УКР РУС

10 найуспішніших клубів-донорів в європейському футболі

16 травня 2013
Автор: Васька Барандій

Трансфери - невід'ємна частина сучасного футболу, де гроші вирішують якщо не все, то дуже багато. Якісь клуби багатші, якісь бідніші, гравці постійно мігрують, і до цього треба якось пристосовуватися.

Особливо тим, у кого грошей не так багато.

Тому ми виділяємо 10 європейських клубів-донорів, які регулярно продають своїх лідерів, але тим не менш залишаються на плаву і показують гідну гру.

«Аякс»

                  

«Аякс» - унікальний феномен в європейському футболі. В середині 90-х клуб з Амстердама в черговий раз нагадав про себе, в чудовому стилі вигравши Лігу Чемпіонів. В тій команді було безліч чудових футболістів, більшість з яких були вихованцями академії «Аякса». І не дивно, що незабаром вони розбіглися по всій Європі, щоб стати зірками: брати де Бури, ван дер Сар, Зеєдорф, Клюйверт, Овермарс, Давідс і багато інших.Їх  імена сьогодні знайомі кожному, хто хоч трохи цікавиться футболом.

«Аякс» вистояв і зумів зберегти своє місце якщо не на європейській, то хоча б на внутрішній арені. Амстердамський клуб завжди залишався претендентом на чемпіонство, хоча кожен рік позбавлявся  молодої зірочки. З клубу йшли Крістіан Ківу, Златан Ібрагімович, Луїс Суарес, Рафаел ван дер Ваарт, Ян Вертонген і багато інші.

У цьому сезоні амстердамці, незважаючи на свої скромні можливості, не загубилися і навели шороху в лігочемпіонської групі смерті. Можна чекати скорого від'їзду Крістіана Еріксена, Дейлі Блінда та Сіма де Йонга. І можна бути впевненим, що «Аякс» з цим впорається.

«Евертон»

                  

Вічно другий клуб з Ліверпуля  у цьому сезоні робить все, щоб обійти в турнірній таблиці своїх сусідів. А між тим «Евертону» є чим пишатися: 108 сезонів цей скромний з вигляду клуб провів у вищому дивізіоні чемпіонату Англії - рекордний показник. У 1954-му році «іриски» повернулися у вищий дивізіон, і з тих пір не вилітали.

Це дивно, тому що сьогодні «Евертон» - типовий клуб-донор, який невтомно постачає своїх лідерів у більш багаті клуби. В різні роки з команди йшли Мікель Артета, Джолеон Лескотт, Вейн Руні, Джек Родуелл - не останні люди для «Евертона». Але кожен раз клуб не тільки примудрявся залишатися на плаву, але і вважався міцним горішком в одному з найсильніших чемпіонатів світу.

Звичайно, не можна не відзначити талант Девіда Мойеса, який, навіть регулярно втрачаючи лідерів, збирає боєздатний колектив. І зараз, коли «Евертон» ось-ось покинуть Маруан Феллайні і Лейтон Бейнс, майбутнє «ірисок» не виглядає туманним.

«Арсенал»

                 

Муки Арсена Венгера в «Арсеналі» іноді нагадували сумний анекдот. Якби ретельно француз ростив зірок, вони розбігалися, як тільки їх манили трофеями або грошима. Так було з Сеском Фабрегасом, який керував грою команди в середині поля. Так було з Робіном ван Персі, який був головним забивалой команди. Так було з Ешлі Коулом, який свого часу втік в «Челсі» і отримав образливе прізвисько Кешлі (від англійського «cash» - гроші, готівка). Так було з багатьма іншими.

І тим не менш, рік за роком Венгер збирає команду, яка бореться за місце в Лізі Чемпіонів. Титулами поки що, звичайно, не пахне, але навряд чи француз звертає увагу на жарти про відсутність трофеїв.

«Порту»

                   

Португальський гранд встигає поєднувати малопоєднувані речі: перемоги в єврокубках, успішний виступ на домашньому чемпіонаті і поповнення скарбниці за рахунок продажу своїх лідерів. Халк, Фалькао, Рауль Мейрелеш, Деку, Пепе - вони йшли, а «Порту» залишався на вершині.

Команду Жозе Моурінью, яка сенсаційно вигравала Лігу Чемпіонів, розтягували на частини, а менеджмент португальського клубу підраховував прибуток і купував маловідомих футболістів, які стрімко нарощували трансферну вартість.

Варто було комусь з гравців «Порту» зацікавити гранда, як із ним розлучались за великі гроші. Не без жалю, звичайно, але з твердою впевненістю, що незамінних немає, а гроші потрібні завжди.

Так було і так буде. Рано чи пізно піде Родрігез - мабуть, найяскравіший молодий гравець нинішнього «Порту». Піде, звичайно, за великі гроші і з упевненістю, що з його втратою португальський клуб не розвалиться.

