Нусрет Гьокче: шалений успіх і гучні скандали головного м’ясника у світі футболу
"Футбол 24" розповідає про турецького ресторатора, який виростав у злиднях, а зараз товаришує із Салахом і годує Неймара з "перших рук".
"Нусрет" у перекладі із турецької означає "з Божою допомогою". Причому останній склад "et" – це "баранина". У 1983-му році простий курдський роботяга із провінції на півночі Туреччини наче у воду дивився, даючи ймення новонародженому сину.
"Моє дитинство проминуло у бідності і закінчилося дуже швидко, – пригадує Нусрет Гьокче. – Починаючи із 14 років, я працював помічником м’ясника. Зміни тривали по 13 годин, а то й довше".
Фанатичний трудоголізм і заощадливість допомогли молодому туркові накопичити сякий-такий капітал. У 2010-му він відкрив у Стамбулі свій перший ресторан – всього лише на 8 столиків, які обслуговували 10 підлеглих. Хтось цим обмежився б. Хтось, можливо, й узагалі "прогорів" з цим хитким бізнесом і послав усе до дідька. Проте Нусрет виношував грандіозний план, таємно мріючи про світову експансію – такий собі стамбульський фюрер із гострим кривим мачете для м’ясних туш.
Він готував плацдарм ще перед відкриттям першого ресторану. Наприкінці "нульових" з’їздив на стажування в Аргентину. А от у США, світову столицю соковитих стейків, його впустили далеко не з першого разу – відмовляли у візі.
На початку 2017-го мережа Nusr-Et налічувала вже 8 стейкхаусів і 4 бургерні. Колоритний ресторатор розширив свій бізнес за межі Туреччини – у Дубай, Абу-Дабі і навіть Маямі. Проте й цього йому було мало. Хотілося чогось надзвичайного.
"Це найвідоміший італійський бренд після мафії і піци". Космічний "Мілан" епохи Берлусконі
У січні того ж року Гьокче виклав у Twitter коротке відео, на якому хвацько, артистично розрізає стейк оттоман і посипає його сіллю. Причому робить це особливим способом – через зігнутий лікоть. Упродовж 48 годин цей ролик зібрав понад 2,5 мільйони переглядів. Нусрет спіймав свою хвилю, осідлав її гребінь, утримуючи та примножуючи свою славу.
Ottoman steak pic.twitter.com/gXynE52EQE
— Nusret #saltbae (@nusr_ett) 7 січня 2017 р.
Були, щоправда, чутки, мовляв, популярність того історичного відео – куплена. Начебто ресторатор вдався до послуг однієї піар-агенції, виклавши за це 2 мільйони євро. Однак твердих доказів так і не знайшли.
До Нусрета потягнулися селебрітіс – вони дуже оперативно реагують на модні тренди. Тим паче, минулого року він відкрив ще один стейкхаус – не де-небудь, а у Нью-Йорку. Одними з перших знаменитих клієнтів м’ясника стали актори Леонардо Ді Капріо та Брюс Вілліс, співак Бруно Марс та співачка Ріанна, тенісист Роджер Федерер, футболіст Лукас Подольскі, тренери Фатіх Терім і Фабіо Капелло.
До речі, зірки футболу мають у 20-мільйонному Instagram турецького м’ясника чи не найширше представництво. Гьокче опублікував там навернення у свою релігію Бензема, Модріча, Роналду, Мессі, Погба, Рібері, Лєвандовскі, Нойєра, Турана, Озіла, Мбаппе, Бекхема, Марадони, президента ФІФА Джанні Інфантіно.
"Рібері – сором’язливий, але ми зайнялися сексом". Футболіст, який ледь не втратив усе
У січні вправний ресторатор влаштував кулінарне шоу для ПСЖ, який завітав у Доху. Він спонукав Неймара солити стейк, потім годував бразильця з рук. А минулоріч прибув у Київ на фінал Ліги чемпіонів і був одним із перших, хто підтримав убитого горем та травмою Мохамеда Салаха.
Популярність і методи Гьокче подобаються далеко не всім. Приміром, йому закидають, що солити м’ясо через лікоть, коли кристалики, перш ніж опинитися на страві, ковзають по волосках – не стерильно. А журналіст New York Post, який прийшов на дегустацію в американський стейкхаус Нусрета, згодом опублікував розгромну статтю, де подане м’ясо порівняв із шкірою черевика: "Я викинув 130 доларів на вітер!"
Проте справжні зашквари м’ясника – в іншому. Він – нерозбірливий у зв’язках, або ж свідомо захоплюється дружбою із кривавими диктаторами. У вересні 2018-го вибухнув грандіозний скандал, коли стало відомо, що Гьокче приймав у Стамбулі венесуельського президента Ніколаса Мадуро і його дружину. Посадив їх на найкращих місцях, нарізав, посолив, погодував, ще й подарував тирану свою іменну футболку.
Згодом Мадуро розпатякав, що вони бачилися не лише в ресторані – Нусрет особисто провів для них екскурсію містом над Босфором. Ну й бовдур! А ще у турка гостював Рамзан Кадиров. Ресторатор ножем (!!!) запихав йому у пащеку чималі шматки м’яса – дикун був повністю задоволений, чого не скажеш про його бодігардів.
Проте, схоже, Нусрету Гьокче байдуже до критики на свою адресу. Турок смачно затягується дорогими сигарами і продовжує нарощувати власний капітал. Він виховує одразу дев’ятьох синів та доньок, і робить усе, щоб їхнє дитинство було безтурботним та тривало значно довше, ніж у нього.
показати приховати