УКР РУС

10 клубів Європи, що заробили більше всього на трансферах в 2013 році

9 липня 2013
Автор: Стас Бебех

Дивимося, хто в 2013 році заробив на трансферах більше всіх, по данним transfermarkt.de 10.

10. «Лілль»

Продали футболістів на 22,5 млн євро

Купили футболістів на 7,45 млн. євро

Заробили на трансферах 1505 млн. євро

Продажем кращого гравця минулого сезону Дімітрі Пайє в Лізі «Марселю» за 10 млн євро «Лілль» витіснив з першої десятки рейтингу московський «Локомотив».

Замінити Пайє повинен молодий Товен, який був виписаний з «Бастії» ще взимку. Головним придбанням літа поки став тренер Рене Жерар, якому належить повернути «Лілль» в єврокубки, повз яких клуб махнув у минулому сезоні.

9. «Спортинг»

Продали на 17,6 млн євро

Купили на 2,05 млн євро

Заробили 1555 мнн.  євро

2/3 зароблених на трансферах грошей «Спортінг» отримав від продажу Ріккі ван Вольфсвінкель в «Норвіч». На нових футболістів лісабонці в цьому році витрачають дуже мало. Найбільше придбання в особі Мігела Лопеша було частиною угоди по переходу Марата Ізмайлова в «Порту». Причому Лопеш вже відданий в оренду. «Спортинг» до закінчення трансферного вікна може забратися вище в рейтингу: молодим бомбардиром Брум цікавиться «Челсі», а воротарем Патрісіу - «Арсенал», «Порту» і «Монако».

8. «Байєр»

Продали на 38,6 млн євро

Купили на 19 млн євро

Заробили 19,6 млн. євро

Літні трансфери Леверкузена виглядають дуже логічно. Шуррле покликаний замінити найперспективнішого корейця в світі Сон Хен Міна, а Карвахаля - Джуліо Донаті, черговий італієць, який не знадобився «Інтеру». На купівлю футболістів «Байєр» витратив вдвічі менше грошей, ніж на продаж.

7. «Монпельє»

Продали на 20,5 млн євро

Купили на 0,7 млн ​​євро

Заробили 19,8 млн євро

«Монпельє» за місце в топі повинен дякувати «Ньюкасл», який, здається, поставив мету зібрати у себе в складі збірну Франції, а також київське «Динамо», де Ігор Суркіс пішов цим трансферним влітку ва-банк. За Янга-Мбіва і Бельханда «Монпельє» отримав 19 мільйонів євро і поки не став витрачати їх навіть на зарплату Джібрілю Сіссе.

6. «Динамо» Москва

Продали на 22,5 млн євро

Купили на 1,2 млн євро

Заробили 21,3 млн євро

Яскрава гра Олександра Кокоріна і ліміт на легіонерів допомогли збагатитися «Динамо» на 19 мільйонів євро.

5. «Севілья»

Продали на 34,4 млн євро

Купили на 11,7 млн ​​євро

Заробили 22,7млн. євро

20 мільйонів від «Манчестер Сіті» іспанці витрачають акуратно, підписуючи футболістів з цінником в 2-3 мільйони. «Севілья» може підтягнутися до великої четвірки в рейтингу, якщо встигне продати влітку Альваро Негредо в те ж місце і приблизно за таку ж суму, що до цього Хесуса Наваса.

4. «Атлетіко»

Продали на 60,35 млн. євро

Купили на 15,6 млн. євро

Заробили 44,75 млн. євро

Головне - не скільки гравців ти продаєш, а кому їх продаєш. «Атлетіко» продав Фалькао за 60 мільйонів євро в «Монако». А коли твоїм футболістом активно цікавиться «Монако» -2013, залишається тільки зберігати спокій і наполегливо твердити найбільше число, яке можеш згадати.

3. «Малага»

Продали на 49,3 млн євро

Купили на 2,75 млн євро

Заробили 46,55 млн. євро

«Малага» зараз могла перебувати в іншому списку, але їй свого часу попався неправильний шейх. Цього року іспанці майже не витрачають грошей на нових футболістів, а старих продають за великі гроші, вдало презентувавши їх у Лізі чемпіонів.

2. «Шахтар»

Продали на 103,5 млн. євро

Купили на 54,24 млн. євро

Заробили 49,26 млн. євро

Те, що цього року творить на трансферному ринку «Шахтар», клуби колишнього СРСР не робили ніколи. Три ідеальні продажу в загальній сумі за 102,5 мільйона євро (європейський рекорд-2013). Більше за Вілліана (35 млн), Фернандіньо (40 млн) і Мхітаряна (27,5 млн.) отримати було неможливо. Половину цих грошей чемпіони України вже витратили на нових бразильців, яких теж можна виростити і надвигідно продати.

1. «Порту»

Продали на 75.75 млн. євро

Купили на 20,8 млн євро

Заробили 54.95 млн. євро

«Порту» - головний світовий експерт у сфері футбольних продажів. Кожне трансферне вікно португальці продають багатим дияволам душу, але отриманих грошей вистачає на кілька нових. Цього року найперспективнішими вважаються вкладення в мексиканських футболістів. Саме на гравців з цього чемпіонату португальська експерт витратив влітку 15 мільйонів євро.