«Валенсія»

                 

«Реал» і «Барселона» настільки захопилися боротьбою між собою, що на інші іспанські клуби звертають увагу хіба що коли потрібно підсилюватися. Раніше було модно вирушати на шопінг в «Севілью», але в останні роки андалусійці серйозно здулися, а на їх місце прийшла вічно третя (або перша серед інших - кому як подобається) «Валенсія».

Але якщо подивитися ще далі, то з «Валенсії» завжди йшли лідери. Просто поглянемо на імена: Вілья, Мата, Давід Сільва, Альба, Рауль Альбіоль. І «кажани» завжди залишалися десь у верхній частині турнірної таблиці і навіть більше - завжди боролись за Лігу чемпіонів..

«Удінезе»

Цей сезон починався для «Удінезе» не дуже добре, і здавалося, що на цей раз система з Удіне дала збій: лідери пішли, а замінити їх виявилося нікому. Але з часом «Удінезе» прийшов до себе, здійнявся у верхню частину турнірної таблиці і навіть бореться за потрапляння в єврокубки, так що в цьому рейтингу йому саме місце.

Згадаймо пішли з скромного італійського клубу останнім часом. Ханданович - чудовий голкіпер, який вирушив на підвищення в «Інтер», якого тепер активно сватають в саму «Барселону». Алексіс Санчес випередив Хандановіча і відправився в «Барселону» ще раніше. Фабіо Квальярелла транзитом через «Наполі» опинився в «Ювентусі». Сімоне Пепе зараз грає в Турині разом з Квальяреллой. І так далі.

Але головний актив «Удінезе» залишається на місці. Мова, звичайно, про Антоніо Ді Натале - справжнього лідера,капітана, який навіть у найтяжчі часи знаходить в собі сили не просто виходити на поле, але і регулярно забивати найважливіші м'ячі.

«Наполі»

              

«Наполі» оговтувався від банкрутства довго і болісно, але коли оговтався, то про клуб з Неаполя згадала вся Європа. Начебто, зараз фінансових проблем у неаполітанців немає, але конкурувати з грандами вони можуть хіба що на футбольному полі, а не в тому, що стосується ринкових питань.

Після втрати Лавессі  «Наполі» не тільки не здувся, але й примудрявся довгий час псувати нерви «Ювентусу». Зараз неаполітанці впевнено йдуть на другому місці, а на їх зірок оголошено полювання. Гамшика, наприклад, проводжають чи не кожне трансферне вікно, а Кавані став предметом інтересу багатьох грандів.

«Лаціо»

                     

Часи, коли «Лаціо» скуповував зірок пачками, не скупився на щедрі пропозиції, давно пройшли. Римський клуб пережив важкі з фінансової точки зору часи і зараз активно бореться з «Інтером», «Ромою» і «Удінезе» за п'яте місце.

В той же «Інтер», до речі, нещодавно пішов Роккі. До нього римський клуб в різні часи залишали і справжні зірки, і просто дуже хороші гравці: Недвед, Верон, Креспо, Коларов, Оддо і так далі. Але зламати «Лаціо» змогли тільки фінансові проблеми, оговтавшись від яких клуб знову наблизився до еліти італійського футболу.

«Лілль»

             

Так, виступ «Лілля» в нинішній Лізі Чемпіонів можна назвати не дуже вдалим. Але в чемпіонаті Франції цей клуб залишається в числі претендентів на призову трійку, так що чергова втрата лідерів пройшла нехай не зовсім безболісно, але все-таки не виявилася смертельною.

«Лілль», звичайно, не можна назвати справно працюючою кузнею кадрів для грандів, але в складі французького клубу регулярно з'являється хтось, хто потім йде на підвищення - наприклад, Ерік Абідаль, Жослен Англома, Аділь Рамі, Йоан Кабай, Матьє Дебюші, Жервіньо і, звичайно, Еден Азар. І нічого, клуб живий і здоровий.

«Боруссія» (Дортмунд)

                     

В історії дортмундської «Боруссії» були різні часи - і перемога в Лізі Чемпіонів, і тріумфи в Бундеслізі, і роки без титулів, але наступний сезон для команди Юргена Клоппа готує чимало випробувань. Гьотце пішов, Левандовскі напевно піде, далеко не все ясно з Хуммельсом, але один з кращих тренерів світу напевно впорається з цим.

«Боруссія» взагалі регулярно втрачає своїх лідерів, але такого, як зараз, мабуть, ми давно не спостерігали. Так, дортмундці позбавлялися Нурі Шахіна, Шінджі Кагави, Томаша Росіцкі, Крістофа Метцельдера. Але кожен раз гра команди перебудовувалася: підтягувалися молоді гравці, справно працювала селекційна служба.

Як буде на цей раз?

Джерело: sportdialog