УКР РУС

Барселона – Леганес: перфоменс Дембеле, магічні ривки Суареса, проблеми каталонців в обороні та українці на банці

21 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Заключний недільний матч 20-го туру іспанської Прімери завершився важкою перемогою Барселони над Леганесом.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 20-й тур

Барселона – Леганес – 3:1

Голи: Дембеле, 32, Суарес, 71, Мессі, 90+2 – Брейтвейт, 57

Ернесто Вальверде на матч проти одного з аутсайдерів турнірної таблиці знову застосував ротацію, залишивши Лео Мессі (а також Відаля з Ракітічем) у запасі. На ході першого тайму це майже не позначилось: Леганес не мав жодного моменту біля воріт суперника, а Барселона повністю домінувала – хоча також створила не дуже багато.

Барселона – Леганес: онлайн-трансляція матчу Прімери – як це було

Особливо виділявся Дембеле, який на фланзі, де грав конкурент Василя Кравця – Хонатан Сілва – виробляв усе, що заманеться, не соромлячись обігрувати по три захисника. Перший напівмомент після проходу до штрафного та небезпечного прострілу на Суареса зробив саме Усман, але в останню секунду одному із центрбеків вдалося трохи зрізати передачу вбік. Кілька ударів вдалися Суаресу після власних індивідуальних дій (штрафних, проходів) та закидань француза, але у першому таймі уругваєць точним не був. За справу довелося братися Дембеле: на 32-й хвилині він отримав передачу в центр від Аленьї, перевів м'яч наліво Альбі й сам же замкнув його простріл ударом у дотик з відскоком від штанги – 1:0!

У першому таймі це був останній небезпечний момент, хоча на 40-й хвилині Луїс Суарес претендував на пенальті. Уругваєць увірвався на лівий край штрафного та впав після мінімального контакту з Куельяром – втім, арбітр після консультацій з відеоасистентами вирішив не вбивати Леганес так рано.

"Він був би ідеальним придбанням для Барселони", – Хаві радить каталонцям звернути увагу на зірку Баварії

На старті другого тайму нічого не змінилося – Дембеле продовжив накручувати захисників, а Леганес все так же оборонявся. Вже на 48-й хвилині Коутінью міг забити після красивої скидки п'яткою у виконанні Усмана, однак удар бразильця з лінії штрафного вийшов дуже неточним. Втім, після цього гострота біля воріт Леганеса зникла, що несподівано вилилось у гол гостей на 57-й хвилині: Ен-Несірі отримав довгий пас на хід по правому флангу та прострілив на лінію воротарського, а Мартін Брейтвейт спокійно замкнув – 1:1!

Після цього гра розкрилася. Вже через дві хвилини після голу Усман Дембеле пробив з лінії штрафного у сантиметрах від дальньої штанги, а в атаці у відповідь Брейтвейт почав прориватися сам-на-сам з Тер Штегеном – Барсу врятувало вчасне повернення та фол Серхі Роберто. На поле одразу ж вийшли Лео Мессі та Іван Ракітіч, однак вже через кілька хвилин атакувальна міць "блаугранас" зазнала втрат через прикру травму Дембеле, який потягнув м'яз на рівному місці. Здавалося, що у Леганеса буде шанс на нічию.

"Вітаємо, Лео": Мессі підписався на Instagram мексиканського Атласа, власником якого є Маркес

З виходом на поле Мессі Барселона заграла активніше. Зрештою, гол для господарів створив саме він, потужно пробивши метрів з 23-х у дев'ятку. Іван Куельяр у карколомному стрибку парирував цей постріл, однак на добиванні зіграв Луїс Суарес. Гол довго зараховували, адже уругваєць при ударі зачепив шипами руку голкіпера, але арбітри таки прийняли бік "блаугранас" – 2:1. На 79-й Суарес міг оформити і дубль, але його потужний постріл з класної позиції витягнув Куельяр. На 84-й шанс відігратись отримав і Леганес, однак Сантос при замиканні передачі Хонатана Сілви не зміг обробити м'яч у кількох метрах від воріт!

До основного часу гри через купу зупинок було додано цілих 7 хвилин. Леганес був налаштований вирвати нічию, з останніх сил пресингуючи та намагаючись вибігати у контратаки, але Барса занадто впевнено тримала м'яч. Зрештою, все завершилось третім голом господарів вже у компенсований час: Мессі на клаптику поля перед штрафним обігрався з Альбою та забив з центру штрафного, встановивши остаточний рахунок зустрічі – 3:1.

