УКР РУС

Севілья – Інтер: Дніпро не один, рекордне диво у фіналі ЛЄ, майбутній партнер Луніна, герой привіз 3 пенальті поспіль

22 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Севілья дотиснула Інтер (3:2) у фіналі Ліги Європи 2019/20. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Пряма трансляція на каналі "Футбол 1", починаючи з 21:45. Матч, як і онлайн-трансляція Севілья – Інтер на "Футбол 24", стартував о 22:00. Дві команди, які вибивали Шахтар в його останніх єврокубкових півфіналах. Севілья робила це у 2016-му, Інтер – 4 роки потому. На рахунку іспанців 5 трофеїв Ліги Європи (жодної поразки у фіналах), італійський суперклуб тріумфував тричі, але всі рази ще під старою назвою Кубок УЄФА.

Севілья – Інтер – 3:2 – відео голів та огляд матчу

Невпевнена гра Хандановіча на виході, незрозуміле кунг-фу двох інтерістів, які зіткнулися один з одним перед власним штрафним – нічого цього не вистачало Севільї уже на 3-й хвилині. Адже Барелла, як і в матчі проти Шахтаря ледь вловимим рухом розігнав класну контратаку, а ривок Лукаку не змогли стримати. Спочатку Дієго Карлос хапав Ромелу за спину і руки перед карним, але бельгієць все одно проліз у майданчик Севільї і вже там його таки завалили. Сам же кривдник Шахтаря і реалізував пенальті. Люк де Йонг швидко зрівняв. Уже на 12-й хвилині Навас подав, а 29-річний нідерландець випередив Годіна і розстріляв Ханадановіча ударом головою. Два перші удари у площину воріт – 2 голи. Ось вона ціна використаного моменту, як тут не згадати Мораєса у півфіналі.

Севілья – Інтер: онлайн-трансляція фіналу ЛЄ

Барелла влучив у руку Фернандо. У природному положенні, вважає шотландський суддя, яке ще пенальті. Конте ж психує і отримує заслужену жовту. Ну ось вам момент, навіщо на суддівство кивати. Д'Амброзіо замикав націлений крос з лівого краю, але з вбивчої відстані пробив у молоко. Лаутаро обіграє, здавалось, суперника і падає, наштовхуючись на легкий блок Наваса. Суддя матчу Шахтар – Колос призначив би 2 пенальті, а тут нічого, граємо далі, надто красиве падіння, тож покарання було б натягнутим. Варто повчитися українським арбітрам.

Відчутна перевага Севільї, і другий гол де Йонга не здивував анітрохи. Банега ідеально подав, Люк перевисів Гальярдіні. Миттєва відповідь Інтера – Годін на 36-й виправився. Брозовіч ідеально закрутив зі штрафного, який знову заробив Лукаку проти Карлоса, а для колишнього "міністра оборони" Атлетіко такі момент, як насіння лускати на українських трибунах. Перший тайм замикала чергова подача Севільї зі штрафного. Хандановіч ефектно потягнув удар Окампоса.

Майже відразу по перерві Гальярдіні схибив метрів з 11. Згодом Лукаку знову втік від Карлоса, цього разу зі своєї половини поля. Однак Буну вийшов далеко з воріт і заблокував удар Ромелу. Покарання було неминуче. Але як же вони забили! Дієго Карлос ударом через себе, Лукаку підправляє м'яч, який летів повз ворота, що б там не придумували в УЄФА, де якогось дива записали гол на бразильського захисника. Автогол і неймовірна драма. Вперше в історії усіх єврокубкових фіналів футболіст забив у чужі та свої ворота!

