УКР РУС

100-річчя дербі "Маракани"

7 липня 2012 Читать на русском

Давненько не було тут історій про дербі, еге ж?

Перерва в більшості чемпіонатів і Євро відволікли нас від цих «небуденних буднів» футболу. А цього тижня випала чудова нагода відновити нашу рубрику розповіддю про дербі Ріо-де-Жанейро. Сьогодні це дербі відзначає соту річницю, а завтра відбудеться власне матч — між «Флуміненсе» та «Фламенґо».
 

Як все почалося

Якось письменник Нельсон Родріґес сказав про це дербі: «Його було створено за 40 хвилин до Нічого», маючи на увазі давність і значимість дербі для Ріо-де-Жанейро та бразильського футболу загалом.

«Фламенґо» формально заснували раніше —1895 року, проте то був не футбольний, а веслярський клуб. Футбольну команду в клубі створили лише 1911 року, і що особливо дотепно — колишні гравці «Флуміненсе», що на той час існував уже 9 років.

Як уже було сказано, перший матч між командами відбувся рівно 100 років тому — 7 липня 1912 року. Матч був тим цікавіший, що фаворит — «Флуміненсе» — втратив кількох ключових гравців. Попри це «Флу» переміг із рахунком 3:2. На матчі були присутні 800 осіб, що було немало на той час.

Через три роки протистояння набуло принциповості — 1915 року команди визначали між собою чемпіона міста. Тоді переміг «Фламенґо».

Статистика

За трофеями лідирує «Фламенґо», маючи зокрема на три чемпіонства більше за суперника, а також один Кубок Лібертадорес, тоді як «Флуміненсе» цього трофею так і не зміг завоювати.

У внутрішній статистиці найкращим бомбардиром є Зіко, що забив у цьому дербі сумарно 19 голів (може, тому «Фламенґо» досяг більших успіхів за опонента?). За «Флуміненсе» в дербі найбільше забивав Геркулес де Міранда — зірка 1930-их років.Крім того в різний час у дербі брали участь Леонідас да Сілва (найкращий бомбардир ЧС 1938 року), Жуніор, Теле Сантана, Рівеліно, а Ренату Ґаушу встиг пограти за обидві команди.

Гравці "Фламенґо" після перемоги в Кубку Лібертадорес

Байки старого дербі

В місцевому лексиконі дербі називають «Фла-Флу». Нічого складного, але ця назва має свою історію. Її вперше вжив у середині 1920-их славетний журналіст Маріо Фільйо, чиє ім’я після його смерті отримав стадіон «Маракана». Отож, коли 1925 року було оголошено склад єдиної команди від Ріо-де-Жанейро, що мала брати участь у чемпіонаті Бразилії, стало зрозуміло, що команда складалася лише з гравців «Фламенґо» та «Флуміненсе», тож Маріо вигадав їй кличку «Фла-Флу».

«Маракану» було офіційно відкрито 1950 року, проте ще за кілька років до того арена прийняла матч Фла-Флу, в якому визначався чемпіон країни. Перемогу «Фламенґо» спостерігали від 177 656 (за офіційними даними) до 194 тис. осіб. Це найбільший показник у історії відвідуваності цього протистояння.

"Маракана" у світлі піротехніки під час дербі

Славетний матч за чемпіонство 1995 року увійшов у історію завдяки своєму драматизму. «Фламенґо» забив два голи і, здавалося, вже дотягнувся до чергового золота, проте «Флуміненсе» переламав ситуацію на свою користь, забивши три голи у відповідь.
 

 

Ультрас

"Флуміненсе"

 

"Фламенґо"

 

Отож, завтра
В останніх шести дербі «Флуміненсе» не вдавалося перемогти — чотири поразки та дві нічиї. Але зважаючи на те, що зараз «Флу» йде третім у чемпіонаті й не програє у восьми матчах поспіль, слід чекати на реванш! Не пропустіть — завтра о 22:00!
 

Марко Лютий