндричних стійок - згодом це стало нормою.

Про Кубалу-тренера це вже була б окрема розмова...

В останні роки життя Кубала страждав хворобою Паркінсона. 12 лютого 2002 року його доставили в одну з лікарень Барселони, звідки йому вже не судилося вийти. 17 травня 2002 року Ладислав Кубала помер на 75 році життя. Причиною смерті, за висновком лікарів, стали незворотні зміни мозку. Смерть Кубали викликала великий резонанс серед уболівальників "Барселони" і просто любителів футболу у цілому світі. На барселонських будинках в знак жалоби вивісили чорні стрічки. На похороні Кубали були присутні тисячі людей.

Каплицю на "Камп Ноу" з метою прощання з великим гравцем відвідало до 20 тисяч чоловік. 15-хвилинну промову біля труни Кубали виголосив інший великий гравець "синьо-гранатових" Йохан Кройф. У церкві Святої Теклі відбувся похорон покійного. Багатотисячна похоронна процесія пройшла через усе місто. Кубалу поховали на кладовищі "Les Corts", яке розташоване на місці однойменного старого стадіону "Барселони" - декілька хвилин ходьби від "Камп Ноу", натхенням для будівництва якого був саме Ладіслав Кубала...

 

За матеріалами Sport Catalunya, youtube, wikipedia etc