Повне дежавю з фіналу Дніпра проти Севільї. Тоді українці також відкрили рахунок, потім повели іспанці. До перерви було 2:2, але королі Ліги Європи забили третій, він же переможний. І навіть вирішальна хвилина практично та сама (73 і 74). Шалений момент Інтера на 82-й. Подача з лівого флангу, промах захисника, Мозес пробив колінами, Санчес додав носком бутса, але надто слабко – Кунде встиг вибити з порожніх воріт. Не в цьому житті, не проти цієї команди. Представник чемпіонату Іспанії виграє 15-й поспіль єврокубковий фінал проти команди з іншої країни, в якому бере участьь. Ох, ця феноменальна Прімера!

Хлопець, який привозить 3 пенальті поспіль, стає героєм

Дієго Карлос весь матч справляв враження найгіршого захисника світу. Бразилець завалив Лукаку, привізши пенальті у 3-му поспіль матчі плей-офф Ліги Європи. Йому дуже пощастило, що суддя не виписав пряму червону картку. Згодом Карлос ще раз сфолив проти Ромелу, а цей стандарт також став результативним. І тут він видає авантюру ударом через себе в чужому штрафному. Снаряд летів повз, але дуже стрімко, прорахувати ситуацію не було часу. Лукаку це настільки приголомшило, що він підставив свою "ключку" і забив автоголасо. Севілья в ЛЄ завжди славилася тим, що забиває невчасні для суперників голи.

Чого вартий тільки удар воротаря Палопа на останніх секундах, коли гостювали у Шахтаря. Чи переможний удар Бакки на 73-й фіналу з Дніпром. Але щоб так? Карлос програв усі свої 4 дуелі внизу. Він ще й дав себе оббігти Лукаку, коли тільки голкіпер Буну виручив. Маестро привозу. За точністю передач третій найгірший польовий гравець Севільї (76%), хоча у фінальну третину віддав лише 1 пас, а а інші загострювали більше. Словом, ні початком атак, ні надійністю не бере. Однак для фіналів те, що потрібно. Небачений досі азарт (втричі більше пробивав по воротах, ніж у середньому за сезон) приніс плоди. Ні, ну справді, яким же звіром тренерської думки треба бути, щоб знову довіритись гравцю, який перед тим привіз по пенальті у чвертьфіналі та 1/2?

Болюча ностальгія за Дніпром: Севілья – найбільш екстраординарна команда ЛЄ

Хто б їх не тренував, вони завжди №1 у фіналі Ліги Європи. Хуанде Рамос, Унай Емері, Хулен Лопетегі. Головне просто дійти до фіналу. А ще бажано натрапити на українську команду (Шахтар двічі, Дніпро) або на того, хто вибив наших з турніру, як ось зараз. Збільшення рекорду Севільї до 6 перемогу в Кубку УЄФА/ЛЄ не піддається жодній логіці. Ще у півфіналі Манчестер Юнайтед створив вдосталь для впевненої перемоги (2,69 на 1,37 очікуваних голів). Інтер у вирішальній битві також був гострішим мінімум на гол (1,91 проти 0, 98 xG). І що?

Дві подачі вічних Наваса та Банеги, яким на двох виповнилося повних 66 років, трансформував у голи де Йонг. Такою ж вбивчою ефективністю не могли похвалитися ні Лукаку, ні Лаутаро. Заднім числом будемо розумні – як же ж не вистачило Шахтарю ось такого стовпа, на якого просто достатньо вчасно і зручно навісити. За 2 етапи до півфіналу 29-річний снайпер під метр 90 зіграв якихось 7 хвилин. Потім вийшов на заміну і прибив МЮ, а тепер шокував Інтер.

Це лише другий за всю історію єврокубків дубль головою у фіналі, або перший за 51 рік після форварда Мілана Праті. Команда де Йонга не вразила якимись вишуканими комбінаціями, але взяла своє натиском, простотою, безстрашною вірою в себе, яка вбиває суперників. Три фінали поспіль, в яких Севілья пропустила першою, завершилися великими тріумфами і 3-ма забитими голами. І не важливо, скромний це Дніпро, потужний Ліверпуль чи куленепробивний Інтер, який вперше за 16 ігор і лише вдруге за 2020 рік пропустив тричі за 90 хвилин, а у єврокубкових фіналах цього взагалі з міланцями ніколи не траплялося.