Барселона тепер має 46 очок, зберігаючи відрив від Атлетіко у 5 залікових балів. Леганес з 22 пунктами залишився на чотирнадцятій позиції в турнірній таблиці.

Усман Дембеле: короля робить свита

Усман Дембеле був найкращим футболістом "блаугранас" до травми та заміни на 67-й хвилині – і залишився таким після за версією Whoscored (оцінка 9,1). Статистичні показники француза просто вражають: він найкращий за кількістю спроб обіграшу (15), передач в останню третину поля (36), другий за кількістю ключових пасів (2), на його рахунку красивий і важливий гол. За кількістю успішних обіграшів (11) Усман взагалі став рекордсменом поточного чемпіонату – жоден інший футболіст не демонстрував такого вдалого дриблінгу протягом одного матчу.

Пулішіч, Ярмоленко, екс-гравець Шахтаря і Ко: чому Борусія Д – королі трансферів на півмільярда євро

Подібний перфоменс став можливим завдяки системі гри, яка звільнила нападників від будь-якої оборонної роботи (Дембеле просто не вміє її виконувати). У француза не було жодної спроби відбору, жодного перехоплення та жодного виносу, а його середня позиція на полі була найвищою. Він не повертався назад і завжди залишався відкритим при виході з оборони або позиційній атаці. Цей хід мав рацію, адже Усман неймовірно сильний один в один – треба було лише організувати йому цю можливість.

Її забезпечувала прекрасна гра Карлеса Аленьї. 21-річний вихованець Ла Массії номінально виступав правим центрхавом, але де-факто діяв вище Артура та Бускетса, виконуючи функції креативного півзахисника. Аленья прекрасно відкривався та створював простір для партнерів – в першу чергу, для Дембеле. Так, у моменті, коли Усман накрутив кількох захисників поспіль, Карлес грамотно заблокував Ресіо, не давши йому створити більшість проти француза:

Аленья обслуговував правий фланг, віддавши майже всі передачі в атакувальну третину в сторону Дембеле. На карті пасів помітно, наскільки він активно працював на цьому краю.

Челсі запропонував 100 млн фунтів за Коутінью, – Express

Таким чином, фантастичний перфоменс Дембеле став можливим не тільки завдяки магічним ногам, а й підлаштуванню партнерів під його особливий стиль гри. Можна було б звинуватити Ернесто Вальверде у тому, що він дав слабину перед зірками, але, по-перше, це нинішні реалії топ-клубів, а по-друге – він все правильно зробив. Наставник Барселони використав найкращі якості своєї атакувальної трійки, але залишив відкритим питання щодо ефективності такого футболу в топ-матчі, де француза можуть просто ізолювати. Втім, з тим рівнем гри, який наразі демонструє Дембеле, про це немає сенсу говорити – його дриблінг та ривок просто іншопланетні.

Луїс Суарес – монстр

Якщо Дембеле провів майстер-клас з дриблінгу, то Луїс Суарес у матчі з Леганесом продемонстрував шедевр мистецтва відкривань, розташовуючись на одній лінії із центрбеками. Уругваєць ідеально маніпулював ними, ламаючи стрункість оборони та створюючи зони для партнерів. Так, на 6-й хвилині Луїс зробив несподіваний ривок уперед, змусивши Омеруо приймати рішення – або вириватися за ним та ламати лінію, або залишатись у ній та надати можливість Суаресу спокійно працювати у центрі. Кеннет, здебільшого, обирав перший варіант, в будь-якому варіанті залишаючись у програші.

Кейн та Вернер – основні претенденти на заміну Суаресу в Барселоні

Типовим маневром Луїса було зміщення до зони просування м'яча, зайняття позиції між центрбеками та ривок за спину або назад. Так, на 50-й хвилині при позиційній фазі атаки він напружував Омеруо та Таріна, але ті не могли не зміститись при прориві Аленьї у штрафний – Луїс майстерно їх відпустив, залишившись вільним до передачі.

Не дивно, що Суарес зробив 7 ударів по воротах, з яких 6 пройшло після атакувальних комбінацій – при цьому 5 було завдано з меж штрафного. Тут треба відзначити і природню готовність уругвайця йти на м'яч до останнього, адже саме так він забив другий гол і ледь не заробив пенальті у першому таймі. Загалом же гол Леганесу став для нападника п'ятнадцятим – подібну результативність у топ-лігах він демонструє вже сьомий сезон поспіль.

