УКР РУС

10 людей і речей футболу, незмінних з минулого тисячоліття

5 січня 2016 Читать на русском

Шовковський і Тотті, "Дніпро" і "Ліверпуль". Що їх об'єднує - з'ясовував "Футбол 24".

З моменту Міленіуму - настання нового тисячоліття, яке сталося в ніч з 31 грудня 2000 року на 1 січня 2001-го - минуло вже більше 15 років. Футбол за цей час змінився. З'явилися нові герої і антигерої, нові правила гри (в прямому і переносному сенсах). Але деякі люди і речі залишилися незмінними, такими ж, як і в минулому столітті і навіть тисячолітті. "Футбол 24" знайшов 10 таких. У тому числі і в Україні.

Вічний Толя

Тімо проти Руні. Ще подивимося, хто закінчить раніше !?
 
Єдиним гравцем, який виступав за збірну України ще в минулому столітті, але при цьому продовжує залишатися в строю, є капітан нашої національної команди Анатолій Тимощук. У квітні 2000-го Толя дебютував за збірну в товариському матчі проти Болгарії (1:0). Всього провів за національну команду 141 матч (4 забитих м'ячі) і закінчувати не збирається.

 

"Двійка" для "Шахтаря"

"Шахтар" - володар Кубка УЄФА. У минулому столітті про такий успіх "гірники" могли лише мріяти.
 
У третьому тисячолітті донецький "Шахтар" жодного разу не залишався без звання чемпіона, іноді лише додаючи до нього приставку "віце-". Жодного разу помаранчево-чорні не опускалися в чемпіонаті України нижче другого місця в підсумкових турнірних таблицях, вигравши за цей період 9 титулів. Чи варто нагадувати, що до Міленіуму донеччани жодного разу не ставали чемпіонами?

 

"Дніпро" як і раніше без трофеїв

Сльози Селезньова, тріумф гравців "Севільї". А трофей був такий близький...
 
Травневий фінал Ліги Європи в польській Варшаві проти "Севільї", на жаль, був програний українською командою з рахунком 2:3. Вдвічі прикро від того, що почесний єврокубок міг стати першим трофеєм дніпропетровців у новому тисячолітті. Та що там: у "Дніпра" досі немає трофеїв в новій, української історії! Починаючи з 1992 року. А такий шанс був, ех...

 

СаШо – назавжди!

"Король пенальті" досі красень!
 
"І звідки така нісенітниця береться?" - так прореагував недавній іменинник (2 січня йому виповнився 41 рік) Олександр Шовковський на інформацію, яка з'явилася в ЗМІ  про те, що ветеран, нібито, прийняв рішення завершити кар'єру в 2016 році. Ну і добре! Значить, буде грати. Як в старі добрі часи. Як наприкінці минулого тисячоліття, коли СаШо вже був основним і незамінним голкіпером "Динамо" (Київ) і збірної України.

 

Справа сера Алекса живе

Фанати "МЮ" знущаються над ліверпульцем, заявляючи, що слово "never" ("ніколи" - з англ.) з їх девізу має пряме відношення до шансів "Ліверпуля" на чемпіонство.

За кордоном є свої вічні речі. Одне з таких: "прокляття" сера Алекса Фергюсона. Власне, прокльону, як такого не було. Просто, коли шотландець очолив "Манчестер Юнайтед" в 1986-му, на рахунку його клубу значилося всього 7 чемпіонських титулів за всю історію. У той час, як у "Ліверпуля", що домінував  в Англії протягом десятиліть, 16.

"Моя мета - скинути "Ліверпуль" з їх довбаного сідала!" - заявив Алекс, тоді ще зовсім не сер. Сказано зроблено! Навіть перестарався Фергі. Зараз у "МЮ" 20 титулів чемпіона Англії (13 з них були завойовані якраз при Фергюсоні), а у "Ліверпуля" - 18. Свій останній чемпіонський титул "Ліверпуль" здобув в 1990-му році!

 

Англія: немає пророка в своїй Вітчизні

Анрі - доньці: "Дивись, доцю, я - пам'ятник!"
 
Втім, не тільки невдачі "Ліверпуля" стабільні на Альбіоні. З того часу, як в сезоні 1999-2000 форвард "Сандерленда" Кевін Філліпс, забивши 30 м'ячів за сезон, став кращим бомбардиром Англійської Прем'єр-ліги, - як відрізало! Жодного разу в новому тисячолітті ні англієць, ні інший якийсь британець, не вигравав приз найкращому снайперу турніру. "Золоту бутсу" вигравали француз Тьєррі Анрі (чотири рази), івуарієць Дідьє Дрогба і голландець Робін ван Персі (по два рази), ще два голландці Джиммі Флойд Хассельбайнк ​​і Рууд ван Ністелрой, аргентинці Карлос Тевес і Серхіо Агуеро, уругваєць Луїс Суарес, француз Ніколя Анелька, португалець Кріштіану Роналду і болгарин Дімітр Бербатов.

 

Німеччина: непотоплюваний "Гамбург"

Прославлений колись "Гамбург" - єдиний клуб, який ніколи не залишав німецьку Бундеслігу за всі роки (53) її існування. Не покинув і в новому столітті, хоча вже два сезони поспіль відстоює право залишитися в елітному дивізіоні в стикових матчах з представниками Бундесліги 2.

 

Франція: стабільність - ознака класу "Ліона"

За все минуле століття французький "Ліон" так жодного разу і не виграв чемпіонський титул на батьківщині. Зате в новому тисячолітті жодного разу не опускався в турнірній таблиці нижче 5-го місця, лише двічі опинившись поза трійкою призерів. Не кажучи про 7 чемпіонських титулів.

 

Іспанія: "Барселону" позбавляють домашнього тріумфу

У новому столітті "Барселона" чотири рази перемагала в Лізі чемпіонів - більше, ніж хтось інший. І цілком заслужила право порадувати видовищем тріумфу своїх фанатів - "кулес". Але, от біда, право на проведення фіналу на домашньому "Камп Ноу" каталонцям не дають. Останній раз ця арена приймала фінал Ліги чемпіонів в 1999-му (той самий, легендарний поєдинок "Манчестер Юнайтед" - "Баварія" - 2:1, з розв'язкою на останніх секундах), хоча той же лондонський "Уемблі" за останні 15 років вже двічі приймав вирішальний матч головного єврокубку. І міланський "Сан-Сіро" в 2016-му прийме фінал вдруге в XXI столітті. А "Камп Ноу" не дають.

 

Італія: Аве, Імператор! Або, останній з FIFA 96

Тотті (ліворуч): "Заспокойтеся, нікуди не йду, ще пограю"

Гравців, які продовжують стабільно виходити на поле з минулого століття - багато. Та тільки чемпіонів світу серед них мало, а якщо вони ще й всю кар'єру віддали одному-єдиному клубу - так і зовсім немає. Крім, звичайно, Великого "Імператора" Риму Франческо Тотті. 24 сезони в складі "Роми". І все це заради одного-єдиного "скудетто", завойованого римлянами на чолі з Ческо в 2001-му році.

І він як і раніше в строю. Останній з гравців культової комп'ютерної гри FIFA 96, в якій вперше стали використовуватися справжні прізвища гравців. Залишився один Тотті.

Руслан Меженський, "Футбол 24".