Жахіття Лукаку – увійти в історію не з того боку в найкращий сезон

Він наколотив 34 м'ячі за дебютний рік в Інтері (ніколи раніше в житті не дотягував і до 30), зрівнявшись з легендарним Роналдо. Забиває ось уже 11 рекордних матчів Ліги Європи поспіль (вершиною попереднього досягнення було 8 ігор). І тут він знову робить різницю, але не в ті ворота. Нарешті показав свій клас гри в один дотик, тролять злі язики. У Твіттері кружляє іронічне порівняння з голом Сульшера у знаменитому фіналі ЛЧ, коли МЮ перевернув усе за пару хвилин матчу проти Баварії.

Вперше в історії будь-якого єврокубка забитий м'яч та автогол на рахунку одного і того ж гравця. Востаннє у свої ворота на фіналі Кубка УЄФА відзначалися ще у 2001-му. Тоді для Алавеса в супербитві з Ліверпулем цей удар Дельфі Хелі також став фатальним (4:5). Монстр знову показав свою могутню міць і божевільну швидкість, але цього разу його опоненти були не настільки наївними. Хоча без фарту теж нікуди. Не один інший суддя міг би вилучити Карлоса за той фол проти Лукаку на перших хвилинах...

А Банега ж міг перейти у Дніпро, Кунде стане новим Рамосом, гармонія досвіду та молодості

Востаннє у фіналі Ліги Європи забивали 4 до перерви ще 5 років тому. Дніпро і Севілья тоді теж розіграли трилер на 5 голів. Користувачі соцмереж на сторінці УЄФА вже називають нинішній тайм найкращим в історії єврокубка. Доклався до цього Евер Банега. Найкреативніший гравець матчу створив 5 моментів, віддавши гольовий пас на 2:1. Атакувальний хавбек, який найчастіше боровся (11) і виграв у єдиноборствах (8). Аргентинець, який у 2014 році відмовив катарцям і Дніпру, щоб потім бити український клуб у фіналі ЛЄ, а через рік не пустити Шахтар далі. На сезон покинув Севілью заради... Інтера, а зараз знову йде тріумфатором. У чемпіонат Саудівської Аравії, заробити на безбідну пенсію.

Кунде лише 21 рік, але він уже ідеально підходить Реалу. По-перше, француз, земляк Зідана. По-друге, напрочуд швидкісний захисник, а це на Бернабеу дуже цінують. По-третє, нагадує Серхіо Рамоса, компенсуючи не найвищий зріст відмінною стрибучістю (виграв 4 з 5 повітряних дуелей, тільки в де Йонга і Бастоні було більше). Жюля в Мадриді навіть називають довгостроковою заміною капітану. До слова, Рамос власне і переходив у Реал молодим гравцем Севільї. В Інтера після 3:2 не було нічого, крім одного моменту. Кунде прочитав ситуацію на рівні топ-гравця, вибивши з порожніх воріт. Ну, чим не одноклубник Луніна вже на найближче майбутнє?

Його сейв матчу, до речі, блискуче ілюстрував нинішній фінал. Севілья зіграла як команда, де помилка одного гравця не стає смертельною. Саме такої підстраховки дуже не вистачало Шахтарю у півфіналі. Дивіться, Регілон (виграв 6 єдиноборств з 6, лідер за перехопленнями і відбираннями – по 3) чи не вперше за матч так помиляється, пропускаючи снаряд на Мозеса. Але що починається далі? Карлос, Фернандо і Буну кидаються під удари, проте круглий і так прослизає у ворота. І тут у падінні на самісінькій лінії підчищає Кунде, після чого Навас вибиває подалі. Хесус – це взагалі чистий клас. На досвіді, класі, спокійно і фундаментально. Зробив асист, страхував у захисті. Символ королів Ліги Європи. З ним Севілья просто непереможна. Принаймні в одному турнірі.