Леганес вказав на слабке місце Барси

Тактика Мануеля Пеллагріно була досить типовою для сміливих андердогів у матчі проти Барселони на Камп Ноу. П'ять захисників, чотири центрхави, один нападник, високий пресинг – це типовий набір для виживання у боротьбі з іспанськими грандами. Саме так кілька днів тому Леванте намагався пройти Барсу в Кубку.

Барселона – Леванте: перемога каталонського класу, проблема проходу до чвертьфіналу Кубка і крутість Дембеле та Айтора

Леганесу дещо пощастило з відсутністю Мессі у старті та слабкою реалізацію Барси, однак мадридці правильно визначили її найслабше місце – фланги оборони. Висока позиція крайніх захисників фактично перетворювала схему 4-3-3 на 2-5-3, в якій Серхі Роберто та Альба, граючи на одній лінії з Артуром та Бускетсом, не встигають повертатись назад. Ситуація ускладнювалася практично повним ігноруванням оборонної роботи з боку Дембеле та Коутінью. Леганес з перших хвилин став розігрувати цю карту, пресингом намагаючись витиснути атаку "блаугранас" на фланги, щоб потім підловити на контратаці через пусті зони позаду.

Фактично, в цьому й був весь секрет довгого життя Леганеса, адже гол прийшов саме після закидання за спини по правому флангу. Гостям неймовірно пощастило з невдалим виносом Альби, але у всьому іншому цей момент був типовим – і не тільки для цього матчу. Таким же чином через висмикування Альби Леванте руйнував ще більш оборонну модель Барси у три захисники.

Леванте – Барселона: розгром провінційної романтики, інопланетний Мессі та сумнівний експеримент Вальверде

На жаль для мадридців, це була єдина реальна зброя в їх арсеналі. Клас команди просто не дозволив вирвати нічию, хоча за сміливість та збереження інтриги до останнього Леганес заслужив на оплески. Щодо Барселони, то з флангами оборони потрібно щось робити, адже в топ-матчах може залетіти вже не один, а два-три голи.

Василь Кравець має шанс, Андрій Лунін не гратиме

Леганес заявив на матч проти Барси одразу двох наших співвітчизників, хоча на полі вони так і не з'явилися. Чи з'являться у майбутньому? Андрій Лунін – навряд чи. Звісно, умови оренди накладають на клуб певні обов'язки щодо ігрового часу українця, але з таким Пічу Куельяром конкурувати просто неможливо. Основний суперник Луніна на Камп Ноу відбив чотири із семи пострілів у площину, при цьому продемонструвавши неймовірну крутість – один лише момент з ударом Мессі в дев'ятку та добиванням Суареса чого коштує. Андрій може не гірше, але Куельяра на такому піку форми ніхто не посадить на лаву – тим більше, коли його хочуть продавати за серйозні гроші.

Лунін зробив сина Зідана другим голкіпером Реала – все могло бути навпаки

У Василя Кравця ситуація інакша. Він тільки-но прийшов у клуб і вже встиг зіграти з Реалом, отримавши досить неоднозначні оцінки від вболівальників та експертів. Його головний конкурент на лівому фланзі – Хонатан Сілва – на Барселону вийшов у основі, але зовсім не вразив. В обороні вийшло просто катастрофічно: через його фланг йшло 39% усіх атак "блаугранас", а Дембеле зробив з аргентинця посміховисько, тричі йдучи проти нього в обіграш і тричі обігруючи. У Хонатана Сілви немає жодного відбору чи перехоплення, а на Whoscored його оцінка найнижча (5,9).

З іншого боку, у екс-футболіста Спортінга є чому повчитися в атаці. Сілва більш-менш непогано відпрацював попереду, ставши другим у своїй команді за кількістю передач в останню третину поля (9). Втім, лише дві з них були перспективними – і жодна з них не завершилась ударом. Точність пасів Хонатана не перевищила 62% – менше лише у центрбека Сіоваса та голкіпера Куельяра.

Загальне порівняння двох конкурентів поки що не дає особливих переваг комусь з них.

"Він стукає в двері збірної України", – спортивний директор Леганеса пояснив, чому клуб звернув увагу на Кравця

Василь Кравець обов'язково отримає не один шанс закріпитися в основі. Головне – правильно ними розпорядитися. Надалі розкритися буде простіше, адже з найтитулованішими грандами Леганес більше не зустрінеться – і от в матчах проти рівних собі можна буде робити перші серйозні висновки щодо перспектив Кравця у боротьбі з Хонатаном Сілвою.